2012/06/07

"Alantas" fotó-eszközök

Nem, nem arról van szó, hogy az infra kamera használható lenne kukkolásra. Ilyesmi eszébe se jutna Pixinek. Csak hát latinul ezt jelenti az Infra. Látható alatti. Subvisual. És mint ilyen, szokatlanul nagy királyság, ha valakinek ölébe hullik. Mint aki szellemet keres, kószáltam a parkban, az új látványt habzsolva, az LCD-re guvadt szemmel. Sok köznapi bozótos most megannyi tündérország kapuja.  Szinte az az érzés kerít hatalmába, hogy mostantól minden eddigi képet újra kell fotózni infrában is. Hogy rajta legyen az a keskeny spektrum is. Hogy teljes legyen a világ a képeken... de persze tudom, akkor nincs megállás a lejtőn és legközelebb már radarjeleket akarok menteni az exifbe, és mikrosütővel fogok fotózni menni,  ami azért valljuk be, ciki - nemigaz?

A következő felvételek a székelyudvarhelyi parkban készültek, remélem ezeket a helyeket így még senki sem látta közületek. Tehát világpremier következik :)
 




Ha nem volt elég, látogasd meg Pixi galériáját a flickr-en is. Van ott még ahonnét ezek kikerültek :)

16 megjegyzés:

  1. jujj de tetszik! egészen másként hatnak az ismert képek szokatlan szinekkel. külön favorit a cukorka-színű fa a Küküllő partján - pedig nem is rajongok a barbi-spektrumért :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még le kell tisztuljon a Grimpix-stílus, egyelőre még Hello-Pixis egy kicsit :)

      Törlés
    2. Hello Pixit is szeretjük! :D

      Törlés
  2. na és mitől lett az egyik lapi rózaszínű, a másik lila, a harmadik csudaszép?

    VálaszTörlés
  3. A vattacukor-fát leszámítva megfigyelhető, hogy a képeken csak két uralkodó szín van. Pl kék-bíbor, vagy barna-lila, stb. Ez a színpár a Hue koordináta rendszerben toszogatható bármerre amerre a zajosodás ereszti.
    A tech. háttér itt van vázolva: http://grimpix.blogspot.ro/2012/05/szines-infrazas-elso-tapasztalatok.html

    A "vattacukor fa" attól más, hogy ott szelektív jelöléssel az egyes elemek más más színpárt kaptak. Tehát így lett kék: ég+víz, barna: kövek, rózsaszín: klorofil, ezen belül az az egy fa középen ráadás szaturációt is kapott a "csudaszép" színből.

    VálaszTörlés
  4. Szeva Mester, látom neked ez az infráskodás nagyon megy. Szép színősek lettek, és még tetszenek is.
    ÜDv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd megszelidulnek a szinek is. Most olyan, mint kilencvenben a neonszinu ruhak, az ujdonsag nem enged tisztàn latni. :-)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. A "világ legjobb fényképezőgépe" minden hozzászólást háromszor küld el :)

      Törlés
  5. a szivembe zártalak. már régebb. most olyan volt mint GRIMPIX napja. fogadalmat tettem...

    VálaszTörlés
  6. Különleges látvány az biztos. Még nem is tudom, hogy tetszik-e, kell még nézegessem egy darabig...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg pont úgy vagyok vele, hogy egy-egy nyersből kiszűrök vagy két-háromfélét és mindegyik irtó izgalmas. S nem tudom eldönteni melyik legyen a végleges. A színvilág az persze olyan mint a búcsúban a cukorkásnál, de nem ez a nagyobb gond, hanem, hogy majd ezzel is fontos témák kerüljenek, ne a szokatlan látványvilág legyen az egyetlen ereje ezeknek a képeknek. Szóval meg kell találjam a megfelelő témákat is, ahol valamiért pont ez a spektrum adja a szükséges pluszt. Amúgy van néhány művész, aki jól csinálja, talán majd szemelgetek a naplóban belőlük, de úgy saccra alig százezren játszunk ilyenekkel a világban. A HDR is a legelején borzasztóságos volt, mindenkivel elszaladt a ló, mostanra letisztult és néhányan hatalmasat tudnak alkotni benne. Persze én tech. beállítottságú vagyok, nekem nem muszáj maradandót alkotni, nekem csak az a dolgom, hogy inspiráljak másokat :)

      Törlés