2012/01/23

Kávézni márpedig necesse est...

Grimpix viszont napi 3 percet szobrozik a cégnél, a mikró előtt a kávévízre várva, ami ugye havonta egy óra, kétévente meg egy teljes nap. Lássuk lehet e gyorsítani valamicskét.

2450 MHz - vágod...
Az olyan gyors, mintha mondjuk egy másodperc alatt
legépelnéd a Pallas Nagylexikont... vagy tízezerszer.
Az internet számos mikrohullámú sütővel végzett igényes és igénytelen kísérlet melegágya. Többnyire fényt mérnek csokival, de fénymérést Grimpix már csinált vonalzóval. Például itt feltárják a forró pontokat, itt meg ezek távolságából számolnak fénysebességet. A csokis fénymérés alapja amúgy ennyi: c vákuumban 299,792,458 m/s, a levegő (mondjuk 0°C, 1 atm) refrakciós indexe 1,000293. Tehát a mikró környékén hétfő reggel (mivel mindig kihúzzák hétvégére a fűtést spórlásból) a c kb. 299,704,644 m/s. A sütő 2,450,000,000 herzes mikrohullámokat lök, ezek hullámhossza (λ) = c/f = 12.2cm. Két forró pont közötti távolság fél hullámhossz, kb. 6cm. Szépek a kulináris alapkutatások is, de itt életbevágó a praktikum. Kávé nélkül mindez kit érdekel?

Predikció: nem mindegy, hogy a csupor vizet pontosan hol helyezzük el a forgó tányéron. Cél megkeresni a legforróbb pontot, hogy ezáltal napokat spóroljunk Grimpix értékes életéből.


Első mérés, egy csupor víz (5°C) felforralása, a forgó tányér kellős közepén: 3 perc. (Még a céges kávéautomata is fél perc alatt kavarja ki a nyomi feketét.)
Második lépésben feltérképezzük a forró pontokat csokoládéval (zene).

Mint látszik a közepe pont, hogy hideg.
Sajnos  30 másodperc még egyáltalán,de 60 másodperc már nagyonis meglátszott. De már nem volt több csoki.  Mindenesetre már van hideg és meleg zónánk.
A rendezetlen eloszlás az oldalfalakról visszaverődő hullámok eredménye is.
Lehetetlen az egyedi pontokat behatárolni,
viszont a nagyságrend (6cm) azért jóindulattal valamelyest megfigyelhető.
A harmadik lépésben a baloldali csupor egy hideg-, a jobboldali pedig egy forró zónára került. Feltételezésem szerint a jobboldalinak sokkal hamarabb kell forrnia.

Ez is történt.
(A baloldali X sokkal forróbb pont, ám ott nem állt meg a pohár.)
 De a várakozás ellenére a jobboldali csak az 5,15. percben forrt fel, a baloldalinak pedig további 2,15 perc kellett. Tehát a forró ponton is majdnem kétszer annyi időbe telt, mint teljesen középen. A lehetséges magyarázatot ez a videó adja. A csoki, illetve pohárfenék síkjában hiába van forró zóna, a pohár tartalmát az vajmi kevéssé melegíti. A sütő teljes belterében oszlanak el a forróbb és kevésbé forró  térrészek. Valószínűleg egy jól összerakott mikró-sütő a forgástengely fölötti zónára sújtja a legnagyobbat, a magnetron sugara összevissza verődik a fémdobozban, feltételezhető, hogy ennek kialakítása éppen a közép-pontra erősít.

Konklúzió: nincs mese, kell szerezni fémcsuprot s gázzal kell vizet forralni. Vagy növelni kell a sütő teljesítményét.

Ilyen, és sok más érdekes videó lapul még ezen a linken.

Vigyázat: a kísérlet veszélyes! Gyakori ismételgetése csokival cukorbetegséget, sajttal magas koleszterinszintet okozhat!

Kiegészítés: A fent linkelt oldalak közül egyiken sem akadtak fenn azon a részleten, hogy az elektromágneses sugárzás, a csokiban nem ugyanolyan sebességgel terjed, mint mondjuk a levegőben. Szóval, ki tudja megmérni a csokoládé refrakciós indexét? Hmmm?

9 megjegyzés:

  1. Érdekes kísérlet és a gyakorlati része végre érthető nekem is(azt hiszem). De nem lehet barkácsolni valamiből egy állványt a csészének(pl fa) amin megáll és azt a legforróbb pontra tenni?
    Vagy jobb a pléhcsésze és aragáz, úgyis olyasmit olvastam a mikróról, hogy melegítés közben megváltozik az ételek molekuláris szerkezete, vagy mi a szösz, és az káros az egészségre. Ennek ellenére ugyanolyan gyakran használom a mikrót mint azelőtt, nem hiszek az ilyen hókuszpókuszokban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nagyon van értelme, mert mind kiderült középen a legjobb. Elképzelhető, hogy van még ennél is jobb pozíció valahova feldúcolva a csuprot, valamelyik sarokba, de azt megtalálni kb. annyi mérés lenne, ami már nem éri meg, mert minimum negyed köbméter csoki kellene hozzá :)
      Én is hallottam mindenfélét a mikróról, de a víznek sokat nem tud ártani, hiszen elég baj az, hogy amúgy is tele van dihidrogén monoxiddal, amiről köztudott, hogy nagy mennyiségben fulladást okozhat :) Szóval mindig csak egészen kis mennyiséget fogyasszunk belőle ;)

      Törlés
  2. Vízforraló? (olyan kannás, elektromos, forr a víz, akkor lekapcsol) én azt használok. Mindenről ki lehet deríteni, hogy nem működik tökéletesen. Én ezt a mikróról régóta sejtem... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az nem jóóó, mindenféle papucsállatkák és egyéb krokogyíkfélék felkövesednek az oldalára, aztán ízesítik a kávét ... vagy legalábbis képzelem.

      Törlés
  3. hja kérem, egy kis ecet jó, ha van a háznál :) más: rajzoltál a tanfolyam óta?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaja, jó az ecet, úgy elnyomja a papucsállatkák ízét ;) Más, nem rajzoltam, csak a tiédeket nézegettem. Hanem van egy ötlet, ismered a gyermekrajzos Monszteres fickó műveit? erről eszedbe jut:
      http://themonsterengine.com/artwork
      Na öcsémékkel szörnyrajzolási projekt van. Egyelőre ők dolgoznak, aztán meglátjuk :)

      Törlés
  4. :)))
    nem ismertem! de érdekes elgondolás, hogy a gyerekrajzok transzformálódnak át rémlényekké kis változtatással :) ebben van valami zseniális meglátás, mert ha gyerekrajzokat nézek, azokban tényleg van valami érdekes "nyomiság."
    Másféle szörnyek, de szörnyek: http://johnkenn.blogspot.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj ismerem, nagyon jóóóók :) Es Camille Rosa Garciat ismeredé?
      http://www.camillerosegarcia.com/Pages/galleries.html

      Törlés
    2. Hű, nem...most nézegetem! Szörnyen szomorú és bájos dolgok. Köszi a linket!!!

      Törlés