2011/11/10

Infra vs. álinfra

Nikon D5000 + infraszűrő (720nm)
Csaba barátom álinfrás naplóbejegyzése kapcsán előkerült a bit-limbóból az IR tesztelésére szánt néhány hónapos nyers-sorozat, mely akkori céljaimra nem felelt meg. Jelen bejegyzésben csupán összehasonlításra bocsátom a képeket, következtetéseket nem érdemes ezekből levonni, mivel nem teljesen azonos és nem kontrollált körülmények között készültek a felvételek.

Az eredeti normál képből három szoftveres módszerrel készített hamis infra.
Figyeld a képzajt a 100% nagyításon a felső sávban (Nikon D5000)



Olympus SP510UZ 720 illetve 850 nanométeres szűrőkkel (képzaj fenn)
Nikon D5000 720 illetve 850 nanométeres szűrőkkel (képzaj fenn)
Sony F828 + 720nm.
Következtetéseket inkább nem írnék.  Tapasztalatom szerint minél újabb egy gép, annál jobb benne az IR-cut szűrő, tehát annál érzéketlenebb ezekre a hullámhosszakra. Ennek ellenére a DSLR nagyobb lapkája hosszú záridőn még mindig zajmentesebb, összességében talán még így is megéri ezeket használni. A Sony F828, annak ellenére, hogy a legtöbbet vártam tőle, a leggyengébben teljesített, a 850 nanométeressel egyenesen megvadult. 

Frissítés: később kiderült, hogy a Sony miért viselkedett így. Itt és itt olvashatóak a fejlemények.

Nikon D5000 + 720nm (balra a nyers, jobbra a feldolgozott)
Mihelyt kidolgoztam egy összehasonlító módszert, vagy találok ilyet a neten, visszatérünk az infrára. Tavaszig úgysem lesznek már szép zöld lombok. Addigis nézzétek joruba infrazsengéit.

3 megjegyzés:

  1. Az égbolton jelentkező képzajtól látom nehéz megszabadulni, bármilyen módon is készül az infrakép. Gondolom az infrafilm szemcsézete sem túl finom.

    VálaszTörlés
  2. Az égbolt elég kritikus, amúgy is, ugyanis a kék és a piros csatornák zajosabbak mint a zöld csatorna, érthető okokból, hiszen abból kétszer annyi pixel van. Ráadásul az infránál a kék ég az alsó zónákba kerül, ami plusz zajt jelent. A Nikon azonban szerencsés körülmények között egészen elfogadható eredményt is tud produkálni. Keresem a jó fotózási módszert. Még nem világos a dolog, de Joruba oldalán megreklámoztam egy könyvet ;)

    Nem tudom a filmet, egy Kodak adatlapját láttam, de az F64-nél nem ez a film van. Kipróbáljuk. Az a legtisztább. Csak most már várni kell a zöld növényzetre, a tél nem igazán alkalmas infrára.

    VálaszTörlés
  3. Valóban rendesen amortizálja a képet, de zajhoz infránál sajnos hozzá kell szokni. Egy korrekt eredményt adó összevetés érdekes lehet. Különösen a DSLR tulajdonosoknak, akik szűrővel ugye sajnos nem nagyon tudnak fotózni ilyesmit.. Hacsak nem egy kis szereléssel ugye... Én legalábbis kicsit már megbántam, hogy ilyen könnyű szívvel megváltam anno a 20D-től. Most milyen jól jönne!

    VálaszTörlés