2012/03/05

Harmonika - Nagyformátumú leszek

Ki mondta, hogy házat építeni csakis az alapoktól lehet? És ki állítja, hogy a fényképezőgép készítésre egyáltalán alkalmas a házépítés analógia? Én a közepénél kezdem a nagyformátumú projektet, és ez pont a harmonika. Legyen a mérete 175*150mm és legyen a kihúzhatósága 78-400mm.

Harmonikával sokmindent lehet csinálni :) Sőőőt: шосе на горілку :))) Na de inkább hallgassatok Koby israelite-t.

Költségek:
- a kartont (kb. 0,4mm), a plotterezést és a ragasztót az ABC impex jóvoltából ingyenben kaptam
- a vászon kb. 14 RON
Ezen kívül próbálkoztam más ragasztókkal is, melyek nem váltak be, ezeknek az árát nem számolom ide, ez a Grimpix globális innovációs beruházását képezi.
A művelet, a számítógépes tervezéssel és kutatómunkával együtt, legalább két délután, a ragasztás ebből csupán pár óra.

 Az internet tele van harmonika kihuzat-videókkal és leírásokkal, ezért csak egyetlenegyet, a Krisztiánét emelem ki, ez meglehetősen friss (februári), és magyarul is van, páran már ismeritek is.

Alapvetően lusta embereknek érdemes a vázszerkezetet plotterrel kivágni, a nagyobb, bonyolultabb, esetleg kónuszos kihuzatok vázának darabonkénti összeszeszigszalagozása azért feltételez némi kézügyességet.
Vázszerkezet lusta ember módra - plotteren. A szegmensek 15mm szélesek, 3mm közökkel a hajlításhoz.
A szegmenseket 2mm híd köti össze, hogy egyben lehessen mozgatni, de a tűréseket ne akadályozza.

A harmonika elkészítésének legfontosabb eleme a ragasztó. Szinte nem létezik tökéletes megoldás, de ami van, azt se barkácsboltban keressétek :( Egy részüket száradás után patentfogóval kell hajlítani, más részük meg elporlik. A Gludan (?) nevezetű karton-ragasztó (pl. dobozgyártásban használják) száradás után egy szilárdabb takonyszerű kötést eredményez. A vászon-vászon felületet nem teljesen tartotta össze, de a karton-vászon kötések jók lettek. Az ábrán meg jól látszik, hogy a karton-vászon felületek mennyire dominálnak. Mindenesetre érdemes a választott vászonnal egy ragasztáspróbát tartani.

A szerkezetnél a domináns vászon-karton-vászon szendvics-modellt választottam, többnyire mindenki ilyet készít a neten. Azóta másképp csinálnám.*

A ragasztásról nincsenek képek, mivel oktopusz nem vagyok, és nagyon gyorsan kellett dolgozni. Szerencsére két ívet vágtam ki, ugyanis az első próbálkozásnál a karton hozzáragadt a Kauflandos újsághoz, amin ragasztottam, aztán együtt hozzáragadtak a kezemhez, én meg hozzáragadtam a szőnyeghez. Hiába ragaszkodtam az addigi munkámhoz, nyilván elölről kellett kezdeni az egészet. Ezután kifinomultabb technikát vetettem be, azóta teljesen másként csinálnám,**

A vászonrétegeket úgy rendeztem, hogy a harmonika alján legyen az illesztés, ahol a gép sínrendszere majd úgyis takarni fogja. A két vég egybezárására az interneten vannak használhatatlan videók. Azóta ezt is másként csinálnám.***

A vászon széleit ugyanúgy nem vágtam még le,
ahogy a kép felső részén befigyelő parkettát sem :)



A hajtogatás könnyen ment.
A 3mm köz elég volt, bár a karton lehetett volna kicsit vastagabb, főleg ekkora méretnél.

Az alja a legrondább, ahol bizony felhólyagosodott kicsit.

A fölösleges vásznat majd akkor vágom le, mikor kiderül,
hogyan lesz felcsinálva a gépre.
Elsőre nem lehet tökéleteset alkotni. Egynek azért jó volt :)

* A vászon-karton-vászon modell helyett sokkal ésszerűbb egyetlen jóval vastagabb vászon, egyetlen kartonréteggel kasírozva.
** Csak egyetlen vastag vászon esetén a ragasztó direkt felvihető pl. ecsettel, mert nem szivárog át rajta, és megszabadulunk a belső réteg illesztési problémáitól.
*** Az karton illesztését nem a sarokra tenném, hanem az alsó lap közepére, egy közös ragasztófül beiktatásával. A sarkon nehéz a 3mm cikkcakkos köz egyenletes betartása, miközben a karikába hajlított száradó, ragadó felületek minden irányban igyekeznek szétfutni.

12 megjegyzés:

  1. néztem a linket blogot, nem is rosszak azok a képek...nagyon kíváncsi vagyok te mit hozol ki belőle ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nekem még messze van az eredmény, mert kell egy asztalos aki kivágja a gép alkatrészeit, aztán a lencsét és a zárat is magamnak akarom megcsinálni :)

      Törlés
    2. van valami célod is vele, hogy ennyi időt fordítasz rá?
      vagy csak unaloműző? :-)

      mindenesetre várom a további fejleményeket...

      Törlés
    3. Hát konkrétan a megcsinálás. Persze túl sok időt nem fordítok rá valójában. Inkább csak álmodozok róla :) A fa lukkamerámat láttad? Asszem pinhole cimkére található. Na, azt két-három hétig használtam, kb. ugyanannyit mint ami alatt elkészült, viszont elvittem a lukkamera találkozóra és a gyermekek nagyon élvezték, mind azzal akartak fotózni. Ez tudod, valami olyasmi, mint az alapkutatás a tudományban (búúúú micsoda hasonlat), nem látszik a haszna, de sose lehet tudni, esetleg valakit inspirál majd. Azon kívül meg jó móka :)

      Törlés
  2. Ilyen nekem is szokott lenni :D
    2-3-5 het utannaolvasas, tervezgetes...azt megcsinalom vagy nem...ha igen rajovok, hogy nem is kell vagy nem jo arra amire akartam :D
    Igaz az is hogy sokszor a munkamenet az ami elteti az embert :D

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, a barkácsolás öröme mindenképp elsőrendű. Sok sikert az elkészítéshez, követni fogom.:-)

    VálaszTörlés
  4. I like your style: brief and informative. Good job!

    VálaszTörlés
  5. Jupiiii, megjöttek a robotok :) Bibiiipp, a Nagy Masiniszta hozta magikat :)

    VálaszTörlés