2011/12/15

Pantotípia

Most valami olyan következik amit még nem találtam az interneten eddig. De a jelenség nem a saját monopóliumom, a folyamatot mindenki ismeri, akinek a kedvenc C.C.Cath, vagy Bruce Lee poszterének kivette a színét a nap. A cégnél merült fel, hogy az egyik Pantone szín különösen érzékeny a rövid hullámhosszakra, egyszerűbben: napon fakul mint állat. A következő próbálkozások remélhetőleg egy új alternatív eljárás első szárnycsapásai. A lendület és stílus érdekében, legyen egy vitorlavirág az Univerzum első dokumentált panthotípiája.

Mivel az UV hatásától várom a pigmenteket lezúzó eredményt, nyilvánvaló volt, hogy a piros tartomány lesz a leginkább fotódegradábilis, nem véletlenül kékes árnyalatúak a napszítta nyomtatványok. Azonban a dolog árnyaltabb

Warm Red illetve Pantone 169 tesztcsíkok.  

Az exponálásra preparál tesztcsík, illetve az eredmény 3 hét múlva.
Az eljárás pozitív, eredménye azonban csak részben mondható annak, tekintve, hogy a Warm Red alapszínnek meg se kottyan 3 hét napsütés. A Pantone 169, azonban,  gyaníthatóan a Transparent White komponensnek köszönhetően, elég szépen teljesített. 
Következik a célnak leginkább megfelelő (legjobban fakuló) színek megtalálása, és a rendszer tökéletesítése. Ugyanakkor hasonló nehézségek tapasztalhatóak, mint az Anthotípia esetében, a kontaktfilm anyaga jelentősen csökkenti a folyamatban résztvevő rövid hullámokat.

7 megjegyzés:

  1. Ehhez már hozzá sem tudok szólni...vagyis ettől kell féltsük a papírképeinket is?

    VálaszTörlés
  2. Este van, este van, kiki nyugalomban, s kissé lelassulva nem vágom mire kérded ezt :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. A kísérlet jut eszembe, mit a gyerkőceimmel végeztünk a fotoszintézis címszó alatt. Fehér papírból vágtak ki formákat, mit jó sokáig tartottak egy-egy szép nagy zöld levélen. Örültek a gyerekek a született foltnak. Az anyukák nem annyira...

    VálaszTörlés
  5. Hát pedig az is Fotográfia. És mi lenne, ha legközelebb valami nagyon kontrasztos negatívval takarnátok a levelet?

    VálaszTörlés
  6. Arra gondoltam, hogy a papírképeink(fotóink amiket papírra kidolgoztatunk) is kifakulnak idővel, főleg ha napoztatjuk.:-)

    VálaszTörlés
  7. Hááát ott kicsit más a helyzet. Gondoltam pár kulcsszóból kidob valamit a net, de nem. Ha igazán érdekel mit bírnak ki a mai színes fotópapírok, akkor kicsit tovább kell keresgélni. A tintásnál mindenképpen többet, bár ott is nagy a szórás a minőségben. De hát műtárgyakat nemhiába nem szabad vakuzni... Én jobban aggódok, hogy a digitális állományok mit bírnak ki, mert ha azok megvannak akkor elvileg nincs vész. Bár ki tudja.

    VálaszTörlés