2012/03/16

Báj-havas

A Báj-havas (Gârbova), ahogyan a wiki is megemlíti elég szerencsétlen helyre nőtt ki a földből, a kutyát se érdekli, mikor egyik felén ott a Bucsecs, másik oldalon pedig a Csukás. Szikla/Erdő aránya annyira alacsony, hogy kopár követ csak akkor látsz rajta, ha viszel magaddal.

Eszem ágába se lett volna felmenni nekem se, hogyha Elemér Mester nem találja ki. Köszi neki az ötletért.  Egyszer mindenképpen érdemes megnézni.
A Prahova-Tömös vízválasztó sok mindent látott már az évszázadok folyamán. Hadseregek masíroztak fel és alá, hiszen alig kőhajításnyira ide húzódik a magyar határ. Legutóbb a Wermacht próbálta itt megtartani a szovjet vörös hadsereggel szemben azt, ami még megmaradt a Harmadik Birodalomból.
A jól védett hágón azonban nem véreztek sokat a szovjetek, újdonsült román bajtársaik készségesen átvezették őket a hegyeken át, a német vonalak mögé.
A Báj-havas felső párszáz méteres övezete alpesi legelő, de nem volt mindig ilyen. A történet szerint I. Károly román király kívánsága volt, hogy a Peleş-kastély ablakán kitekintve, megszokott alpesi tájat láthasson, s a derék parasztok készségesen intézték neki ezt el. Fele igaz, fele álom, ha elhiszed, azt se bánom :)
A havas báját inkább az innen nyíló panoráma adja. Szemben a Bucsecs.
És sorban a Moraru, Coştila, Caraiman, Piatra Arsa, Furnica.
Elől kisült, hogy a Baiul Mare csúcs látható, és nem a Neamţu :)
A fák igyekeznek visszakapaszkodni a gerincre.
Ugye már nincs se királyság se hülye királyi hóbortok.
Csak a fát lopják serényen itt is.
Nem igaz, hogy a kutyát sem érdekli ez a hegy. Buksi teljesen önszántából követett,
és nem a potya-tízórai miatt, mert azt meglehetősen sértetten fogadta el.
Libasorban, ahogy szoktunk...
Vége :)

8 megjegyzés:

  1. Szia Attila,

    Fenntrol a hetedik kepen nem a Neamtu van, hanem a Baiul Mare (1895-1907-ig, romaniai terkepek szerint:)). Nagyon pontosak!!
    M-tii Neamtunak (Nemet hegynek), a Baj havas eszaki hegysegcsoportjat hivjak, aminek focsucsa valoban a Neamtu 1923 m-el.
    Udv,
    Elemer

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javítottam. Akkó mi nem is jártunk a főcsúcson? Vissza kell menni, mese nincs :)))

      Törlés
    2. Nem, de mivel honelkuli idoben nem voltam a Bajon, igy szoba johet barmikor a Nemet hegy es annak focsucsa, peldaul a Garcsin volgyebol.

      Törlés
  2. Nem mondom, hogy nem szeretnék oda eljutni, de tudom úgyis hogy a jelenlegi életmódommal nem fog sikerülni. Nagy hegymászó, túrázó vagy te Attila.
    Nagyon szép sorozatot mutatsz ismét. Köszönöm, hogy megosztod a fotókat, így legalább kicsit én is ott lehetek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez mondjuk nem volt nehéz. Mondjuk, mintha tízszer kimennél a Tábor-negyedbe Szombatfalváról. Vagy valami ilyesmi :)

      Törlés
  3. Azt mondád mester, hogy nem volt szép idő, és nem volt sok látnivaló. Szerintem a képeidből ítélve sok szép minden volt, csak ezeket kissé az esti fényben lehetett volna igazán kihámozni, de így se panaszkodj. da da da

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na jó, de nektek volt olyan vatta-izé a völgyben, nekem is olyan kellett volna. Kék eget fotosoppal is lehet rajzolni :) Este meg már havazás volt műsoron.

      Törlés
  4. Gyönyörű hely! Érezni lehet a harapnivaló levegő illatát!
    Köszi a túrát, jól esett :)

    VálaszTörlés