2012/09/17

Retina monológok - avagy színt tévesztünk

Az megvan, amikor a színvak beszáll a liftbe, de a hetedik helyett a kilencedikre megy fel? Miért? Mert szint tévesztett! :)

Ma már bezzeg tele van az internet különféle tesztekkel, de régen, minimum be kellett sorozzák az embert, hogy először szembesüljön az Ishihara-féle (vagy hasonló) tesztekkel és rájöjjön, nem azt látja amit más. Akkoriban, mikor még a hullámhosszról azt gondoltam, hogy valamiféle tengerész szakszó, a receptor meg az, amit ki szoktak lopni a köztelefonokból, azon töprengtem, vajon minden ember ugyanúgy lát e? Persze túl nagy szórás nem lehet az öröklődés miatt, meg hát a csapsejtek működése mérhető is... de azóta számtalanszor szembesültem azzal, hogy bizony mindennek dacára teljesen másként látunk.  Ahogyan Monty Python is mondaná, mi mind különbözőek vagyunk. Csak Grimpix nem...

Ha úgy tudod, nem vagy színtévesztő, még nem jelenti, hogy nüansznyi árnyalatokkal is jól elboldogulsz. Próbáld ki, jó játék. Sokmindent összeolvasva sem bírom eldönteni, a színtévesztés ebben a társadalomban hátrányos helyzetet teremt e vagy sem. Meg egyáltalán miért alakult vissza a színlátás az embernél a fejlődés során? Viszont kicsit irigylem a négyszínlátókat. Már ha vannak :) Elvileg ez a teszt megmondja. Szóljon aki lát valamit. 
Képmódosító zsonglőrködéssel sem sikerült kideríteni, mit kellene látni bennük. 
És most mit látsz? Állítólag a színtévesztők a fordított Ishihara teszteken jobban teljesítenek, mint a háromszínlátók. Jelentősége ennek pl. az álcázás felderítésében van. Ezt is érdemes megnézd, ha netán a színeslátás hiányával lennél megáldva. 
Szóval, mi van az ábrán? Színtévesztők? Valaki?
A továbbiakban Grimpix a színtévesztés különböző előfordulásaival játszik. Legyen ez egy utazás a színtévesztők világában. Mindenkinek van a baráti körében legalább egy színtévesztő, de a heccelés mellett (valamiért ezt a színlátók irtó viccesnek találják) jó játék lehet megismerni az ők világát is.  Grimpix erre a Vischeck pluginját használta, de rengeteg online szimulátor létezik. Ez meg komplexebb, viszont nem fogad el képfeltöltést. Sajnos, ahány annyiféle eredményt ad.  De hát a színtévesztések is állítólag mind egyedi esetek. 

Már nem tudom honnan kopiztam az alábbi összefoglaló táblázatot, de segít eligazodni a színtévesztések színkavalkádjában:
  • Trichromat = ha mindhárom csaptípus megtalálható, a teljes színkört látja az illető.
  • Protanomalia = vörös színtévesztés;
  • Deuteranomália = zöld színtévesztés;
  • Tritanomalia = kék színtévesztés;
  • Dichromatia = csak kétféle receptor van, az egyik teljesen hiányzik;
  • Protanopia = vörös szín vakság;
  • Deuteranopia = zöld szín vakság;
  • Tritanopia = kék színre vak;
  • Monochromatia = egyetlen típusú receptor található meg. Általában a kék színre érzékeny receptorok maradnak meg.
  • Achromatia = teljes színvakság. A szín érzékeléséért felelős össszes receptor (csapok) hiányzik: az illető csak homályos fekete-fehér képet lát. Jellemző a nagyon erős fényérzékenység is.

A képeken egymás után: egészséges színlátás, protanopia, deuteranopia illetve tritanopia szimulációk láthatóak.
Upsz... Szóval foglalt a retyó?
Akkor most milyen színű a lámpa?
Mi az, hogy őszi színkavalakád? Ősz van már egyáltalán?
Vigyázz, a zöld lipinkán felejtettem a piros rágógumimat!
Dögös ez a kék-sárga színkombináció, nem is buzis...
A szivárvány mindkét színében pompázik a hegyoldal...
Ugye csodálatos ez a bíbor színű virág?
És ha már viccel kezdtünk, még ezt találtam.  Boci :)
Linkgyűjtemény a színekről: http://www.markmelnick.name/color/color.htm
Eszközök a színtévesztők részére: http://www.colblindor.com/2008/12/23/15-tools-color-blindness/
Csak felnőtteknek (vagy színvak gyerekeknek): http://www.aliciaross.com/2011/08/ishihara-test-series-stills.html

11 megjegyzés:

  1. Hát ez érdekes .. máris nyomom a tesztet .. jelentekezem az eredménnyel :)

    VálaszTörlés
  2. 8-as végeredmény ... " Online ColorIQ Challenge Results Your score: 8" :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is 8 körül szokott mozogni, függ attól is, mennyire sieted el, vagy milyen fények vannak a szobában. Bezzeg a fehérnépek zöme zérust is tud csinálni.

      Törlés
  3. A piros, narancs, ződ karikából se látok, de a ződ-narancsos körből se tudok semmi értelmeset kiszedni. Akkor most az jó vagy rossz? Azért a 8-as nekem is megvan! :) A 0 hiba, hát... annak irtóra jó szeme kell legyen!

    VálaszTörlés
  4. Én sem látok semmi különlegeset a piros, narancs, zöld karikákban és az alatta lévő mixelt téglalapban sem. Ha jól emlékszem hetes lett az én eredményem tudod, akkor amikor már régebb megcsináltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nem jelent semmit, mivel nem komoly helyről való az a négyszíntlátó teszt, mellesleg nem is mérhető rajtuk semmiféle szín, vagy tónuseltérés, gyanítom, csak marhaság :) A mixelt téglalapot meg pont, hogy színtévesztők kellene lássák. De még egyetlen színtévesztő sem reagált a bejegyzésre :)

      Törlés
    2. igen hetesed volt, nekem meg 14, most néztem vissza a fészbukkon :)

      Törlés
  5. A négyszínlátó tesztnél a lányom azonnal rávágta, hogy mit lát a karikákban: 77,2,5 ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aszta :) Muszáj lesz elhinni neki, mert senki más nem adott választ, így mi földi halandók nem tudjuk ellenőrizni, s neten sem sikerült a nyomára bukkanni a megfejtésnek :)

      Törlés
  6. Válaszok
    1. 4 years ago - but your Ishihara series is still foxy ;)

      Törlés