2012/05/31

Arányeső hulljon reád

Azért is szeretjük az internetet, mert itt minden kiderül, sőt annak az ellenkezője is, hogyha kicsit türelmesek vagyunk. Hát így kellett megtudnom, a blenditák cikkéből, hogy a harmadolás az csak egy durva becslés az aranymetszésre. Hardcore képszerkesztők jobb ha elolvassák a wiki szócikkét is a FI számra. A definíció helyett:
{a+b \over a} = {a \over b}
Egy kép többet ér ezer szónál...
Ha van egy ilyen rajzod, rádobhatod bármilyen képre,
torzíthatod, s meglátod hogyan érdemes vágni.
Van egy ennél elegánsabb megoldás is. PhiMatrix 14 napos próbaidős alkalmazás. Kb. ennyi idő elég is játszani vele.

Lejárt a PhiMatrix  próbaideje Grimpixnél.
Scott Kelby, fotóskönyvében viszont egy sokkal egyszerűbb módszert  ismertet. Semmi matematikai hókusz-pókusz transzcendens Fi számokkal, egyszerű harmadolás egy keret segítségével.

Akinek ez a képernyőkép nem elég, az meg sem érdemli ezt a módszert :)
Néhány fotón, melyről úgy gondoltam, nyomokban némi képszerkesztési bravúrt rejteget, kipróbáltam az aranymetszést. Az eredmény valami ilyesmi. Van ahol meglepően talál, van ahol meglepően nem. Hiába, ez már nem tökéletes matematika, hanem tökéletlen fotók. És az egész kicsit szubjektív, mert annyi vonalat húzhatunk be, hogy a végén valamelyik biztosan illeszkedni fog a kívánt képelemre.

 



4 megjegyzés:

  1. Hasznosak ezek a képszerkesztési szabályok, szelídebben kifejezve útmutatók, de igazán az a szerencsés ember, vagy fotós aki érzi is hogy pl. a helyesen szerkesztett kép tényleg kellemes látvány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valahogy én is úgy képzelem, hogy ezek a képletek inkább a matematikai leírásai az emberi preferenciáknak, semmint az létrehozói. Egyfajta utólagos dolog, ami megmagyarázza a művészetet, de nem előállítja.

      Törlés
  2. HI hi hi, jó ez a Scott, én nem a négyzetrácsot hanem az Anjou- liliomot használom, na ezért szarok a képeim :)

    VálaszTörlés