2011/11/14

Kreatívok csődülete

Elhatároztam, hogy a napló képeit és szövegeit Creative Common licenc alá helyezem.  Nem altruizmus ez, hiszen csupán arról a jogomról mondok le, amire manapság a leginkább tojik mindenki az interneten, velem együtt. Indokolt volt tehát meglépni ezt a teljesen szimbolikus lépést (lásd itt).

Ez a bejegyzés saját jegyzet, a Creative Common XMP-be építéséről a gördülékenyebb használat végett  Ám akinek szüksége van rá, olvassa és használja egészséggel:

Creative Common metaadatok hozzáadása képekhez Photoshopban.
Létezik a PS XMP (File Info...) paneljébe beépülő CC ablak. 
Innen kell letölteni, majd ennek a segédletnek az alapján lehet telepíteni.

Sajnos a segédlet egyáltalán nem aprózza el a részleteket Win7 operációs rendszerre. Sehol sem találtam bővebbet erről, tehát íme magyarul hogyan csináltam:

1. A letöltött állományt kicsomagolva két mappát kapunk, XMP illetve a FlashPlayerTrust.

2. Az XMP tartalmát (két mappa van benne) a C:\Users\<FELHASZNALONEV>\AppData\Roaming\Adobe\XMP könyvtárba kell betölteni. (előfordulhat, hogy az eredeti XMP-be már előzőleg létrehoztunk sablonokat, ezek megmaradhatnak)

3. A FlashPlayerTrust mappa tartalmát, vagyis az XMP.cfg állományt, szerkesztenünk kell. A Win7 oprendszer elérési útvonala előtt ki kell törölni a # jelet, és a username helyére be kell írni a saját usernevet. Az így módosított állományt a
C:\Users\<FELHASZNALONEV>\AppData\Roaming\Macromedia\FlashPlayer\#Security\FlashPlayerTrust könyvtárba kell bemásolni.

Ha minden jó, így kell kinézzen a File Info... panel.
A megfelelő CC licenc adatai természetesen átszerkeszthetőek és/vagy
személyre szabottan sablonként lementhetőek későbbi használatra.

2 megjegyzés:

  1. Na itt esment nézek ki a fejemből, mint béka a csihányból, de legalább megtudtam, hogy Attila a böcsületös neved. Nem es akármelyen! Szia! :)

    VálaszTörlés
  2. Mer' miért is? :) Nem akkora nagy marhaság ez a kreatív izé, mint elsőre tűnik. Flickeren sokan használják is. Konkrétan arra jó, hogyha pl. leszedsz egy szép textúrát és szeretnéd felhasználni, akkor a Creativ Common licensz megmondja mit tehetsz vele. Lehet ha nem is kell értesítened a tulajdonost, mint pl az én esetemben. Vagy szeretnél valamely oldalra hivatkozni egy onnan letöltött képpel, és egyáltalán nincs időd várni, míg a tulajdonos a Föld túlsó oldalán felkel és válaszol, akkor is jó. Lesz még idevágó bejegyzés :)

    VálaszTörlés