2012/01/19

Yellowstone a Hargitán

 

Ki emlékszik még a vulkánra Szentegyháza végében? Ezelőtt 14 esztendővel, pár hónapig, nekünk is volt egy működő gejzírünk. Persze egy igazi gejzír nem ilyen, de akkor a különbséget áthidalta a fantáziánk. Képek a letűnt századból: 1998-ból. A felszerelés csupán egy Zenit E volt, meg egy Praktika MTL, hanem belül tele voltunk illúziókkal. Mára a felszerelés sokkal komolyabb, mint amilyet akkor álmodni bírtuk volna, de valahogy az illúziók és álmok... azok elvesztek az úton...



Csak ennyit találtam róla, azt is már csak kessben:

A termál-strandtól délre, a Vargyas-patak bal partján, a műút melletti F7 fúrásból is nátrium-kálcium-hidrogénkarbonát jellegű víz tör a felszínre, amelyet ivásra használnak.
A lövétei Lázon, a Vargyas és város között hízódó [:)] lapos térszínen végzett geológiai kutatófúrások már az 1960-as és 1970-es években nagy nyomású termálvizet tártak fel, de ezeket lefojtották. 1997-ben a Geolex Rt. által lemélyített hidrogeológiai fúrásból, a rossz béléscsövezésnek köszönhetően, a nagynyomású széndioxid gáz kíséretében csak kevés nátrium-kloridos víz tört fel. 1997-1998 telén a kút körül, a feltörő vízpárából egy szép jégkráter képződött, amely a környék idegenforgalmi látványosságává vált egy rövid időre. (Jánosi Csaba - Péter Éva - Berszán József - Jánosi Kincső UDVARHELYSZÉK ÁSVÁNYVIZEI)

5 megjegyzés:

  1. Hehe, hogyne emlékeznék, még az újság címplapján is volt. Akkoriban valóban kuriózumnak számított. Szép dolog a filmet elővenni, sőt nem is ártanma többet mutogass :D.

    VálaszTörlés
  2. Én is emléklszem erre. A főútról láttuk mikor Csíkszereda fele utaztunk. Kár, hogy soha nem mentünk oda, most már késő...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biza, hány, meg hány olyan hely van ahová már késő visszamenni megnézni, fotózni. És ahogy múlik az idő, mennyire nagy kincs tud lenni egy régi fakó fénykép, picike kulcs az emlékezéshez, ami sokszor nem is arról a helyről, vagy ábrázolt emberről szól, hanem rólunk, akik voltunk akkor és ott, s azt a záridőnyi időt ott megéltük.

      Törlés
  3. Na és mi lett a mese vége? mert hogy én annakidején lemaradtam róla... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Asszem lefojtották, az lett. Hanem nem messze tőle 2007. körül indultak fúrások és nagy remények fűződtek hozzá, strand, wellnes miegymás, de azóta is akadozik az építkezés, talán sok a hordalék és dugul el a forrás mindegyre... De ez csak az, amit innen onnan felszedtem a hírekből. Ez is azon az oldalon van (Csík fele az úttól jobbra) de egészen a falu határában és közel az úthoz. A "vulkán" jóval arrább volt és inkább a Szelterszi úthoz közel.

      Törlés