2011/08/17

3 X 2.500 m - Fogaras

A Fogaras legeslegszebb csücskében, a Caltuni tó fölé tornyosuló kétezer-ötszázasok harmadik tagja is végre befogadott. Nem tekinthető igazán hegymászói teljesítménynek, mégis valami lezárult, egy önkéntes adósság letörlesztetett. 2004, 2007, 2010 után megtört a szikla, és az idén Lehel barátommal sikerült végre feljutni a Caltuni csúcsra is. Ezzel a Negoj-Leszpez-Caltuni hármas teljesíttetett.

A Caltuni-tó a Kis Lajta csúcsról. Föléje tornyosul a két kihívó,
a Leszpez és a Caltuni (balról jobbra), mindkettő kétezer-ötszázas


Hátulról, nagy kerülővel, könnyen kimászható Leszpezt szemből, a két csúcs közötti keskeny résen is el lehet érni, kevesebb mint 2 óra alatt. A fenti képen a legnagyobb hófolt jelzi azt a kőfolyást, ami ebből a hasadékból ered.

Bár nem igényel kötéltechnikát, a mászás nagyon veszélyes az omló kövek miatt.

Az útvonal nem jelzett, előző nap a Negoj oldalában pihenve, román hegymászók vázlatosan elmagyarázták merre kell menni. A mászásban végül társunk volt három román legény is.

A Caltuni csúcson, szemben a Negoj.

A tó melletti menedék körül a munkaszüneti nap miatt sosem látott tömeg táborozott. A hegyen nagy volt a lengyel, cseh és még ki tudja milyen nációk mozgása. Egyik lengyel fickó, hallva beszédünket, megcsillogtatta magyar tudását: Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát. Hatalmas respekt érte, sajnos én nem tudtam viszonozni. Megteszem most: Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki. Erről imigyen énekel a Kontroll Csoport.

A Negoj a tó mellől

A tó a Negojról három különböző évben

Ez a kép a méreteket hivatott érzékeltetni.
A többi fotón látható néhány sárga pixel, ez a több mint tíz embert is befogadó menedék.
A Caltuni csúcs a Leszpezről

6 megjegyzés:

  1. Hát van közöttük még filmes, és a zsünnyögős Nikonnal is, meg Fujival... Egy évtized képei, mint ahogyan lassan egy évtizede akarom azt a csúcsot. Lám a gépek kifordulnak az ember kezéből, de a csúcs az időtálló.

    VálaszTörlés
  2. Kedves uram, ezért szeretem a fotógráfiát, mert hiába, hogy egy helyen járunk, és nagyjából ugyanazokon a helyeken fotóztunk, de teljesen másképp látjuk a dolgok állását.
    Köszönöm, hogy ott voltunk.

    VálaszTörlés
  3. Jaja :) hasonlóképpen. De főleg azért, hogy felmásztunk oda.

    VálaszTörlés