2011/11/23

META-l a kép

Vigyázat: unalmas és hosszú fejtegetés a metaadatok fölöttébb szükséges voltáról.

A múltkori képi tartalom védelméről szóló bejegyzések után pár hete úgy gondoltam, körülnézek néhány ismerős és ismeretlen naplóban. Találomra letöltöttem egy-egy fotót, amatőrök és profi fotósok oldaláról, sőt online újságokról is és belenéztem a metaadataikba.

Azt szerettem volna megtudni, milyen metaadatokkal látják el az emberek képeiket. A válasz egyszerű: szinte semmilyennel. Amatőrök esetében ez nem annyira meglepő, viszont jónéhány fotóból élő alkotó sem címkézi a képeit. Pontosabban néhányuknak megjelenik ugyan a neve, de semmi több. A többségnél azonban ez sem. Furcsa? Hosszas keresgélés után találtam csak egy képet, melynek az adatai annak rendje és módja szerint ki voltak töltve IPTC ajánlás szerint, de ez nem ér, mert stockfotó volt.


Kicsit olybá tűntek a merevlemezemre felhalmozott képek, ott egykupacban, mintha alkotójuk magukra hagyta volna őket.  Ezek után, hogyan várható el a látogatóktól a jogszerű magatartás, mikor látják az érdektelenséget a fotós részéről? Ott egy fotó az interneten, talán már nem is az eredeti helyén, eredeti kontextusa talán már meg is szűnt, és semmi nyoma az alkotónak. Fel sem hívható, nincs egy név, se cím. Az információ pedig szabad akar lenni. Hibáztatható az, aki ezek után szabaddá teszi?

Gondoltam önkritikát gyakorlok és letöltök néhány saját fotót is, hiszen eddig nem sokat törődtem, milyen metaadatokkal vannak ellátva. Pár furcsaságot tapasztaltam. Pl.  Picasaban nézve, egy képemnek minden joga fenn van tartva, ugyanaz a kép letöltve, metaadataiban Public Domain. Magyarázatot persze lehet találni rá, de természetes állapotnak nem nevezhető.

A helyzet tehát meglehetősen zavaros, úgy tűnik ugyanis, hogy semmilyen komoly szabványosítás nem történt, a vebtartalom kezelők belekontárkodnak a metaadatokba, a dörzsöltebb képlopók pedig egyenesen törlik az információkat. Ennek ellenére rajtunk áll, hogy a saját, illetve a látogatóink érdekében alkalmazzunk néhány lehetőséget, akkor is, ha az esetek egy részében ez fölöslegesnek bizonyul. Pár másodperc az egész, és egyszer még jól jöhet.
A magam részéről már régóta használom az IPTC kulcsszavazását a teljes gyűjteményemre a kereshetőség érdekében, persze csak magyarul és nem a szabvány szótár alapján. A naplósodás azt hiszem elegendő motiváció arra, hogy az alapvető adatokat ezentúl minden képembe beleírjam.


Metaadatok az XMP-ben - minden jog fenntartva
Creative common licenc metaadatok az XMP-ben

Alant hasznos információk az IPTC szabványról, olvasmányos és fölöttébb hasznos:

http://iptc.cms.apa.at/std/photometadata/specification/IPTC-PhotoMetadata-201007.pdf
http://www.iptc.org/std/photometadata/documentation/IPTC-CS5-FileInfo-UserGuide_6.pdf

Ha végigolvasva eljutottál idáig, kíváncsi lennék a véleményedre a fentiekkel kapcsolatban.

2 megjegyzés:

  1. A második olvasmány az IPTC szabványról "Not found". Nem olyan nagy gond, mert gondolom az is angolul van és jó hosszú, tehát úgysem érteném meg teljesen, csak gondoltam szólok.
    Nálam az a gond, hogy ez a dolog nekem kínai. Azt sem tudom, hogy ezeket az adatokat hol lehet beírni és hogyan. Az biztos, hogy hasznos lenne már csak azért is, hogy ne legyenek névtelenek a képeim. A keresés, rendszerezés szempontjából viszont nekem nem fontos, mert elég jó archiválási módszert alakítottam ki magamnak. A régi fotóimat is pár perc alatt elő tudom venni időpont és téma alapján is.
    Ha tudnám hogy kell, akkor azokat az adatokat amelyek a második ábra utolsó piros mezőjében vannak mindenképp beírnám a képeimhez. Persze csak akkor ha nem nagy munka, nem kell minden képnél külön bepötyögni.

    VálaszTörlés
  2. Igen, update-eltem a linket, túl gyorsan változtatják, és én meg régecske írtam a bejegyzést :) De csak angol, nem kínai ;)
    Lesz később egy exifes bejegyzés, ott lesz egy ingyenes program, ami, bár nem próbáltam, kötegelve elvégzi ezeknek az adatoknak a hozzáadását, csak ki kell studírozni. Várd meg, mert leírom abban, hogy kell felrakni könnyen.
    Photoshopban, Bridgeben, ha létrehozol egy sablont, akkor tetszőleges számú kijelölt képhez hozzáadhatod pár kattintással. A sablon létrehozásánál kell figyelni, hogy csak olyan adatok szerepeljenek benne amit MINDEN képen felül akarsz írni, hanem jó kis kalamajkát okozhat. Nekem pl. kettő ilyen sablonom van, egyik full copyrightos, a másik meg a netre szánt Creativ commonos. Egy könyvtár képeire egyszerre küldöm rá, a régi cuccokat már előzőleg elintéztem. A Fast stone nem tudom ezt hogy oldja meg, de kétlem, hogy ne legyen ott is valami lehetőség erre. Ezek annyira elterjedt adatmezők, hogy minden exifet kezelni tudó program megmutatja. Millió ingyenes program van erre is.
    Az archiválás végtére is annyira kell jó legyen amennyire a szükségletek diktálják. Nekem gyakran van olyan szűrésem amikor bizonyos képeket akarok, mint pl. listázd az összes infra-képet. Vagy listázd az összes olyan hegyi fotót amelyeken látszik az árnyékom, de más emberek nem, meg ilyenek. Ezt kulcsszó nélkül nem tudom elképzelni. Régebb az ACDSee adatbázisos módszerét használtam, de egyszer megomlott az adathalmaz... Jobb, ha minden kép hordozza saját testén belül a rá vonatkozó keresőszót, mert gépfüggetlen, adatbázis-független, és nem utolsó sorban, ha netre kerül, és valaki gugliban keres pl. Bucsecs képre, akkor az enyémet is valószínűleg feldobja majd.

    VálaszTörlés