2012/08/20

Táncolj, hol a buzuki hangja szól.

Görögös zorba-hangulat
Görögország messze van, legjobb teleportálni oda. Beülsz, elalszol, majd mikor felébredsz ott vagy. Ha meg nem bírsz elaludni, az szívás,  akkor nem teleportálónak, hanem fárasztó buszozásnak hívják.
Ha Montenegrót drága helynek találtam, Görögországban egyenesen zsugori lettem. Az árak két- háromszorosak. Söreik a Mythos, az Alfa és a Fix, ez utóbbi díjakat is nyert, legutóbb például 1932-ben Londonban... Hát nem a sörök hazája... De nem is a vegetariánusok mekkája. Aki teheti, egy hétre hagyja otthon elveit,  hanem ínséges napoknak néz elébe, vagy drága salátákon mászhatja a hegyeket.



 Meg lemarad a jellegzetes görög ételek zöméről. És a frappét ki ne hagyjuk.
Az éttermek gyakran szolgálnak fel izgalmas, "ingyen" előételeket.
Na de ki csinált a tányérkámba?
Mostanra, rajtam kívül, már mindenki járt Görögországban, ezért újdonságot nem mondhatok.  Évente több tízezren nyaralnak itt különböző turistairodák közvetítésével, vannak kimondottan román és magyar célpontok, ahol a vendéglőkben is ezeken a nyelveken szólnak hozzánk. Ilyen társaságban megérkezvén, nincs megalázóbb mint túrabottal és hátizsákkal végigvonulni a bícsen, de ez tűnt a legolcsóbb bázisnak a további kalandozásokhoz.

Ma már világos, hogy aki görög érzést akar, az jobb ha elfelejti a turistaszezont és a turisztikai központokat. Hét nap arra is alig volt elég, hogy a nagyobb városok nevét ki tudjam olvasni, és hogy két kávét rendeljek görögül. Bár egy bácsi a hegyen a kalimeram miatt görögnek hitt :)
Tengerpart, olyan bármelyik. Homok és víz. Dombvidéki Grimpixeknek ez is élmény.
Olympic Beach  röviden összefoglalva: tömeg, zsúfoltság, zéró görög érzés, ha fülelek tiszta román tengerpart. De estére eltakarodnak az emberek a partról, pompásat lehet fürödni a tengerben, ahonnan jól látszik az Olümposz csúcsa is, ami azért már valami.
Amint az országba lépünk elkezdődik valami görögös dallam, ami megszakítás nélkül szól egy héten át, parton, buszon, állomásokon, mindenhol. Avatatlan fülemmel az a gyanúm, hogy ez sem az igazi, hanem egy tömegcikké upgradelt  konzum-zene. Meg nagyon megy az új Mamma mia film miatt az Abba is. Itthon próbálom pótolni a zenét és a hasapikot, ami a görög capoeira (vagy csak én gondolom), vagy a sirtakit, ami azért már nem teljesen igazi, de legalább jól ismert.
Gazdag rockzenéjük is van, és a Wangon is található görög muzsikás bejegyzés. Meg ugye van Vangelis, amit azért már mégsem :)


Olvastam, de nem hittem, hogy van ilyen e földtekén.
Sok helyen a papírt NEM szabad bedobni a vécébe.
A robogó nemzeti jármű...

... és országjáró alkalmatosság.
A görög válság ellenére az infrastruktúra jó. Legalább látszik mire verték el a pénzt. Nap- és szélenergia farmok, kényelmes buszok. Görögországban láttam eddig a legtöbb autópályát és alagutat, de itt az autópályán is letesz a busz, ha kérjük, sőt az útszéli kápolnáiknál is gyakran megállnak gyertyát gyújtani. 

Mellesleg érdekelne ezeknek az imahelyeknek a története...

...gondolom hasonló lehet, mint nálunk az útszéli kereszt.

Eddig Görögország úgy élt bennem, mint ahogyan ötödikben elképzeltem, Vofkori tanárnő zöld szemeitől megigézve, ahogy mesélt, belecsobbanva az ókor márványoszlopos, Égei-tengeres világába, amilyennek  Homérosz láttatta a dolgokat látatlanul. Ebből sajnos semmi sem jött át. Ókor zéró. Talán közelebb kellett volna menni a régi városállamokhoz, de Athént majd legközelebb és csakis felkészülten.
Következik az Olümposz, a Vikos-kanyon, a Meteorák és Szkiathosz

9 megjegyzés:

  1. Valahol ezt olvastam a görögökről: szellemiségük olyan vérpezsdítő, mint a nyers csalán, a mézes fokhagyma. Hát én is élveztem olyan tíz napig. Igaz, nem jutottam el csak az ókori Olimpiáig, de az infrastriktúrádról szóló megjegyzéssel teljesen egyetértek (bárcsak mi is rendelkeznénk ilyen sturktúrával :)). De azért jól tetted, hogy egy kicsikét kiléptél a „turistalátványosságotbemutatócsoportosulástól”, és most kíváncsian várom a többi bejegyzést :D

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsian várom az újabb bejegyzéseket! Krétára látogatnék el egyszer, de addig marad a krétapor... :)
    Egy kiegészítést ha megengedsz: kőkeresztfa! Így híják az útszéli kereszteket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. S tudsz e olyan helyet, ahol többet lehetne olvasni róluk? Én csak azt az egy linket találtam. És érdekelne az ortodox variáció is, meg, hogy a románoknak miért nincsenek ilyen útszéli cuccaik (ami mellesleg nem baj :), de pl. otthon a regátban nyomhatnák, ott nem zavarna)?

      Törlés
  3. Az igaz, hogy én nem vagyok valami nagy világjáró, de azt elmondhatom, hogy a legjobb és legemlékezetesebb kirándulásaink(mert kétszer is mentünk a görögökhöz) a görögországiak voltak. Athén, a maga nyüzsgésével, ami nem mindennapos élmény volt nekem, az Akropolisz, az Olümposz, a Meteorák, a hajókirándulás és Szkiathosz mind mind felejthetetlen számomra. A tengerpart és az a kristálytiszta, meleg tengervíz is páratlan. Na és a görögök vendégszeretetéről, ahogy gondoskodtak pl. a hajókiránduláson a turisták szórakoztatásáról, arról sem feledkezek meg egyhamar. A vendéglős árakat igyekszem elfelejteni, mert ahogy te is írtad, nem túl alacsonyak, de cserébe a halételek és a gyrosz is nagyon ízlett és ott szoktam rá a jeges kávéra amit itthon sajnos nem tudtam ugyanúgy előállítani.
    Bocs, hogy így elnosztalgiázgattam, nem akartam elvonni a figyelmet a cikkről ami szerintem is remek és valóban nem az a megszokott turistabeszámoló, kíváncsian várom a folytatást. A zenéjükről egyezik a véleményünk, pár hétig ki lehet bírni..., sőt a szép emlékek felidézésére is jók.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a frappén még én is dolgozok, hogy meghonosítsam, szerintem meg tudjuk csinálni, ott folyton az volt az érzésem, hogy lehetne jobban is :)

      Törlés
  4. Ha unod a homok es lapos viz kombinaciot, ajanlanam a NYUGATI partot, azonbelul is a Jon-tengeri szigeteket (Lefkada, Zakynthos, Kefalonia, Ithaka). Es nem irodaval, hanem pattanj a kocsiba egy terkeppel es ott majad kapsz szallast meg mindent. Ez a DIY stilus garantalja h alaposan elkeveredsz a gorogok koze, igy atjon a MAI eleterzesuk. Okorba nemigen botlottunk mi sem, de a termeszeti szepsegre volt alapozva a mi mindket Lefkadai kirandulasunk. Ezeken a szigeteken mintha a mi meszkohegyeink talakoznanak az egszinkek tengerrel, hisz fenyoszeru erdokkel vannak boritva a feher sziklak, amik meredeken zuhannak a tengerbe. itt talalsz igazi keskeny utas gorog falvakat, sok helyt tolatni kell h a szikalfal es szakadek kozt 2 auto elferjen egymas mellett, de gorog turelem van boven. Mi egy szigeten (Lefkada, ez komp nelkul megkozelitheto hidon keresztul!) 5 meseszep es egyedi beach-ben is gyonyorkodhettunk, es tomegrol nem kellett panaszkodnunk, javareszt olaszokkkal es gorogokkel talakozni, talald ki hany romannal:)
    a 2 legszebb peartresz Egremni, egy 150m sziklafal toveben megbuvo 3 km-s partsav sosem latott melykek vizzel:
    https://picasaweb.google.com/113251896103421029277/GorogorszagLefkada2010Aug#5509776624631362082
    es Porto Katsiki, a leghiresebb beach a szigeten:
    https://picasaweb.google.com/113251896103421029277/GorogorszagLefkada2010Aug#5509775644658824498
    Utobbin meg lehetnek tobben, de az Egremni 350 lepcsofoka, elszigeteltsege es hossza garantalja a meghitt hangulatot. midket part a sziget delnyugati reszen van. Tervezek egy 3. visszamenest is, oszi idoszakban, mikor a sziget 1200-as csucsait es a kis hegyi gorog falvakat is felkereshetem, csucsidoben a meleg kibirhatatlan a kopar sziklakon.
    https://picasaweb.google.com/113251896103421029277/GorogorszagLefkada2010Aug#5509770938620357778

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát valóban szebb, mint a keleti rész. Általában mi sem irodázunk, de most csak így tudtuk megoldani :) Néztem a többi képedet is, tényleg mintha görögebb is lenne a hangulat, mint amit mi tapasztaltunk :) Amiket leírtál úgyis ittmaradnak a legközelebbi mágnesviharig s majd puskázunk, ha megint arra járnánk :)

      Törlés
  5. Tanulságos. Egyébként én pont Athénban voltam. Az ókor érzést egyedül az Akropolisz szállítja (már ha valaki képes elvonatkoztatni a turistahadseregtől. állványoktól, alkalmi daruktól), egyébként a város maga annyira semmilyen, hogy a csalódás még komoly bóknak számít.

    VálaszTörlés