2013/04/08

A vízcseppfotózás fölöttébb körülményes voltáról


A szegény ember élességcsapdája márpedig nem alkalmas vízcseppek becsapódásának a fotózására. Hasonlóképpen a CHDK motion detektora is egyelőre nem vezetett célra, bár másnak sikerült. A vízcsepp kisebb/gyorsabb annál, hogy ezek az eszközök reagáljanak rá.

A nagyok lézernyaláb-megszakítással oldják meg ezt a feladatot. Építünk tehát egy ilyet. Persze azzal főzünk amink van, tehát a rajz módosul egy keveset. 
A Nikon kioldókábele a piros pöttyre illetve a negatív pólusra csatlakozik.
A próbapanelen már a Canon kioldóját teszteljük, ugyanis annak 4,5V feszültséget kell USB-n virítani. 
A tesztek nem voltak kielégítőek, ujjal megszakítva a lézernyalábot, exponált a gép, viszont ennél keskenyebb/gyorsabb  akadály esetén (csavarhúzó keresztülrántva a lézernyalábon) nem reagált. A detektor felületének kimaszkolásos leszűkítése sem segített. Mekkora sebességgel eshet tehát egy vízcsepp? Öveges úr  a következő képleteket javasolta Grimpixnek:
s = g/2 * t2  (megtett út)
v = g* t (sebesség t idő múlva)
1 méterről = 5*t  >   t = 0.4 s   >   v = 4 m/s 
Egy kb. 5mm széles vízcsepp, ekkora sebességgel, kb. 1/800s, vagyis kb. 1ms ideig takarja ki a lézernyalábot. Tapasztalat szerint (Grimpix tömpe ujjával próbálgatta) ennél 10-20-szor több idő kellene. Feltételezhető tehát, hogy a fényellenállás válaszideje túl lusta erre a feladatra (a fotólistán az LDR-ek reakcióidejét 100ms nagyságrendűre tippelték a kollégák). 

Még tettünk egy erőtlen próbálkozást (fotólista - köszi), az LDR helyére fordítva bekötve LED-et ültettünk. Sajnos a piros LED lézeres megvilágítás esetén annyi áramot se termelt, amit 3 tranzisztorral használhatóvá erősíthettünk volna. A zöld LED meg csak a zöld lézerre volt hajlandó működni, de a pár mW teljesítmény a tesztelés során haza is vágta a gyönge diódát. 

A kudarctól eltekintve a lézeres exponálás működőképes, rablók, állatok, nagyobb és lassú rovarok levadászásához elsőosztályú. Felmerül a kérdés, hogy a gyári lézercsapdákat milyen módon készítik el, illetve, hogy az olcsóbb darabok képesek e a zuhanó vízcseppet érzékelni?  Ha van valakinek ilyen eszköze, ossza meg a tapasztalatait. 

7 megjegyzés:

  1. Én szórakoztam hasonló témában. Ajánlom figyelmedbe a következő linket:

    http://photoduino.com/

    Én a 2.0-ás verzót építettem meg. Nálam remekül fungál :) - igaz mág nem volt ahol kedvemre zúzhatok vele de eljön az ideje. Vizcseppet fotóztam vele... rendben volt a dolog. Az új verzió már képes szelepet vezérelni.... itt kezdődik az igazi vizcseppfotózás... talán megépítem azt a változatot is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mutatsz valami képeket? Ez valami arduino cucc? Elég izgi, de nekem túl komplex, az arduinohoz sem értek.
      Hanem még azt nem értem, hogy a szenzorok felsorolásában, lézerre ő is LDR-et használ. Valami gyorsabb LDR-je volna?
      Az az igazság végül is, hogy konkrétan vízcseppel nem próbáltam a dolgot, mert csak a próbapanelen állítottam össze. Lehet élesben is kipróbálom igazi vízcseppel :)

      Törlés
  2. Semmi különleges cuccot nem használ. A válaszidő nagyon gyors. Vizcsepp esetén sötétkamra b idő és a vaku exponál gyakorlatilag azonnal. Késleltetéseket kell beállítani a megfelelő alakzatok elkapására.
    http://alevike.blogspot.ro/search/label/Tanulm%C3%A1ny

    Nem kell érteni az arduinohoz különösebben. Elég ha megrendeled a pcb-t és felhajittod rá az alkatrészeket majd a firmwaret feltöltöd az arduinora. Egyszrű és egy komoly sokoldalú rendszered van.
    Ha van hozzá kedved megkölcsönözlek az enyémmel pár hétre tesztelés céljából....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tyű, valami ilyeneket akarnék én is csinálni. Az első képen gondolom a második csöpp becsapódása okozza a kalapot, ezeket bírom a legjobban. Szelep nélkül hány expóba került a fenti gyűjtemény? Most már annyira komolyan nyomják egyesek, hogy teljes virágvázákat loccsintanak színesben :)
      Ha jól számolom, 200 EU körül Arduinostól, szelepestől, photoduinostól meg lehetne venni, bár ennyire komolyan nem érdekel a dolog, az Arduinot régóta nézegetem, hogy mi mindenre jó lenne. Ha most indulnék az életnek tutti belevágnék, sajnos az elektro képzés kimaradt nálam, nem tudom érdemes e erre is időt áldozni.
      Hanem a kipróbálás ajánlatodat észben tartom, alkalmasint visszatérünk rá :) Vagy még jobb lenne ha tartanál egy vorksoppot valamikor, talán elég is lenne kóstolónak, hátha még lenne pár érdeklődő. Mogyorót dobálnánk a sörbe s azt fotóznánk :)

      Törlés
    2. Ki is találtam, szedhetnél valami hozzájárulást is a vorksopphoz s akár vissza is jöhetne a solenoid ára :)

      Törlés
  3. Kevesebből is meg lehet építeni. Az alaktrészek nem kerülnek sokba, a photoduino pcb-jét meg lehet vásárolni 12EU-ból. Egyébb kerülhet bontásból is és egyébb házkörüli dolgokból....
    Workshoppot nem tudnék tartani mivel a megépítés után csak az a pár cseppes fotó készült s utánna áll a projekt időhiány miatt.

    Néhány expo készült. A csepegtetés ritmusával volt gondom. Ha szelep lett volna 20-30 fotóból már megvannak ezek a képek....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én most kinéztem a HSF cuccát, ami Görögországból 115 dollárért tudna hangot, meg villámot, meg lézert és időzítő dobozka is van vele 0-1 másodperc között. Kicsit pihentetem a dolgot, aztán ha még egy-két hét múlva is kell, akkor megveszem :)

      Törlés