2011/12/18

Az EXIF-manó

Metaadat. Kulcsszavazás, exponálási adatok, ki, mikor, milyen messziről, milyen koordinátán, milyen objektívvel és géppel, milyen programmal és melyik korrekciókat alkalmazva... Vagy a  licenc-feltételek. Vagy az exponálások abszolút száma. Meg a szériaszám, lopás esetére. De hát ki tartja mindezt észben?

Hát az Exif-manó! Aki ott ül minden gépben és jegyzetel. Minden képbe beleír százféle információt, s csak rajtunk áll használjuk e üzenetét... S ha idegesít, hogy kedvenc programod csak negyedét mutatja a metaadatoknak, használj EXIFTOOL-t :) Az interneten, úgy tűnik,  meta-témában a csúcsot jelenleg Phil Harvey EXIFTOOL-ja tartja. Kipróbáltam, el is kápráztatott, egyszerűsége alul-, nagyszerűsége  felülmúlhatatlan. És ingyenes, nem úgy mint az Adobe Hídja.

Parancssoros alkalmazás, csak az piszkálja, aki nem unja. Én nem szeretem a parancssort, mert állandóan gondolkozni kell velük, ezért felparamétereztem (átneveztem) az exe állományt eképpen:
exiftool(-k -a -u -g1 -w txt).exe.
Így annyit csinál, hogyha rádobok egy képfilet az így kicsinosított exe állományra, akkor rögvest megjelenik egy txt-be mentve az összes rá vonatkozó metaadat. Jó? De még jobban is testre lehet szabni.

Az ExifTool GUI kezelőfelülete.

Létezik bizony GUI is, annak aki nem elég koczka, Bogdan Hrastnik cuccát találtam elsőnek, és mivel MINDENT tud, mi lencse-blende ingere, nem is kerestem tovább. Letöltöd, belemásolod a legújabb, fent említett Harvey féle EXIFTOOL-t, amit kötelezően átnevezel exiftool.exe -nek, és használod élvezettel.
Szerintem amit ez a program nem tud, az már nem is létezik...

Kérdés: másnak is 400-500 exponálással több van a gépében, mint lennie kellene? Gyanítom a gyári tesztelés, lehet rá a magyarázat. Az Exif-manó ezt is tudja.

10 megjegyzés:

  1. Már megint elveszítettem valahol a fonalat...
    De Grimpix és Balu nagyon aranyosak ketten :)

    VálaszTörlés
  2. Ja, nem mondtam? Csak úgy érthető, ha a linkeken is végigmegy az ember :) Aki piszkálni akarja a metaadatokat, annak szerintem érdemes...

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Ja, én spéci szoktam piszkálni :)
    Vajon egy filmre készült digitalizált képtől mennyire jön zavarba ez az Exiftool :)?

    VálaszTörlés
  5. Én nemrég töltöttem le egy KUSO Exif Viewer nevű programot és azzal lesem meg néha, hogy ki milyen beállításokkal, távolságról, géppel, obival stb fotózik. Minden adatot minden képnél persze nem ír ki főleg a netre feltöltött képeknél, mert ott feltöltés előtt ki voltak törölve az adatok. Kipróbáltam az én eredeti raw-jaimmal is és gép, obi, tárgytávolság, mindenféle beállítások a gépen, expószám stb. megjelenik, persze olyasmik is amiről azt sem tudom mi lehet.

    VálaszTörlés
  6. :) a szkennerben is él egy manó, azokba ő firkál. Na látod, a szkennelt képekhez pont jó, hogy ki lehessen tölteni a hiányzó adatokat. Bár ha jól emlékszem, annak idején se arról voltunk híresek, hogy jegyzetfüzettel mentünk fotózni :) Hányszor, de hányszor nekifogtunk, aztán pár kocka után szappan.
    Nem ismerem a KUSO-t, asszem inkább csak nézni jó, editálni nem annyira. Mintha egy webes plugin lenne. Igaziból az EXIFTOOL cuccot azért írtam be, mert régebb beszéltük, hogy mivel lehet egyszerre sok képhez hozzárendelni metaadatokat (pl licenc adatokat oltani az IPTC magba). Na ez tud Batchet. Persze a Bridge-ben még vizuálisabb, ha történetesen hányódik egy otthon :)

    VálaszTörlés
  7. Szkennelt film metadata 1998-ból:
    Gép : Zenit ET
    Film: Lejárt Sooter's
    Fénymérési mód : Tipp alapján
    Fókusztávolság: kizárólag 58 mm
    Rekesz: 11 de lehet 8 is ha nem húztam be egészen
    Záridő: 1/30 - 1/500 (nem emlékszem)
    Iso: 100 de úgyis elqrták a hívást

    VálaszTörlés
  8. Na így na! Ahogy magyarul kezdtetek beszélni, má minnyá tisztább a sor :) (A picassan nézegettem ilyen részletes adatsort egy-egy fotóról)

    VálaszTörlés
  9. Az exiftoolt akartam én is letölteni, mikor legelőször írtál róla, de nem tudtam sehogy telepíteni. Most már nem is akarom, ugyanis a Bridge, ami gondolom a PS raw konvertere megvan és ha majd több időm és kedvem lesz adatokat beírogatni a képeimhez, ott megtehetem.

    VálaszTörlés
  10. Hát az azért lehet, mert ezt nem kell telepíteni :) Tényleg csak annyi, hogy letöltöd, s futtatod. Persze, ha csak a Harvey fele exe van meg, akkor paraméterezni is kell, mint fenn írtam, hogy tudja a program, melyik képpel pontosan mit is akarsz csináltatni. Van ám élet a Windozon túl is ;) nem kell mindig látni is, ahogyan számolgat a vas. Gondolom te egy Windozos cuccra számítottal, na arra kell a GUI, amiből kifogtam a képet a bejegyzéshez. Na ott már van egér meg kényelem, meg látvány. De persze Bridge-ben egyszerűbb lesz. Igen a PS natív része, de nem a konverter, mert az az ACR (Adobe Camera Raw).

    VálaszTörlés