2012/01/09

Ranger (de nem a kopó)

Van egy ilyenem.
Na, de ez voltaképpen nem igaz. Mert...
 ... nemcsak egy van.
És mit gondoltok, mi a közös ezekben?
Nem, nem az, hogy eljárt fölöttük az idő. Igen, talált: egyiken sincsen távmérő. Ki mondta elsőnek? Tehát élességet csakis szemre lehet állítani. De van itt ez a nagyszerű dolog. Ötlet a... köbön, annyira kocka... muszáj volt megcsinálni.

Hatodikos matematika, hasonló háromszögek, parallaxis. Kell hozzá egy névjegykártya, és egy ceruza,  meg 10 perc. Számológéppel csak 5. A gép beállítótárcsájának értékeire kell kiszámolni a parallaxist, és felfesteni a kártyára.
parallaxis = szemtávolság * (téma távolsága – karhossz) / téma távolsága (a miértet az ábra fedi fel)
A képlet szerint preparált kártyát kinyújtott kezünkben a témára irányítjuk.  A bal szemünkkel a kártya bal oldalára igazítjuk a témát. Ezután jobb szemünket nyitjuk ki a bal helyett, mire a téma a skála megfelelő rovátkájához ugrik. Természetesen nincs letölthető változat, mindenki a saját szem-, illetve karhosszára kell elkészítse.

Csináltam egy ilyen rajzot, mert a fenti linken elég spártai az ábra.
Az utolsó képlet a lényeg, a levezetés csak nagyképűsködés.
Tehát parallaxist számolunk 0,8 - 1 -1,2 ... 10 méterre.
Ilyesmi kártya a végeredmény.
Érdemes akkorában felírni a számokat, hogy 70 centiről el lehessen olvasni :)
Közelpont a kar-hosszunk, a végtelen meg természetesen a szemtávolságunk.

Értelemszerűen a csekély szemtávolságunk korlátozza a műszer felbontását, de reszketeg kézzel is van olyan pontos, mint a hasracsapós módszer.

9 megjegyzés:

  1. Hiányoztam fizikaóráról mikor ezt tanították...

    VálaszTörlés
  2. hehe :-)
    azt hiszem ha nem gond ezeket a számolásokat nem fogom alkalmazni :-)

    VálaszTörlés
  3. Hát az az igazság, hogy már pár hete gyötört egy rangefinder készítésének terve. De olyan tükrös, precíziós, amivel fél kilométerre is pontosan lehetne mérni. Hogy micsodát? Hát mondjuk távolságot :) De annyira untam, hogy inkább ezzel a kis jószággal gyógyítottam a távmérős kényszeremet. De ha valaki megcsinálná szívesen segítenék fúrni-faragni. Ja, hogy azt egészen pontosan mire is lehetne használni? Hááát... Miért? Mindent aszerint mérünk, hogy mennyi hasznot hajt? :)

    VálaszTörlés
  4. Mondjuk ha a lézerceruzát szkoccsal felheggeszted a Szmena tetejére és ráirányítod a leendő fókuszpontra, majd figyelmesen hallgatod a fotonok tompa csattanását miközben egy Ebay-on vásárolt digitális kínai homokórával időt mérsz, a fény és a hang terjedési sebességét ismerve pontosan kiszámítható a korondi virágváza távolsága. :)-

    VálaszTörlés
  5. Az eszemtől még meg is csinálnám :) De a hangmérést azt kihagynám, túl egyszerű... meg amúgy se vagyok hangmérnök :)

    VálaszTörlés
  6. Jaj most látom, hogy Vilia és nem Szmena :)

    VálaszTörlés