2013/02/07

Szegény ember élességcsapdája

Többször is elhangzott a naplóban az az igazság, hogy magyar ember nem olvas kézikönyvet, most kiderült az is, hogy miért. Ugyanis a Nikon D5000 könyvecskéjében szó nem esik arról, hogy nehéz pénzen vásároltunk egy élességcsapdát is. Persze nem csak D5000-re érvényes a most következő.

Szóval be kell állítani az egypontos fókuszt, ez a hely lesz a csapda nyelve, az AE-L/AF-L gombot AF-ON-ra kell állítani (f2 menüpont), ez tiltja az exponálást ameddig nem éles a téma. Ezután már csak ki kell állítani a gépet a berepülő fához, rókalyuk elé, etetőre stb., az AE-L gombbal lehet élesíteni oda, ahová várjuk a modellt, majd miután az exponáló gombot kipöcköltük gyufaszállal, lehet rohanni a legközelebbi kocsmába egy kisfröccsre. Mialatt mindezt elmeséled a haveroknak, jó esetben csináltál pár díjnyertes képet a jetiről, amit, ha nem lopják el közben a gépedet (minek lopnák, műanyagból van, nem rézből), kisfröccs után begyűjthetsz. Mármint a képet. A jeti a zár hangjára természetesen elszalad. 


Sajnos, annak ellenére, hogy a gép előfeszített állapotban van, eltelik némi idő, amíg a csapda lecsap. Hirtelen jobb nem jutott eszembe, mint egy vonalzóból és egy A4-es milliméterpapírból ingát készíteni.  (Kipróbálhatjátok lemezjátszóval, mert annak pontosan kiszámítható a kerületi sebessége.) Az inga balról jobbra lendült be a fókuszpontba, de az exponálásra már majdnem ki is lépett túloldalt. Az inga lengésperiódusa kb. 0,70 másodperc (durván 1km/h). Megközelítőleg a fókuszba lépés és az exponálás között 0,35 másodperc telik el, a visszalendülés pillanatában készült kép is nagyjából ugyanolyan szöget mutat. Ekkora késés sajnos nem teszi alkalmassá berepülő rovarok fényképezését, de makrózásra sem ez a legmegfelelőbb, hiszen a legóvatosabb ráközelítés esetén is 1/3s bőven elég, hogy milliméterekkel odébb csússzon a fókusz.

A neten olvastam olyan hírt, miszerint ráközelítésnél, szűkebb rekesznél hamarább exponál a gép, tesztek alapján ez nem igaz, csak és kizárólag az élesség keskeny síkjára reagál, a DOF hidegen hagyja. De MF lencséknél azért lehet benne valami.

Na persze, igazi fotós szereti a lessátor-élményt, exponálógombra görcsölt ujjal várni órákat. De ha netán elfogy a sör a leshelyen, vagy el kell szaladni pisilni, azért ez a funkció is jó lehet valamire.

Utólagos megjegyzés:
van egy könyv, amiben leírja a fenti módszert, érdemes fellapozni hátha lapul még benne más, nem agyonpublikált funkció, ha már a kézikönyv fabatkát sem ér...

9 megjegyzés:

  1. Canonra van erre megoldas civilizalt modon pl a magic lantern -el es meg a gombot sem kell lenyomva tartani... nameg rengeteg plusz dologra is lehetoseget ad...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biza, s most azt olvastam, hogy a Nikon is meg lesz/van törve. Sajnos nem hiszem, hogy a D5000-el bajlódnának, de majd a következőre.
      Hanem a megjegyzésed a Spamszűrő megfogta,, karanténból kellett visszaszedjelek, tudod onnan a robotlevelek közül. Ha másnál is tapasztalod, akkor valamit csinálj :)

      Törlés
    2. Nikonnál is megoldható az expógomb pöckölése nélkül ha van egy kábeles távkioldó amelynek rögzíthető expógombja van.:-)
      Ezen a lehetőségen(fókuszcsapda) még gondolkodok és kísérletezgetek vele. Mindkét gépemmel működik természetesen. De most nagyon mérges vagyok magamra, hogy erre én hogy nem jöttem rá. Kicsit eltöprengtem, hogy miért van még egy gombra kiosztva(az expógombon kívül) a fókuszindítás mikor átolvastam a használatit, de nem jöttem rá és utána sem törődtem a dologgal. Se a D80 se a D7000 használatija nem fedi fel a "titkot".
      Köszi Grimpix!!:-))

      Törlés
    3. Grimpixnek van is olyan kábeles kioldója, csak hát Grimpix nem a legszegényebb ember :) Hanem ne aggódj, mert mi sem magunktól jöttünk rá, ásni kellett a gugli talajában, van egy könyv is amiben azért benne van. A bejegyzés végére most odabiggyesztem a linket is, hátha van még benne pár rejtett okosság.

      Törlés
    4. Most nagyot emelkedett a drágaságos D80-am értéke, azt hiszem nem is adom el, inkább használom "kihelyezett" gépként ha valahol aránylag biztonságos helyen otthagyhatom... Jesssz!:-))) Vagy... de hát ez a fókuszcsapda zseniális, sok mindenre jó lehet.

      Törlés
    5. Várunk visszajelzést arról, hogy az előfeszített állapot mennyire eszegeti a delejt az aksiból. Meg úgy egyáltalán ha valami érdekeset tapasztalsz használat közben.

      Törlés
    6. Ki is próbálom. Na de ha a 220V közel van akkor lehet használni tápkábelt.

      Törlés
  2. D3000 és D70s letesztelve, működik. A kézikönyvekben tényleg szó sincs róla, lehet hogy feltaláltad nekik.

    VálaszTörlés
  3. Telefonról írtam, lehet ez a probléma.... Ezt viszont géről írtam ...

    VálaszTörlés