2012/05/17

Hogyan csináljuk vissza az infrásított gépet.

Halványkék szűrő - fullspektrum - vörös szűrő
Egy véglegesen meginfrásított gép, mint amilyen a Pixi F828-as gépe, azzal a kihívással néz szembe, hogy nem tud normális képet készíteni, hiszen immár az IR spektrumban is lát. Egy HotMirror szűrő, amit az objektív elé lehetne tenni, pedig nagyon drága portéka. Megoldásként régóta munkanélküliként tengődő kék szűrőinket érdemes bevetni, kombinálva a fehéregyensúly megfelelő beállításával.


Elsőnek a régi Zenit puskatele készletéből származó haloványkéket mutattam meg az objektívnek. Sajnos semmit sem ír rajta, tehát nem tudni mennyire milyen. Mint a képeken látható, halványkék szűrővel napsütésben, minimális utómunkával (Auto Levels), nagyon jól megközelíthetjük a megszokott színegyensúlyt. Van a fotón kék, zöld és sárga színünk is. Nem így a kínaitól vásárolt, jóval sötétebb Cokin utánzatom. Szinte mintha nem is lenne az objektív előtt. Hiába, orosz kontra kínai minőség 1:0.
 







Természetesen lehetetlen ezzekel a módszerekkel tökéletesen kiszűrni az IR sugárzást, mert ezek a szűrők nem erre a célra készültek, viszont nem kerülnek pénzbe, mivel minden fotós kacatosában ingyen hányódnak.

Akinek nem világos, miért lehet fontos, hogy egy infrásított gép adott esetben ne lásson infrában, az kövesse az Infra Napokat, mert később kiderül majd :)

2 megjegyzés:

  1. Van egy kék színkonverziós szűrőm műfényre de neki ez nagy feledat lenne, mert a sima száraségő fényénél is már nyöszörög. :)
    Csak érdekességként írom, hogy megvan a párja is, ha napfényben szeretnél műfényre hangolt filmre fotózni és a kettő átnézete tökéletes szürke, mint ahogy kell is legyen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is biztos, mert pl a sötétkék színszűrőmről ránézésre azt hinnéd, eszi az infrát, mert a látható vöröset eszi, de a gép előtt infában teljesen átlátszó. Szóval a puding próbája az evés, a felhasznált üveg/plexi, és a festékanyagok sokféleképpen viselkedhetnek. Egyszer dugjuk össze amink van, s kiderül :)))

      Törlés