2011/08/12

Jebote - Bobotov Kuk (2523m) Montenegró 4/6

A címben szereplő közhasznú szót Vlagyimír barátunktól tanultuk a Fekete hegyek legmagasabbikán. Tanított még pár cifraságot, de mivel a google translate mindenkinek elérhető nem szaporítanám a szót a szerb (ó bocsánat: montenegrói) szlengre.

A csúcs. Crna, azaz fekete, meg minden.

A Dinári-hegység montenegrói csúcsa, a Bobotov Kuk, két helyről támadható: Zabljak üdülőtelepről (etjsd Zsabljaknak), illetve rövidebb útvonalon a Dobri Do pásztortanyától (az előbbi település irányából), viszont ez autóbusszal nem elérhető, csak autóval.

Az üdülőtelepen a térkép 6,5 Euróért vásárolható (minden utcasarkon). De letölthető az internetről ingyen is (ez utóbbit használtuk). Információs iroda a központban található egy faházban, de több turisztikai iroda is várja a klienseket (pl. Summit, a központtól kb. 200 méterre a Fekete tó irányába, a főút jobb oldalán). A vendéglők itt is, mint Montenegróban mindenhol, meglehetősen drágák (5-6 Eurótól felfelé). A kávé 0,5-1,5 Euró között vásárolható. A sör akár 2 Euró is lehet.

Innen indulnak a turistaösvények.
Ez itt most az érkezés, ha az induláskor szeretnéd látni,
akkor Photoshopban: Fill 50% Grey, mivel irtó nagy köd volt.

A csúcsra vezető út 5-6 órát vesz igénybe - a terep jellegzetessége miatt lefele sem sokkal kevesebb, ezért érdemes korán indulni. Crna Jezera (Fekete tó, kb. 2 kilométerre Zabljaktól) mellől indul a jelzett ösvény. Egyetlen jelzéstípust használnak piros karika fehér kitöltőszínnel, elágazásnál ezért fokozottan érdemes figyelni. Minimális talpraesettséggel nem lehet eltéveszteni az utat, annak ellenére se, hogy néhol még cirill írást használnak.

Az erdőhatár fölött leplezetlenül tárul elénk
a karsztvilág formakincse. Bár itthon is vannak
mészkőhegyeink, ezt a bravúros geológiai építészetet
ott kell megcsodálni, mert nálunk nincs hasonló sem.

Félút előtt egy pásztortanya (Katun Lokvice) mellett vezet el az út, a kutya megkötve, a pásztorok akkor sem engedik el, hogyha nem vagyunk hajlandóak vásárolni a sajtjukból. Ugyanitt található két menedékkunyhó is, aminek az állapota hasonlít a mieinkéhez.

Egy fürge csiga gátlástalanul beelőz, háttérben a jelzés.

Hangulatos ösvény, többtonnás köveken át.

A nyeregig egyre kitettebb az ösvény, vakvölgyeken át vezet az út. Közben van egy letérő a Jég-barlang felé is (Ledena pecine), amit mi sajnos kihagytunk.

A nyeregben csatlakozik be az ösvény a Dobri Do felől.

Ezután a Bobotov Kuk tömbjét nyugat felől kezdjük megmászni. Balról hatalamas és mély völgy tárul ki alattunk, és egy meredek szakasszal zárul a csúcsmászás, melyen segédkötelek nincsenek ugyan, de kellő körültekintéssel teljesen biztonságos. Téli mászáshoz szegek vannak a falban.


A csúcson egy fémládában csúcskönyvet és pecsételőt találunk, bár ez utóbbi beszáradt és nehezen használható. A fémdobozban továbbá több turista uzsonnájának csomagolása is szemrevételezhető.

A csúcs csak 2523 méter, de a szintkülönbségek hatalmasok.

Felhőjáték a csúcs nyugati oldalán

Ő meg Bóbo, aki jószerével három lábon leugrálta a teljes menet-távot.
Bóbo annyit tesz szerbül mint Buksi vagy Bodri. Vagy nem.
A montenegrói nyelv annyira más, mint a szerb... ők az elsőt hosszú ónak ejtik.
A fényképezőgép táskáját természetesen nem o cipelte... végig.

A hegy és környéke tiszta, sokkal tisztább, mint a nálunk hasonló látogatottságú hegyek. A Nemzeti Park belépőjegyes (2 Euró), a Fekete-tó már a park területe. Napsütésben nagy a tömeg a parton, a hegyről lejövet itt ihatunk először sört.

2 megjegyzés:

  1. szia, most találtam ide, de már az első bejegyzésed megfogott...jövök még és végigolvasom mindet :-)

    VálaszTörlés
  2. Isten hozott, ez a sorozat most picit rendhagyó, de remélem a többi cucc is érdekelni fog :)

    VálaszTörlés