2012/05/04

Ha zajt akartok...

 Grimpix éppen azon tűnődik, hogy ideje lenne beszerezni
egy rendes középszürke kartont... Olyan középszürkét amilyenről
még lesz szó
A fotó listán hívták fel a figyelmemet erre a különös videóra. A Canon, mozgókép rögzítése során, a változtatott ISO értékekre meglepő  eredményt dobott. Tudom nincs közöttetek egyetlen Canonos sem (mert hetek óta senki sem akarja megvásárolni a Canonos vakukioldó kábelemet, amit viccből küldött a kínai), de azért kíváncsi lennék a véleményetekre.
Ken Rockwell nem véletlenül nevezi measurebation szindrómának azt, amikor ész nélkül méricskélünk mindenféle paramétert, menten nekiszöktem measurebálni melynek hasonló párját  ajánlom mindenkinek.  A Nikon D5000 is tud HD videót, de nem sikerült még csak hasonló eredményt sem elérni. Nálam szépen, folyamatosan nő a zaj az ISO növekedésével vállvetve. Úgy látszik más is rákapott a méregetésre, mert ebben a posztban azt firtatják, hogy ez a jelenség az álló képekre nem is igaz. Persze az internet és asszonybeszéd között van némi analógia, ezért ímé az én tesztsorozatom:
Teljes méretben sasoljad. Butított jpg, de így is értékelhető.
1/3 ISO értékekkel nő az "érzékenység"

Úgy tűnik rokonok vagyunk Ken Rockwell úrral.:) Ken Rockwell szerint nem nagyon lehet - és nem is érdemes - zajt mérni, szerinte inkább szemre jó megállapítani a frankót. Kikacagja azt aki a teszteket nézi (static image quality), és nem a képet (dynamic image quality). Grimpix meg kikacagja Ken Rockwellt, mert hiába prédikál vizet, ő is ugyanúgy méricskél, mint más. Mert méricskélni muszáj. És méricskélni jó.

4 megjegyzés:

  1. sokat nem értek belőle, meg kiszárad az agyam is annyira száraz, de látom te élvezed ezt a technikai olimpiát :)
    mi lesz a következő versenyszám? :D

    VálaszTörlés
  2. ...de legalább "fogtam" a nap mottóját... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. na végre, valaki :) legyen veled a május negyedike :)

      Törlés
  3. Grimpix nem haragudott meg, hogy számolgattad a bundáján alattomosan megjelenő bolhákat? Pedig ő nem is hibás(bolhás), mindennek az a fránya ISO az oka!!:-)

    VálaszTörlés