2012/08/23

Aszkézis felfüggesztve.

Kalambaka és Kasztraki települések a homokkő-buckák között.
Thesszália legdivatosabb látványossága a Meteorák. De: sose próbáljátok ki egyedül! Egy jó vezetővel kincsesbánya, de felkészületlen kultúr-amatőröknek pusztán divatos és üres szórakozás. Így lettünk mi is a szájtátó, tarkabarka, műveletlen tömeg része, akikbe kár a kultúra, mert úgyis csak lepereg rólunk... Bár választottuk volna a buckák közötti túraösvényeket (mert vannak), ahhoz legalább értünk valamicskét.
Trikala - Kalambaka - Kastraki - Meteorák KTEL menetrend.
Kastrakiban hangulatos kempinget találunk 15 Euróért.
A kempingtől negyedórás buszozás visz fel a Nagy Meteoron-kolostor előtti parkolóig.
9-10 óra után a tömeg kezd elviselhetetlen lenni.
13 órakor a kolostorok bezárnak a szieszta idejére.
A Nagy Meteoron-kolostorban egy történelmi múzeumot is berendeztek. Vezető nélkül, hiányos és megkopott történelmi ismereteinkre hagyatkozva, nem volt túlságosan élvezhető. Mindjárt azzal indít, hogy a görög civilizáció a világmindenség civilizációjának bölcsője. De alig több az ókori utalás, ami azért nem csoda egy ortodox kolostorban. Viszont nagyon átjött, hogyan éreznek a törökökről. Rengeteg képükön öt török, öt göröggel a földön höngörög -  de illetlenség megkérdezni, hogy a festményeken tessék mondani, melyikek a törökök és melyikek a görögök... Igazi mediterrán vérmérséklettel fikázzák a tárlat képein, festményein a törököket, akiket hol asszonygyilkosként ábrázolnak, hol meg a nyalka görög katonák alázzák a porba a gyáva turbános kutyákat. Persze, azóta már barátok (6:48-tól figyeld)

Sajnos, régen  tanultunk a Heteriáról, fanariótákról, még román történelemből, úgy a Tudor Vladimirescu-féle felkelés környékén, mert lenne némi összefüggés. Egy jelenkori művész képein a szabadságharcosokat is megismerhettük, de csak Bubulina asszonyt bírtuk megjegyezni.
Azonban a görögöknek van egy másik gyűlölt ellensége is, ezek a fasiszták. Hol Mussolinit billentik fenékbe bojtos cipőben, hol meg a vérszomjas német megszállókon verik el a port a vakmerő partizánok és partizánnők. Hangulatos képgyűjtemény, arra gondoltam, ha mi a képzőművészetünkben csak feleennyire nyíltan éreznénk a románok/szerbek/szlovákok/ukránok felé, vajon az milyen lenne?
Szigorú vallásos aszkézis kelléktára...

Mivel nincsenek leírások, nem tudjuk, hogy ez miért lett kiállítva.
Mutat némi hasonlatosságot az afgán kamerával..

Valószínűleg a kolostor egykori lakói.
Az egyházi művészet remekei az ikonokon és festményeken hamar túlcsordultak bennem. Millió apró történet jelenik meg a képeken, a szentek életének, de főleg brutális haláluknak megannyi epizódja. Albumban lapozgatva, bőven utánaolvasva az érdekesebb jeleneteknek, talán emészthetőbb lenne, de ott pillanatok alatt elfárad az agy. Kicsit kacarásztunk az aranyszkafanderes asztronauták kalandjain, s megpróbáltunk saját történetet kitalálni a jelenetekhez, ha már egyszer a szentek életéből bukásra állunk. A festmények jelentős része Bosch-hangulatot árasztott. Magyar nyelvű albumot nem árultak, ortodox művészeti képzésemet ezennel ismét elhalasztottam meghatározatlan időre.
A kilátás pazar, de képes albumokban láttuk,
hogy ennél sokkal szebb arcát is tudja mutatni a hely.

Nagy Meteoron - Nagy Tömeg.

A két lombos fa közötti sötét csík a falon a csatorna. Itt öntik le a miegymást. Láttuk.

Építkeznek lépten-nyomon.
Látszik, hogy ez a hely már nem az a hely.

A működő vrizoni, de már nem betment szállít,
hanem cement.
Az elengedhetetlen zsibvásár. De ők sem korondiak :)

7 megjegyzés:

  1. Árasztod a hangulatot :) Így vakáció végére jó kicsit elkalandozni, ingyen elutazni oda Göröghonba. Annyi magaslati képet megcsodálhattam, hogy már fáj a lábam :))

    VálaszTörlés
  2. Szépen kerekedik a cikksorozat, hasznos infókkal és látnivalókkal leszünk gazdagabbak.
    Na látod, amikor ott voltunk nem is gondolkodtam el azon, hogy vajon a "miegymást" hogy juttatják le a völgybe, de igen egyszerűen. Vagyis, hát szerintem le se ér a völgybe...:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Konkrétan a miegymás egy nagy lábas, vagy inkább lavór valami volt :) Azt én se tudom, hogy miképpen távolítják el. De vannak a sziklák között ösvények, aki azokon járt tudna mesélni, gondolom :)

      Törlés
  3. láttam ugyanígy közlekedni papot is .. gondolom belső munkahelyi szállítás .. két kábelen egy mosdótálba üldögélt .. és nagyon kapaszkodott. El voltak fehéredve az újjai .. látszott messziről is !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hittem ilyen már nincs is :) Látványosságból csinálják, vagy ez valamelyik nem látogatott kolostornál volt? Biztos húznak sorsot, hogy na Betmen, ma te ülsz a kosárba :) Amúgy az lenne az igazi, ha mittom egy euróért bárkit felhúznának.

      Törlés
    2. A Nagy Meteóra kolostor és szomszédos sziklaalakzata közt kifeszített sodronykábelen huzigálták a szerencsétlent :). Nem a nagyközönségnek szólt.
      Ja .. nem rossz ötlet .. gyenge a marketingjük, de ennyi látogatóval nincs is rá szükség ..

      Törlés
  4. Aszem jól rátapintottál az obligát kultur-kirándulások Achilles pontjára. Megnézem, mert illik megnézni, de aztán rendszerint nem tudok meg róla többet, mint amennyit a bédekker is megír (merthogy máshonnan meg nézek utána) Így leszek világlátott félművelt, amibe a legpofátlanabb az, hogy legtöbbször még csak lelkifurkám sincs :)

    VálaszTörlés