2012/01/13

Új családtag - a fényt hozó csoda, Nissin.

Ez a régi, klasszikus vitz ugye mindenkinek megvan, hogy minden ötödik ember kínai? Vagyis, mi is öten vagyunk a családban, tehát valaki kínai. Lehet apu, vagy anyu. Lehet a bátyám Sanyi, vagy az öcsém Ho-Xiao-Pen. Szerintem Sanyi az.

Állványcsatlakozós papucs, kínai-angol tartozéklista, vászon védőtok.
No, hát a Grimpix családjába is beköltözött egy újabb kínai. Nissin Di622 MARK II a neve, és nem Sanyi, vagy Sony. Úgy történhetett, hogy a kínaiak összepótoltak és vásároltak egy Nikon vakut, mind körbeülték, szétszedték, és rájöttek, hogy ezt ők is meg tudják csinálni jóval olcsóbban. És vajon jól is? A Nissin egy hírneves noname, ha élhetek ezzel az oximoronnal. A név jelentése amúgy "csoda", szerintetek, ez most jó, vagy rossz ómen?
Nos úgy aránylik egy Nikon SB hátlapjához,
mint egy irányítópult a régi Csillagok háborújából az újabb epizódokbelihez.

De van rajta kihúzható terelőlap és állványpapucs. Viszont nincs X-kábel.
Az internet tele van termékismertetőkkel és videós "kicsomagolásokkal". Így csak azt említem meg, amit más elmulasztott. A zoom léptetőmotorja kicsit hangos. Elsőre azt hittem egy zongorát tologatnak a parketten, mikor elcsavartam a zoom-gyűrűt, s bár ez azért enyhe túlzás, nem kizárt, hogy hangjára felsírnak a kisdedek. Persze ezzel nem azt sugallom, hogy Jill is Nissint használ. Náluk különben is minden ötödik gyerek néger...
Ismerkedek a vakus fotózással. Azért nem fool-proof a cucc.
Lám lett egy kínai meg egy néger Grimpix.
Persze magyar ember nem olvas kézikönyvet, empirikusan nyomja.
Azért kis idő múlva így is sikerült némi eredményt elérni.
Igazi tesztek majd máskor.

16 megjegyzés:

  1. gratulálok a kicsihez :D

    én is most rendeltem vakut, és nem igazán értek hozzá...most hogy neked hamarabb van ezért gyorsan próbálgasd és csinálj egy olyan user manual-t amiből én is megértem hogy hogyan kell használni ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nissint veszel te is? Ezek már környezettudatosak, képzeld, a manualt netről kell utántölteni. Amúgy érthető, csak éppen nincs tapasztalatom vakuban. Meg jó lenne egy igazi Nikon SB-vel összehasonlítani. Amúgy vannak letölthető könyvek a neten, a vakuzásról csak jó lenne ha valaki fel is olvasná őket :)

      Törlés
    2. Dehogy Nissin-t, eddig még nem is hallottam róla :-)
      Akár küldhetsz is linket a könyvekről. 1-2-be biztos belenézek.

      Törlés
  2. :) Ismét jót szórakoztam a bejegyzéseden! :))
    Gratula az új családtaghoz! Legyetek boldogak együtt! :)

    VálaszTörlés
  3. Ja! És köszi a sírós linket! :D Szuper képek!
    De hogy csinálta??? :(
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már nem emlékszem, de arra igen, hogy nagy polémiák folytak annak idején, hogy szabad e megbőgetni gyermekeket fotóért. Nekem akkor is az volt a véleményem, hogy a gyermekeknek egyéb dolguk amúgy sincs, bőgni meg ugye natív szeretnek :) Úgy rémlik van videó is a munkamódszerről a jutubon, meg a kontraszt és színvilág is elemezni való.

      Törlés
  4. De Grimpixnek van :) Sony bátyó :)

    VálaszTörlés
  5. Remélem beválik a vaku, az utolsó kép nagyon jó lett!

    Sajnos a 98-as Paparazzi film nekem sincs meg, pedig régóta vadászok rá.
    Torrenten is csak a 98-as olaszt meg a 2004-es amerikait találtam meg. Úgyhogy szólj légyszi ha rábukkansz valahol :)A másik brazil filmet nem ismerem. A Bang bang club-ról sem hallottam még, de most elkezdtem letölteni, és megnézem. Bár nem szeretem a háborús erőszakos filmeket, csak a fotó miatt a kedvencem a Tűzvonalban is.

    Amit még szeretnék megszerezni: L’odeur des fauves
    (Már nem félek a napfénytől, 1972 francia film)
    Ez egy bulvárfotósról szól, aki a város éjszakai életét fotózza. Nagyon régen TV-ben adták, de azóta nem láttam.

    Remélem a Tűzvonalban tetszett! :)
    Jó hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van még a Hunting Party, de ez csak 6,9 az IMDB-n :) Egynek azért jó. Az amerikai Paparazzi azonban egynek se jó :) Aztán van egy magyar film, talan 60-70 tájáról, talán Fotó, vagy Fotográfia a neve. Félig mintha dokfilm lenne, na az sem semmi :)

      Törlés
  6. Pont ilyen Nissinem van, röviden: szar de jó és olcsó :)

    VálaszTörlés
  7. Te, nem bánnám ha kifejtenéd bővebben. Még nem teszteltem agyon, de már kezdtem rá építeni DIY cuccokat és a TTL kioldó is felkerült a költségvetésbe. Tudsz valami olyat mondani, amitől lefújom ezeket a projekteket? Vagyis konkrétan mire számíthatok?

    VálaszTörlés
  8. Isten ments, nehogy lemondj! Csak nem kell hasonlítgatni Az SB termékekhez. Végülis a dolgát elvégzi, én is azért vettem, mert nem mindegy hogy 500 vagy 1000 lej. Használtam külső vakuként is, lehet vele játszadozni. Kicsit idegesít a ki-be kapcsolása, meg a fokuszzaj. De én nem vagyok profi, ezért nekem megteszi, eddig pillogott rendesen, leggyakrabban a mennyezetre szórom a fényt vele. A TTL kioldót én is ki akarom próbálni, ha majd tudok elég időt szánni rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miket csinálsz vele? Valamit mutathatnál. Én már összetákoltam egy grid-spot előtétet szívószálból, aztán valamelyik nap berakom posztnak is. És megvettem a tálat egy beauty-spot-nak :) Aztán akarok még egy makró-körgyűrűt is és egy softboxot, vagy ernyőt. Mondjuk még nem tudom mire fogom használni ezeket... de jó lenne kicsi műtermet tanulni.

      Törlés
    2. Említettem, kezdő vagyok, nem merűltem alá a kisérletezésekbe. A grid-spot készítése mullámkartonból talán szaporább.

      Törlés