2012/06/08

Newtonnak nem jár Vénusz. Programajánló.


Mi lehetne nagyobb szívás, minthogy miután határidőre éppecsak elkészült a trükkös-tükrös teleszkóp, a felhők miatt mégis lemaradt Grimpix a Vénusz  átvonulásáról.
Bizony aki ilyet akar látni, pokolra kell annak szállni, mert ebben a cudar életben több ilyen már nem lesz. Lehet kezdeni hinni a lélekvándorlásban.
Azaz nem muszáj, mert van itt még valami: a stellarium. Ajánlom ezt a cuccos szobaplanetáriumot annak, aki valaha is lemaradt bármilyen égi eseményről. Megnézheted oda-vissza, lassan vagy gyorsítva bármelyik Vénusz-átvonulást és az összes együttállást, meg fogyatkozást, távcső se kell, csak egy sör és egy fotel. És ingyen van. Na ez a filantrópia... a csillagot is lehozzák nekünk... köszi érte. Kedvenceim a műholdak Hold előtti elsuhanásai és az Orion ködei. Na és nemcsak a Földről lehet csillagászkodni. Időutazz vissza '69 július 20-ra és nézd meg a Földfölkeltét, amit Armstrong látott. Ezósoknak is ajánlom, legalább nézzék meg a konstellációt amiben születtek, nem árt ha legalább felismerik az égen a csillagjegyüket s hátha kedvet kapnak az asztronómiához is.

A papondekli-szerkezetről most nem írunk, mert jelenleg egyéb érdekel, nem az optika, később talán visszatérünk rá. Az összeszerelést meg itt lehet nyomonkövetni - németül.

Update.
Okostelefonra meg nagyon ajánlom a SkEye applikációt. GPS koordinációval az élmény leírhatatlan. Nyomás, fogj egy pokrócot, kukkert, egy üveg bort és nyomás ki a városból csillagbámulászni :) Az üvegnyitót otthon ne hagyd ;)

5 megjegyzés:

  1. Hát most engem a csillagok nem érdekelnek annyira, bár a Vénusz átvonulását azért megnéztem volna. Valami jó fotós terv kéne a nyárra, éjjel nappal azon töröm a fejem.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Megnéztem a Vénusz átvonulás részletét, a két utolsó érintést. Látványos esemény volt, kár, hogy élőben lemaradtunk róla. Na de sebaj, majd a következőt megnézi akinek szerencséje lesz hozzá.:-)

    VálaszTörlés
  4. Itt is találtok felvételeket a különös égi eseményről: http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20120606-felvetelek-az-evszazad-utolso-venuszatvonulasarol.html
    Mi a suliban távcsöves-vetítős megfigyelésre készültünk fel, direkt adás az osztályunkba... de sajna erősen pipáltak a hegyek, vastag felhőfüggöny takarta a napot. No, majd 115 év múlva :)

    VálaszTörlés
  5. Na a hétvégén sikerült elég netmentesnek lenni. Szóval fotós program a Június 16-mittudomén fotótábor a Retyiben. Engem is valaki elvihetne alutóval, mert gyalog írtó messze van.

    Akkó beírom a határidőnaplómba, hogy 115 év múlva Vénusz. Csak, hogy nehogy rátervezzek valami mást ;)

    VálaszTörlés