2013/05/23

Erőss Zsolt emlékére

A határtúllépés kockázatát a laikusok erősen eltúlozzák (Everest-mászás, sarkköri utazás, átkelés a Szaharán). Ugyanakkor az őket érintő komoly veszélyeket alábecsülik (infarktusveszély, környezeti katasztrófák, közlekedési balesetek). - R. Messner (Egy hegymászó hitvallása - PolgART kiadó)
2005. Fogaras, téli tábor. A képen Erőss Zsolt, Mécs Laci és a két szervező: Zoli és Sankó.
A többiek nevét már elfelejtettem, de ha felismertek valakit, szóljatok. 

14 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Részvétem a családjaiknak.
    Eddig minden erről szóló hírt elolvastam amit a neten találtam, nem tudok belenyugodni, hogy nem találták meg őket. Én csak arról olvastam, hogy serpák keresik őket. Nem kellett volna már kedden helikopteres keresésbe kezdeni? hisz addig már egy éjszakát ott töltöttek 8000m felett -30fokban ami kockázatos dolog... nem tudom, csak a kérdések vannak bennem, nem vagyok szakértő, csak a híreket olvastam. Sajnálom:-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát van az a helikopter ami felmegy addig (pont a minap néztünk utána), de az még elég technikai ritkaság. Szerintem minden megtehetőt megtettek, de ha nem, akkor lesz még folytatása, mert az ilyen ügyek azért szoktak még gyűrűzni, perek, nyilatkozatháborúk stb. Amúgy volt pár csodával határos megmenekülés, érdekes irodalma és filmográfiája van a hegyeknek. Kapásból tudnék pár könyvet és filmet ajánlani.

      Törlés
    2. Na, igen, abban sem voltam biztos, hogy helikopter fel tud-e menni oda... Egy filmet vagy könyvet ajánlhatnál a témában.

      Törlés
    3. Hát kezdésnek a Touching the void szerintem jó lesz. Igazi klasszikus. HD-ben nézzed, mert a képek is szépek benne. Könyvből pl. Messnertől van a könyvtárban is pár. Az oxigén nélküli mászásuk Habelerrel tutti megvan, onnan olvastam. Most megvan tőle a Hegymászó hivatása és a Végzet hegye is nekem, de az utóbbit még én se olvastam :) Földesnek a Zsoltról írt könyvét is szerettem, 2005 körüli cucc, nem tudom, honnan lehet megszerezni.

      Törlés
    4. A Touching the void azért is kellemes emlék, mert 2005-ben a Fogarasban pont volt róla szó, hogy hogyan lehetett volna megoldani a helyzetet, s ezt Zsolt és Laci meg is mutatták nekünk.

      Törlés
  3. Helló! Van olyan helikopter dögivel... http://hungariangeographic.blogspot.co.uk/2013/05/a-himalaja-csucsarol-is-csak-egy.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt elegendő infót találtam, látom már másban is felmerült az a kérdés ami bennem...

      Törlés
    2. Naszóval nem elég alaposan néztünk utána, bár a Mókus kopter megkerült, csak az nem, hogy már Nepálban is van nekik ilyen erre a célra. A cikkedben felvetettekre gondolom a résztvevőknek előbb-utóbb majd válaszolniuk kell. Hát kiderülhet még egy két dolog. A magyar expedíciózás sem teljesen mentes a botrányoktól - bár ezeket személy szerint nem szoktam követni.

      Törlés
  4. Én örülök, hogy meghalt.
    Már elveszítette a lábát, de ez sem volt elég, inkább belehalt a hülyesége miatt a helymászásba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Troll úr, mindenki annak örül, aminek tud. A "helymászás" kifejezését, ha nem bánja, beveszem a szótáramba, mert erős(s)en lájk :)

      Törlés
  5. Így ismeretlenül is nagy tisztelője vagyok. Folyamatosan olvastam, olvasom a róla megjelent cikkeket. Méltán lehetünk büszkék rá!

    Az előttem szólónak meg adj egy istenes budicsekket. (Bizti nem tudja mi az, s még sokmindent.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az utóbbi napokban sokat gondolkoztam, lehetünk e büszkék olyan valakire, akit nem ismerünk, illetve olyan teljesítményre, amiben nem vagyunk érintettek (most ne vegyük figyelembe, hogy miattunk kapnak szponzorpénzt). Van ilyen, hogy mi emberek voltunk a Holdon, vagy mi magyarok az Evereszten, mi székelyek tudunk olyat, hogy fél lábbal is... Nem tudom tartható lenne e ez a gondolatmenet, ha erősen boncolnánk. És ráadásul nem értünk teszik, hanem becsvágyból és még ki tudja milyen indíttatásból. Gondolom a példaként állítás (is) veri ki valamilyen formában sokakban a biztosítékot. Ettől persze az ilyen emberek és ilyen teljesítmények még inspirálnak sokakat. Nem úgy értem, hogy hegymászásban, hanem sokan találják metaforának a saját élethelyzetükre ezeket a teljesítményeket. Történeteik, mivel ismerjük, mesék, mindenki azt szűri le, amit tud, és arra használja amire bírja, akár negatív példának is, nem baj az. Szerintem ezért kellenek ilyenek. Konkrétan meg azért is, mert az őértük történt fejlesztések fognak a túraboltokban megjelenni és jobbá tenni a túráinkat :)

      Törlés
    2. Naná, hogy lehetünk! Közülünk való az a Nagy Ember, aki olyan merész dolgokat vitt véghez, amire én például gondolni se mernék! Az ő "kísérleteik" eredménye meg ki tudja, talán majd a mi sorsunkat is érinti valamilyen formában... Első példa lehetne az is, mit te írtál :) Mondom én, aki az Egyes-kőre szívesen felkísérem a fiam, de az utolsó meredek pár méteren kicsit aggódva, de hagyom, hogy egyedül menjen, nélkülem.

      Törlés