2013/08/09

A székelyek szent hegye és egyéb blablák

a kedvencem
Vörösdegradé a nyeregben.
Giccs? Nézd meg ami ezután jön...
Miért kellene Grimpixnek bármiféle véleményt kinyilv-ánítania a Madarasi-Hargita csúcsán tapasztalható álla-potokról? Miért kell a fenébe kívánnia a traktorral a csúcsra feltalicskázott táposokat, az ösvényt széttúró kvadosokat és dzsippeseket. Miért kellene az ízlését fikáznia a sok idétlen kopjafának és a mindenhová leszurkált, fellobogózott látszathazafias karónak, mire lenne jó a zöldaktivista rinyálás a széterodált hegycsúcs miatt? Egyáltalán mihez képest lett ilyen lelakott ez a csúcs? Ahhoz, amilyennek annak idején Grimpix megismerte ezt a szelíd földcsakrát, amin akkoriban csak egyetlen kereszt állott? Mert az mitől egy kitüntetett kezdőállapot, és mióta Grimpix a világban az origó? És miért kellene kezdeni valamit azzal az ambivalens érzéssel, hogy mégis van valami bizarr szépség ebben a giccsel telibevert székely szent csúcsban?  Nos, nem kell állást foglalnunk. Hál'istennek. És azt a felemás érzést a csúcson csak megélni kell és nem elemezni. És ahogyan erre rájöttem, egyből elmúlott ebbéli szorongásom. Így mutatom ezeket a képeket, ítélet helyett:
Ööö, a gyémántot csak a gyémánt vágja,
s nem porlik mint a szikla...
Értem én... fogságba esett székely vitézek,
nem szívni kell a végét, 'sze tudjátok mire való. 

A kő a helyén marad. Értem?

Naprakészen.


Európa örüljön, hogy nem kell nyögjön s őrüljön. 
Abus slavery art
Ruhafogasos oroszlános dísz.

Kőkárda. 
Made in Hungary
Made in China

Méghogy a kő marad... 
El fog jönni az az idő is, amikor annyi lesz a
háromszínű szalag, amennyi elérne a Pilisig. 
Ültess fát, hogyha mást nem, lombot ád...

A jelenlegi sokszáz kereszt legrégebbike a háttérben. Itt is látható.

Ősmagyar cukiság. Nem póni.
Csodaszarvasos cukiság


...feleseltél a másvilággal.
Karóval jöttél, nem virággal...






Kereszt-palánták. 
Csak bot és vászon,
de nem bot és vászon.

És szerinted?

7 megjegyzés:

  1. Valahol egy blogon olvastam, hogy itt a legnagyobb az egyfőre eső keresztek száma, lehet nálad? Sokszor egondolkodok, miért kell nagyobbnál-nagyobb kereszteket állítani, vagy ez egynesen arányos a hazaszeretettel, félek, hogy ez rég nem erről szól...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanilyen volt/van a Nyergestetőn is. Ott már úgy ismertem meg a helyet, hogy nem volt hová leszúrni egy pálcát sem, és nem is zavart... ezért gondolom, hogy a dolgok nem jók vagy rosszak, csak mi látjuk ilyennek vagy olyannak, mert mindent magunkkal mérünk.

      Törlés
  2. Van pihenő turizmus, gyógyturizmus, konferencia turizmus és egyre inkább úgy tűnik, hogy nemzeti-identitás turizmus is! Már várom, mikor bukkan fel valamelyik élelmes helyi vállalkozó ajánlatában:
    "Nemzeti jelképek elhelyezése a Madarasi-Hargita csúcson: háromszínű szalag: 500 Ft, kopjafa kicsi(legfeljebb 1,5 m-ig): 2000 Ft, kopjafa nagy: 5000 Ft, szimpla kereszt kőalapon: 15.000 Ft, kettős kereszt kőalapon: 20.000 Ft. 10 személynél nagyobb csoport esetén az oda és visszaút ingyenes. A szervező garantálja, hogy a kihelyezett nemzeti jelkép legalább két (2) szezon időtartamra a helyén marad!"

    VálaszTörlés
  3. Nekem az a legnagyobb bajom az egésszel hogy egyszerűen elment a kedvem a Madarasi Hargitától (alias Kopjafahegy) .. képes vagyok a csúcs alatti erdőben botladozva kikerülni az egészet .. de hát régi téma már .. ha majd engem is elkapna a kkopjafaállító hév, akkor újraértékelem az egészet :)

    VálaszTörlés
  4. Látszik, hogy nem születtetek Erdélyben, vagy Székelyföldön, ahol igenis a Hargita a székelyek Szent Hegye.....akinek ez nem tetszik, vagy nem méltóztatik tiszteletben tartani....annak nem muszály eljönnie, megtekintenie majd " legiccsezni".... Én sem megyek sem a Mátrába, sem a Tátrába, sem a Balatonhoz szájhősködni!!!A magyar nép szégyenei vagytok.... Talán az fáj nektek, hogy ide még szorult egy kevés emberség, érték, mélység, Isten nemzeti jelkép és embertisztelet, becsületesség... Nálatok ez már rég elveszett!!! Istentelenek és Bűnösök vagytok... Imátkozzatok...!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát bevallom derekasan, töprengtem vagy öt percet azon, hogy ez mi volt. Ezzel a hozzászólásoddal megpróbálsz felültetni a ringlispílre, vagy csak simán a szövegértés nem megy? Végül az előbbi mellett döntöttem, ez téged is pozitív színben tüntet fel, viszont ilyen könnyen azért éppen nem hekkelődünk meg :) Próbálkozz még!

      Törlés
    2. :))) Ez nagyon tetszett Katerryn. Imádom a humorodat!

      Törlés