2013/02/19

Napfigyelő lukkamera

Pinhole Designer úr - Grimpix egyik barátja
Napfigyelő kamerát készítünk. Csupán annyiban tér el a normál papírnegatívos lukkamerától, hogy több napig exponálunk vele (akár egy évig), illetve a papírképet nem kell előhívni. Pont mint a lumenprint esetében.

Kezdetben volt a sörösdoboz, mert mindenki ezt használja (a kevés redbullostól eltekintve). És a sörösdoboz átmérőjének a száma volt 66 milliméter. És akkor eljött a Pinhole Designer és megmérte az ehhez tartozó lyukat és ez volt 0,35mm. A Pinhole Designer a használt fény hullámhosszát is figyelembe veszi. Általában a látható fény középső tartományát, pl. 450-550 nanométert, szokás a lukkameráknál használni. A nyersanyag legyen például Fomaspeed matt fotópapír. Jelen pillanatban viszont nem világos, hogy a papír elszíneződése melyik hullámhosszaktól függ (normál előhívásos esetben 550 nanométerre már vak), gyaníthatóan az UV-re érzékeny. 

A kamera rekeszértékének (fokális táv / luk mérete, 65mm/0,35mm  = kb. f/185-ös), semmilyen gyakorlati jelentősége nincs ebben az esetben, hiszen nem kell kiszámítani az expozíciós időt. Számolni azért kell, de csak a Nap járását, hogy lehetőleg minél izgibb vonalakat rajzoltassunk a hónapok során. Erre később visszatérünk.

A kamera elkészítésére kismillió megoldást kipróbáltak már az emberek, utólagos tapasztalataikról azonban csak kevesen írnak. Akinek a képzelőereje gyengébb, bátran tekintse meg ezt a videót, ami csak egy a sokszáz közül. Így is el lehet készíteni:

Grimpix két modellből gyártott sorozatot. Az első generációs kamera tetejét alufóliával fénymentesítettük és szigetelő-szalagoztuk. A második generációs műszer belsejét már lefújtuk feketére, a papírt rögzítettük (cellux), illetve a lezárást a Flórián-módszerrel oldottuk meg. Erről a Mestert magát kérdezzétek, a módszer ugyanis az ő szellemi tulajdona. Egyetlen hátránya ennek, hogy dupla sörmennyiséget kell hozzá fogyasztani, mert két doboz kell egy kamerához. Vannak további elképzeléseink is a jövőre nézve, de a harmadik generációs kamerát már az elsők tapasztalatai alapján kívánjuk kifejleszteni.

Minden kamerára azonosító és információs matrica került, sajnos a felirat önmagában nem képes megvédeni a műszert a vandáloktól és a színesfém gyűjtögetőktől. Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy aki megrongálja a kameráinkat, meg lesz átkozva. Íme így festenek bevetésre készen:

3 megjegyzés:

  1. Attila,
    Vihetek majd magammal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, asszem egy, vagy két kamerának nincs még meg a helye, a többit már vagy kiraktam, vagy tudom, hová lesznek.
      DE!!! Ez csak egy pár hónapos próbafutam, mert tervben van egy esemény, amit majd meghirdetünk, ha a kísérlet jól sül el. Részletek egyelőre nem publikusak, de kb. a nyári napforduló előtt fogjuk indítani, és téli napfordulóig lenne jó kint tartani a napcsapdákat. Mindenképpen maradjon a közelben akit érdekel a dolog :)

      Törlés
  2. Engem is érdekel és tudod, hogy túl messze nem megyek, mindegyre benézek.
    Látom ezt a citromos csíki sört nem csak én szeretem.:-)

    VálaszTörlés