2011/11/17

Infrásított Sony DSC-F828

A minap kiherélt Sony DSC-F828 tesztelésére sajnos nem megfelelőek a télies fényviszonyok. A látható spektrumban a színek fakók, infrában jellegzetesen sugárzó képelemek alig vannak. Ezért igazi tesztelésre sajnos tavaszig várni kell.  
Baloldalt a módosított kamera 720nm és 850 nm szűrőkkel. Jobbra a kontroll-kamera. Látható, hogy a módosított gép immár lát infrában.
A megnövekedett érzékenységet direkt módon nem tudom mérni, hiszen különböző fényforrásokban teljesen más lehet az infra részaránya. Például a takarékos égő megvilágításában a módosított kamera 720nm-es szűrővel  5 fényértékkel kevesebbet exponál egy normál gépnél. Ez nem meglepő ha ismerjük a különböző fényforrások színképeit. A hagyományos izzó mellett viszont 1 fényértékkel többet.

A DSC-F828-ból kimarcangolt Hot-mirror.
Fentről lefele: IR720nm szűrővel,
Fullspectrumban,
és a Kontroll-kamera által

Összehasonlítás IR szűrővel illetve anélkül.
 A Hot-mirror szűrő kiszerelése szabaddá tette a fényutat az infra hullámhosszakra is, ezt tekintem teljes spektrumnak. Természetesen ez okoz erős eltolódást a vörös irányába és nem az, hogy gyorsan távolodtam volna a témától.. A fehéregyensúlyt tehát újra kell értelmezni. További tesztelést igényel az is, hogy az RGBE szűrő egyes komponensei mennyire érzékenyek infrában, vagyis melyik csatornák képeit érdemes bekeverni az infrába a dögösebb eredményért.
Összehasonlító ábra.
 Amennyiben teljesen ép F828 lett volna a kiinduló állapot, érdemes lett volna az infrásítást a Hot-mirror motor eltérítésével megoldani (ez csak nightshot gépeknél opció), így az infra képek összeszűrhetőek lehetnének a normál spektrumú képekkel. A szűrő eltávolításával normál képek csak akkor készíthetőek, hogyha egy IR-cut filtert alkalmazunk, ami voltaképpen ugyanolyan Hot-mirror szűrő, mint amit kiszereltem, csak jóval drágább (>30$), mivel nagyobb felület.
Feldolgozott IR720nm-es kép. A helyszín inkább UV-ben volt gazdag.
Nem a CCD görbült meg, hanem ez panoráma :)

A zöld növényzet infrában erősen visszaver.
Szokták erre állítani a fehéregyensúlyt.
További tesztelnivalót jelent az élességállítás is. Bár a Sony DSC-F828, mint a bridge kamerák általában,  kontraszt alapú élességállítással dolgozik, megoszlanak a vélemények arról, hogy az IR-cut szűrő eltávolítása okoz e fennakadást ennek működésében. A MaxMax állítása szerint  (képzeljétek válaszoltak!) feltétlenül helyettesíteni kell egy azonos paraméterekkel rendelkező átlátszó üveggel. Felhasználók viszont állítják, hogy nincs ilyen jellegű probléma. Tapasztalataim szerint sok esetben működik az AF, azonban sikerült jónéhány életlen képet is készíteni. Közelre többnyire éles, távolra kevésbé, gyanítom, hogy nem az AF a hibás, hanem inkább az történik, hogy infrában a fókusztartomány közelebb kerülvén, már nem fedi le a végtelent. Nem tudok biztosat állítani erről, nem készült még elég kontrollált próbakép a rendellenesség feltérképezéséhez, ugyanakkor az sem tiszta, normál működés esetén mely hullámhosszakra hangolták a fókuszt, hiszen nyilvánvalóan a 400-700nm tartomány mindkét végét nehéz lefedni. A jelenség felderítéséig a kézi élességállítás és cingár rekesz a legbiztonságosabb, később még erre visszatérek.

További kutatás tárgya a megfelelő IR szűrő kiválasztása. Érdemes lenne megpróbálni a 680 és 950 nanométeres szűrőket is. Az 52 milliméter foglalatú, 850 nanométeres szűrőm viszont baráti áron eladó, mivel infrázni ezentúl a Nikonnal nem fogok.

23 megjegyzés:

  1. Már megijedtem, hogy egy eBay-ról vett kínai borszeszégő lángjánál meghajlítottad a CCD-t is.:)
    Nagyon ambíciós vagy, el kell ismerni, minden tiszteletem a kisérleteidért.
    Kell a szűrő.

    VálaszTörlés
  2. Gyere, próbáld ki. Ha a géped nem túl érzékeny infrában akkor nagyon hosszú időket kell exponálni, zajos lesz a fotó. Szinte már nem is fog látható fényt átengedni, jóval "infrásabb" jellegű lesz. Ha a gép érzéketlen, akkor inkább egy 680-as lenne jó, ami ugyan több látható fényt enged át, de azért az se kutya.

    VálaszTörlés
  3. Eléggé érzékeny, a Tv távirányító 'adását' nagyon jól veszi :)

    VálaszTörlés
  4. Na ja, de látnád az enyimet, azon a távirányítóval olvasni lehet :) Ha nincs utad erre, próbáld ki infraszűrő helyett 2 réteg exponálatlan diafilm-kockával. Napsütésben illene úgy 2-4 másodperc körül lennie (ISO100), hogy kezdeni tudj vele valamit.

    VálaszTörlés
  5. Márminthogy a 850 nanométeressel.

    VálaszTörlés
  6. Üdv!
    Összeszerelés után az autofókusz működött teljes zoomtartományban? Az f717-esem épp darabokban van, lemértem a hot mirrort, és próbálok venni valahonnan hasonló optikai üveget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lásd a bejegyzés utolsó előtti bekezdését. Az a baj, hogy azóta se teszteltem "végtelenre". A szobában, közelre pöpec, de mintha távolra nem lenne a legjobb. Arra gondoltam talán azért, mert az infrának a látható fény végtelenjén túlra kellene állítania, hogy végtelent lásson, ám az objektív ezt AF-ből nem tudja megtenni, mert nem erre tervezték (ugye infra módban csak közelre világít az IR led is, talán fölöslegesnek ítélték az infra végtelent). Elvileg nem szabadna köze legyen a Hotmirror anyagának, mert kontraszt alapon állít éleset, vagy élesnek látja, vagy nem, tehát csak ez lehet, hogy nem tudja tovább csavarni. Érdemes lenne manuálison is megnézni. Mindenesetre az tény, hogy a gép infra módban KIVESZI a fényútból a hotmirrort és semmit sem tesz a helyére. Leghamarabb hétvégén tudom kipróbálni, mivel sötétben kelek és sötétben érek haza :) Amúgy, ahogyan látom, egy kövér rekesszel orvosolható lesz. Tavasszal mindenképpen visszatérek egy tesztelős bejegyzéssel is.
      Hanem miért szedted szét? Valahol neten láttam (mikor még nem volt meg a 818), hogy a 717 kapcsolójával lehet úgy ügyeskedni, hogy a hotmirrort kivegye, de az elektronikát még ne kapcsolja át.

      Törlés
    2. Uhh, figyelmetlen voltam...
      A 717-est azért szedtem szét hogy meg tudjam mérni a hot mirrort.
      Találtam az ebay egy angolt aki szerintem tud vágni bele szűrőt/üveget:
      http://www.ebay.co.uk/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=140688529150&ssPageName=ADME:X:AAQ:GB:1123#ht_763wt_1187
      Van egy leírás a 717 -eshez hogy ez miért is fontos:
      http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mfaf16KOc8AJ:irbuzz.blogspot.com/2007/10/exchange-hot-mirror.html+f717+infrared+glass+1.2+mm&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=hu
      de bizonytalan vagyok... az én hot mirrorom 1,24mm vastag

      Törlés
    3. Ja igen ahogy írtad nightshot módban kiveszi a hot mirrort, ÉS a firmware állít a fókuszon. Szóval elvileg meg lehetne hackelni a firmware-t (sajnos csak a 828-asé frissíthető, de ehhez sem láttam). De a legstabilabb megoldás az üveg, vagy egyből infraszűrő.

      Törlés
    4. Az infraszűrő beintegrálását én azért nem szeretném, mert azzal nagyon leszűkíteném a fotózható spektrumot. Tervezem egy 680 (asszem ez a Supercolor fantázianevű a Lifepixelnél), illetve egy 950 nanométeres szűrő vásárlását (ez már nagyon monokróm), mindkettő érdekes világ. Egyedül azt sajnálom, hogy a cserélhető hot mirror 58mm-ben irtó drága.

      Törlés
    5. Bizony az 58 mm uv ir szűrő min. 30$. Nekem van 950nm -es szűrőm, azt nagyon fényes napokon használom, de még így is kellett ND4-es vagy 8-as néha.(az f717 nek min. 1/60 as a zárideje nightshot módban, állványom meg nincs) Felbiztattál, ma összerakom a 717-est megnézem mi sül ki :)

      Törlés
    6. Fejlemények: összeraktam, de fókuszálni nem nagyon tud, illetve a zoom 3/4 -étől jó, alatta nem. Beszéltem az angollal küld plexi szűrőt jövő héten. 5 font előre, még 15 ha működik. Sikeres átalakítás után vajon eladható lenne? Vennék az árából egy 828-ast, és átalakítanám.:D

      Törlés
    7. vagyis nagylátószögnél nem jó, vagy pont ott jó? Rekeszeléssel javítható, vagy nagyon nem jó? Közelre beáll rendesen, csak a végtelen a gond? Nem tudom láttad e, de rengeteg átalakított kamerát kínálnak átlag $200 körül (az ebayen is).

      Törlés
    8. Sajnos nagylátószögnek nem jó. És inkább távolra nem tud fókuszálni. Ha 40-50 ezer között el tudnám adni tokkal 720nm-es szűrővel, boldog lennék. Ennyiből már majdnem kijön a 828-as. Kérdés hogy van e fizetőképes kereslet itthon átalakított gépekre. A 828-as papíron lényegesen jobb mint a 717-es, jobban néz ki ;) és könnyebb szétszedni.

      Törlés
    9. Aha pont a végtelen. Hát érdeklődök itt is, hátha kell valakinek, de talán nem lesz túl nagy tolongás érte. Ha már szakszervizen kívülit vesz az ember, akkor úgy képzelem fontos, hogy saját bütykölés élménye is. De hátha mégis, nem volt rossz gép a 717 sem, ha berakod a lapkát s fókuszál, akkor kiteszem a blogra is a hirdetésed :)

      Törlés
    10. Köszönöm :) Ha van valami értékelhető jelentkezem.

      Törlés
    11. Na összeraktam. Az angol 2db 0,5mm vastag plexi szűrőt küldött. Féltem hogy vékonyak lesznek együtt is, de teljesen jól fókuszál. Manuális fehér egyensúllyal minden szuper. Viszont utólag jöttem rá hogy erre a szűrőre vagy olcsóbb megoldás is, legközelebb mikroszkóp tárgylemezzel próbálkozom.;)

      Törlés
  7. Ennyi pénzért mindenképpen megéri megpróbálni a helyettesítést. Amúgy tényleg ez figyelhető meg, vagyis pont a végtelen száll el. Úgy lehet akkor, hogy a fókusztartomány teljes kihasználásához szükség van egy akkora lapka fénytani jellemzőire is. Azért ezt a dolgot elég homályosan szokták a neten kezelni:) De ha véletlenül nem sikerül beszerezni, akkor se veszítesz semmit, majd legfeljebb rekeszelsz jobban.

    VálaszTörlés
  8. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and
    wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.
    After all I'll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

    My webpage :: natural cellulite treatment

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jó durva anódját a cellulitiszes robotjának!

      Törlés
  9. Egy mágnessel ki-be lehet kapcsolni a gépben a szűrőt, 8-as rekesz mellett pedig teljesen rendben van a végtelen. Fehéregyensúlyt kell mérni a fűre és kész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mágneses megoldást nem láttam ejsze, nekem a leginkább az a módszer tetszett, ahol a pofa meghekkelte a gép saját kapcsolóját, és kivezette egy külső kapcsolóra. Na az is elegáns volt. Az enyémet ugye már nincs az a mágnes, ami kapcsolgatná.

      Törlés
    2. Szükségem lenne erre a típusú fényképezőgépe. Hol tudom beszerezni? Nem láttam elérhetőséget itt.

      Törlés