2011/11/11

A Nap kutyája

Délután kivitte Buksit sétálni a Nap. A másik kuvasz is megjelent később, de arra meg Buksi tűnt el. Szóval nem volt egy nagy jelenség, nem is nagyon markáns, de mivel eddig még ilyet nem sikerült fotóznom, hát megosztom.
A Nap és pórázon a kutyája

A neten átfogó képet kaptam a halojelenségekről, ezen belül pedig a napkutyáról, s már csak arra voltam kíváncsi, valóban 22 fokon látszik e a színes blöki. Mivel már feltérképeztem a Nikon szenzorát, így relatíve pontosan állíthatom, hogy a vízszintes látószög, ~66,3 fok.

Természetesen nem tudni a kép mennyire szögtartó, de azért az ábrán jól látszik,
hogy a feltételezés nagyjából helyes volt.



Napszemüvegen keresztül fotózva sokkal izgibb a napkutya bundája

6 megjegyzés:

  1. Egyszer majd én is megfigyelem. Nem olvastam el az angol szövegeket, mert a hétköznapi nyelv is nehezen megy nemhogy ilyen tudományos fizikai dolog.
    Ezt szabad szemmel is meg lehet figyelni, vagy csak fényképen rögzítve az optika játékának eredményeként, vagy mindkettő?

    VálaszTörlés
  2. Szabadszemes. Légköri feltételek kellenek hozzá, pl.a jégkristályok mérete se mindegy, nem túl gyakori, de szerintem télen elég nagy valószínűséggel látható lesz legalább részleteiben. A linkelt videóban bemutatott teljes halojelenség lenne igazi fogás. Nagyon sok szép alkotóelemből áll. Gondolom a sarkokon elég gyakori.

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus képeket készítettél!!!
    Már sokhelyen olvastam a halojelenségről, képeket is láttam, de még saját észlelés nem volt sajna :( Pedig direkt keresem :) Köszi a képeket!

    VálaszTörlés
  4. Szerintem sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, ezt bizony észre se vettem volna, ha nem szólnak, hogy "né szivárvány". Pedig pont abba az irányba fotóztam...

    VálaszTörlés
  5. Hehe, látom két megjegyzésemben ellent is mondtam önmagamnak :) Szóval maradjunk annyiban, hogy olyan "közepesen gyakori" jelenség :)

    VálaszTörlés
  6. Már láttam ilyent( bélyeg nélkül):)

    VálaszTörlés