2013/03/25

DIY cuccok CHDK kamerához

Hekkelt kameraszoftverhez hekkelt cuccok járnak. Amint a képekről kiderült a szigetelőszalag mindenre jó. A spártai kivitelezés miatt viszont valószínűleg nem kerülünk be vele a DIY-Photographyba
Külső táp háromszoros élettartammal (12 aksi), rajzszeggel vezetővé tett fa-akkumulátorok viszik be a delejt a gépbe. Csak egészen picit kell miatta megreszelni az elemtartó ajtót. Azért nem a DC-IN bejáraton mennek be az elektronok, mert a szakirodalom szerint ott 7,5 voltos feszültséget vár az SX10. Amennyiben igény mutatkozna rá, bármilyen lítiumos telefonaksiról is meghajtható lenne, vagy < 10 dollárért küld a kínai hálózati adaptert.
Az LCD áramfelvétele (hoszas timelaps vagy motion triggered fotózáskor) megspórolható, hogyha a videó kimenetet bedugjuk. Ilyenkor ugyanis kialszik a kijelző. Erre a célra egy mezei sztereó-jack is megfelel, amit szigetelőszalaggal díszítettünk.
A szakirodalom szerint az SX10 hivatalosan nem kapott távkioldót. Azonban a CHDK-ban ezt megoldották az USB csatlakozón keresztül. A fókuszsorozatok készítésénél lesz rá szükség. 
A szerkezet gombnyomásra 3-5V feszültséget kapcsol az USB 1-4 lábaira. Az USB piros szála megy a pozitív, a fekete pedig a negatív pólusra. A kapcsolási rajzot feltétlenül nézzétek meg a CHDK használatiban, mielőtt nekifogtok ilyet összerakni. Vagy ne. Először világítós öngyújtóval (4,5V) próbálkoztunk, A LED helyén kellett volna kijönnie a kábelnek, de a parányi méretek megnehezítették az összeszerelést. Ha valaki megcsinálja gyújtóból, tuttira bekerül vele a DIY-ra. A szakirodalom óv az 5 voltnál nagyobb feszültség alkalmazásától, azonban mivel a 3V kevésnek bizonyult, mi két darab sorba kötött gombelemet használunk, kapcsolónak pedig egy egér-gombot, sok szigetelőszalaggal csinosítva. Egyelőre nem füstölt el a cucc, amint merülnek az elemek egyre biztonságosabbá válik majd. Mivel csak két pólust tudunk használni, a félig lenyomott állapotra szoftveres megoldás létezik. A használatiban többféle beállítás is létezik a kioldóra. 

2 megjegyzés:

  1. Már alig várom, hogy lássam mire akarod használni ezt a "berendezést". Minden esetre a barkácsolás öröméért is érdemes foglalkozni ilyesmivel.
    Apropó, nem tudod mi lehet az oka, hogy teljes méretű kép megtekintésekor eltűntek a kis bélyegképek a nagy alól?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól látom nálad is csinálja, gondolom a blogger motorban ideiglenesen kiakadt valami. Igaz már a tegnap is mintha ilyen lett volna. Gondolom ahogy lett úgy elmúlik majd.

      Törlés