2013/04/30

Legalize it - Hogyan legyünk jogtiszták semmi perc alatt

Felkészülni a veszteségekre lehet (talán kell is), de teljes védelmet semmi és senki nem biztosíthat ebben a földi árnyékvilágban. Emiatt, a Grimpixi iskola szerint, nem védeni és bebiztosítani kell cuccainkat, hanem megtanulni lélekben lemondani ezen földi hívságok birtoklásáról, neadj'isten gyűjtögetéséről. Mindenképpen kívánatosabb volna inkább ezen iparkodni, mintsem apró és teljesen lényegtelen tárgyainkat pakolgatni, katalogizálni, rendezgetni. Úgysem vihetjük magunkkal egyiket sem - nem igaz?

Nincs ez másként az évek során bitenként összeharácsolt, sőt valljuk be, összelopkodott adatainkkal sem.  Mire jó ez a kényszeres birtoklási vágy? Az örök élet illúziója? Akkor, amikor még szokásaink, saját gondolataink fölött sem vagyunk képesek rendelkezni...

Aztán hirtelen történik valami egy olyan megfoghatatlan helyen, mint például egy bootszektor, és szappan a több mint 15 éve tökéletesített, testre szabott zenegyűjteménynek, az ínséges időkre bespájzolt filmeknek, sokgigás játékoknak, melyekkel mindig majd holnap fogunk játszani, könyveknek, melyeket jövőben olvasunk el, programoknak, melyekre még szükség lehet valamikor, egyszóval mindennek. Megesik ez a legjobb házban is. Nos így lehet pillanatok alatt egy sötét lelkű, mindent letöltögető bűnözőből olyan patyolattisztává válni, mint egy szűzmária. Könnyen jött? Hát könnyen is ment. Hogy holnap mi lesz? Kit érdekel, mikor ma mindened megvan, ami ma kell. Különben is, hogyan festene a zöldpéterben a rablógyilkosok és nemierőszakosok között, hogy azért ülsz, mert letorrentezted például a teljes Koncz Zsuzsa diszkográfiát?

Na de mi lenne, ha holnap eltörölné az Utazásokat egy váratlan mágnesvihar? Fel vagytok rá készülve lélekben?  Ki fakadna sírva, a sok belefektetett sziszifuszi és semmivé vált munka miatt? És ha a ti naplótok tűnne le? És ha holnap a laptopotokról, eltűnnek a fényképek? Nem azok a díjnyertesek, hanem azok, amelyeken olyan barátotokkal, családtagotokkal vagytok összeölelkezve, aki esetleg már nem is él. Arra is felkészültetek? Ti sem éltek örökké...



Ezért a bölcs (...)
nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik,
alkot, de művét nem birtokolja,
cselekszik, de nem ragaszkodik,
beteljesült művét nem félti,
s mert magának nem őrzi,
el se veszíti. (Lao Ce)

8 megjegyzés:

  1. Igazad van, nem árt felkészülni az adataink elvesztésére... Állítólag idén olyan Napkitörések lesznek mint még soha eddig. Na, de hát ez van, minden mulandó, semmi sem örök.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért a fotók legalább megúszták, az lett volna csak az igazi nirvána :) vagyis az elmúlt egy hónapból vesztek el képek is, de nem számottevő a kihullás.

      Törlés
  2. Már régen leszoktam, hogy harácsoljak bármit is. Semmi nincs a gépemen amit sajnálnék. Csak a képeinket szoktam biztonsági menteni... külső hdd, google drive... egyszerre csak nem döglik be mind :)

    VálaszTörlés
  3. Maximális gratuláció az íráshoz! Nem csak szórakoztatóan humoros, de bizony erősen elgondolkodtató is...

    VálaszTörlés
  4. Tudtam, hogy hiányzik valami a végiről, pótoltam :)

    Ezért a bölcs (...)
    nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik,
    alkot, de művét nem birtokolja,
    cselekszik, de nem ragaszkodik,
    beteljesült művét nem félti,
    s mert magának nem őrzi,
    el se veszíti. (Lao Ce)

    VálaszTörlés
  5. tetszik a Pixi utazása a Nagy Bölcsességben

    VálaszTörlés
  6. Hát ez nagy dilemma! Mert ugye, ha nem vagyok gyűjtögető, akkor nem vagyok fotós sem! Legfeljebb megcsodálom azt a bizonyos pillanatot, de nem viszem haza az SD-n.
    Ami pedig a taót illeti, mi valamennyien abban a pillanatban már elveszettek voltunk a P'u állapot számára, mikor megvettük az első Smena 8-unkat (bármi más kamerára is érvényes!)

    VálaszTörlés