2013/03/21

Hekkeljünk kamerát

Akiknek bármi köze is van Grimpixhez, tudja, hogy az utóbbi két hét slágere a CHDK. Voltaképpen úgy kezdődött, hogy nem adtam oda Grimpixnek a DSLR-t timelapsezni, mondván, hogy idő előtt lezúzza vele a zárat. Meg ugye a kiterjesztett tápellátást sem tudtuk megoldani a Nikonon. Erre kitaláltuk a megoldást, kell egy olcsó,  hurbolható fényképezőgép, amire mindenféle funkciót rá lehet pakolni. De hiszen ez pont egy meghekkelhető Canon lesz. Összedobtuk rá a pénzt. Ezt választottuk, a színes zoknik a háttérben elnyerték a bizalmunkat:
Tudom, hogy megfogadtam, de bizony első nap beleeresztettem a csavarhúzót a régi-új Canonba. Úgy tűnik semmi trükközés nincs a tápnál, reméljük könnyen megoldható lesz a külső ellátás. 

A gép 2008-as, SX10, a szempontok a következők voltak: elemes legyen. F2,8-ról induljon, nagy zoomtartománya legyen, könnyen lehessen rápakolni a CHKD-t, és olcsó legyen. Sajnos emiatt fel kellett adni a 24mm-es kezdőzoomot, és az újabb technikákat. 

A CHKD ügyesen fut rajta. Kézi indítással fogjuk használni, mivel a bootolós verzió megnehezíti a 2 gigánál nagyobb kártyák használatát (particionálni kell azokat). Ellentétben a sok lelkes véleménnyel, miszerint megtáltosodik tőle a gép, vagy csodákra képes, mi visszafogottabbak vagyunk. Irtó sok fölösleges, vagy fölöslegesnek tűnő lehetőség került bele. DSLR irányból nézve, inkább látszik egy programozói önkielégítésnek, mint egy felhasználóbarát eszköznek. 

Azt emelném ki, hogy bár kisdoktori nem kell a használatához, olyan, akinek nincs programozási és/vagy haladó fotós ismerete, az ne sokat reméljen  tőle. Egyelőre a kézikönyv felénél tartunk. A csoda-szkripteket, melyek az igazi előnyt jelentik, majd csak ezután vesszük sorra. Azokról majd külön lesz szó. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése