2012/03/12

Polaroid - negatív e vagy?

A Fuji sötét összeesküvésére derítettem fényt az internet segítségével. Nevezetesen azt a negatív hozzáállást, amivel elrejtették előlünk, hogy az instant pozitív kép mellett, ami ugye egyetlen eredetinek számít, egy negatív is készül, amit a felhasználó hulladékként eldob. Azért se dobom ki. Magyarul nem találtam ennek a leírását, tehát itt olvasható most alant.
Unalmas polaroid fotó a szögmérőről és csilléről Balánbánya bejáratánál.
Negatívban jobb lenne?

Így fest a pozitív és a "hulladék".
A hulladékon, a vékony trutyi alatt, bújik meg a negatív - egyelőre láthatatlanul.

Megtévesztő az angol bleach, amit márkanévként is használnak.
Kimondottan klóros fehérítővel működik. Hipóval.
A hulladék külső lapját kell vele leápolni, a felmart fekete cuccot meg letörölni,
lehetőleg úgy, hogy az aktív oldalát ne érje. Ezért jó celluxozni a széleit.
Ez az oldal nem érzékeny a karcolásra, lehet sikálni.


Mosás során az aktív oldalról is el kell távolítani a fotó-reakcióból megmaradt trutyit.
Az emulzió ezen az oldalon van, tehát csak csínján a súrolással.
Na igen, ez a kép negatívban sem lett jobb...

10 megjegyzés:

  1. Ismét egy érdekes és hasznos felfedezés, kísérlet. Ezek szerint az a hulladék nem is annyira hulladék, mert ha megtisztítod sötét kamrában le lehet nagyítani ha jól gondolom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyítani is, de akár kontaktolni is, mert ez már elég nagy felület (ekkora ni: mutatom :) Igaz nem próbáltam és neten is inkább szkennelésre láttam példákat, mert színesben jóval egyszerűbb. Amúgy kevesen csinálják, mert a polaroid veszélyeztetett ágazat, de a flickeren van pár igazán nagy mestere a dolognak.

      Törlés
    2. Ez a módszer amúgy nem annyira csudálatos, régen a polaroid hőskorában volt olyan dedikált polaroid film, amelyik direkt negatívot is adott a pozitív mellett. De ilyet ma már nem gyártanak. Összesen 2 cégről tudok akik még polaroidot csinálnak, ebből a Fuji csupán ezt az egyetlen szabványt.

      Törlés
    3. Igen, kíváncsiságból néztem én is, hogy milyen polaroid gépek kaphatóak a kereskedelemben és az F64-en van pár Fuji. A gépek ára nem lenne veszélyes de a papír ára igen. Gondolom, hogy képminőségben nagyon lemarad a filmes és digitális technikától, mert elég kezdetleges optika van rajtuk. De nem is a komolyabb amatőröknek szánták ezeket a gépeket, hanem csak családi fotózásra, emlékképek készítésére. Minden esetre lehet egy varázsa annak, hogy exponálsz és pár másodperc alatt már kész is a papírkép.:-)

      Törlés
    4. hát pedig pont de nem :) Illetve a polaroidnál is hatalmas a szórás mint minden más gépnél. Merthát létezik polaroid 4x5-ös hátfal is nagyformátumra, amiről azért nem lehet azt állítani, hogy amatőr cucc volna. Meg aztán olyan hatalmas nevek alkottak életművet polaroiddal, mint Hockney, vagy Kertész ésatöbbi.
      Konkrétan a fényevőim közötti Land-gép elég gyengécske, de az tényleg amatőr célra volt gyártva.

      Törlés
    5. Én konkrétan csak azokra a polaroid gépekre gondoltam amelyek az F64-en most kaphatóak. Azok nem tűnnek számomra nagyon komoly masináknak.

      Törlés
    6. Na az tényleg. Amúgy nem ismerem azt a szabványt, érdekes, hogy még polaroid néven fut a papír, gyanítom le lehet már lassan járva is, mert a cég már nem létezik. No de ha vásárolnál polaroid filmet (papírt) akkor osztozhatunk a postaköltségen, direkt a gyártótól vehetnénk az Impossible Project-től. Miccósz? Bárki jelentkezhet. Halllóóóó!!!

      Törlés
    7. Manapság készült, negatívra exponált Polaroidok!
      http://slowvision.blogspot.hu/

      Törlés
    8. Aszta, Kedves Uram, valami lehet a netes marketingjével, mert az meg hogyan lehetséges, hogy eddig elsiklottam e briliáns kollekció mellett? :)
      Hanem hamar pótolván e szánalmas mulasztásom, végig is szaladtam a képeken, alagút Gyilkostón - tisztára biciklis hőskorom emlékei, meg láttam Brúnót felnőni, de azt az egyet, hogy miként is készülnek ezek az időképek vagy inkább időgépek, azt nem lelem.
      Titok e volna, mert utánoznám szorgalmasan :) Egytől félek, hogy le kell kalapálni a Land úr gépének a hátát és újat szerkeszteni hozzá, de még ez is megoldható. Olyat már láttam, hogy cianóznak polaroiddal, a negatív is eszembe jutott, csak műszerész szkilljeim nincsenek. Örvendek, hogy rátaláltam a slowvision-ra.

      Törlés
  2. Hát Attila, nekem polaroid gépem nincs és mostanában nem is lesz. Csak valamelyik nap nézelődtem, hogy lehet-e ilyeneket kapni és mi az ára a gépeknek illetve filmnek ami bele jár, de azt hiszem nem fogok ilyesmibe beruházni.

    VálaszTörlés