2011/11/18

Infraszűrő a nagy semmiből


Nikon Coolpix 5700 + 2 réteg exponálatlan diafilm
Első infráim ezzel a banális módszerrel készültek. Semmibe se kerül, pillanat alatt elkészíthető és persze, aki annak idején nem diázott az most jól leszívta...  De talán kerül a padláson néhány Piroska és a Farkas, vagy Pinokió, s kis szerencsével akad a végén egy akkorka exponálatlan darab, amiből kijön egy szűrőnyi, szűrőcskényi.
Én két réteget használtam, mert úgy infrásabb volt és kartonból készítettem a szűrőfoglalatot. Hogy pontosan milyen hullámhosszakat enged át egy ilyen, azt nagyképűség lenne firtatni. Sőt úgy a jó, ha a perforáció is befigyel. Amúgy próbálta valaki negatívval?

6-7 év távlatából már nem tudom milyen csatornákat kevertem össze.
Akkoriban úgy írták, hogy ez olyan, mint a színes infra-film.
Azóta se próbáltam ki, igaz e.
Nagyjából az előbbi módszer alapján.
Talán piros helyett infra, zöld helyett piros, kék helyett zöld.
Vagy nem.


Persze ennek feltétele, hogy az infra mellett egy normál kép is készüljön.
Ha megegereled a képet, jól látszik mely kép-elemek infrásak.

2 megjegyzés:

  1. Én valahogy erről még mindig csak olvastam, hogy akár ezzel is...és tényleg. Egymás között a színes infrafilmel készült fotók nekem már túl vannak a befogadható kategórián, ezek viszont itt egész barátságosak.

    VálaszTörlés
  2. Mondjuk ez Coolpix volt és a kisfilm majdnem elfedte az objektívet. DSLR-hez már ugye minimum 6x6 kell, ami diában elég ritka amatőröknél. Ha eszembe jut tavasszal kipróbálom a különböző negatívokat is.
    A színes infrafilmnek is megvan a szerepe, de a fotóművészetben valószínűleg pont azért nem terjedt el, mert másnál is tűréshatár fölött van. Mondjuk amióta rájöttem, hogy nem leszek jó fotós, azóta nincsenek szilárd határok, szinte minden belefér, csak érdekes legyen.

    VálaszTörlés