2013/09/16

Nikon FG

Néha megtörténik, hogy beesik egy fényképezőgép az ajtón. Grimpix meg befogadja a foster-kameraházba. Most egy Nikon FG kérezkedett be, harminc esztendő vándorlása után megfáradva, pár csavarját elhagyva az úton, de amúgy optikailag jó állapotban. Első exponálásra elájult, de aztán egy elemcsere visszahozta közénk. Egy 50 milliméteres f/1,8 E szériás lencse (fémszínű gyűrűvel) van vele, ami szintén harminc esztendős jószág, valószínű ezzel a géppel együtt vásárolták. Sajnos film nem volt benne, pedig jó lett volna megnézni, kik használták utoljára. Azt, hogy milyen pillanatoknak volt megörökítője sajnos sohasem tudjuk meg. Talán végigdokumentálta egy gyerek felnövekedését, vagy egy kezdő fotós bizonytalankodásait, vagy netán egy aktfotós nő-gyűjteményét. Amnéziás jószágunk élete titok marad. 

Ez az egy másodperces zárlefutás hangja
A záridő tesztet ez a gép is megtagadta, a hátlap kinyitását érzékelve, a mikroprocesszor nem volt hajlandó beállított értékre exponálni. De a lassú záridők (teljes kitakarás mellett, kb. 1/30s-ig ) hangteszt alapján tökéletesnek tűntek.

Az FG meglepően sokmindenhez ért. 1"-1/1000s zárideje fokozatmentesen használható az automatika segítségével. Ugyanez igaz a rekeszre is. Van teljes programvezérlése és rekeszelőválasztása is. Mivel a zárat a delej működteti, áram nélkül halott a gép, de van egy M90-es zárideje is, ami 1/90s mechanikus záridőt jelent. Keresője porba alázza a mai DSLR gépek kukkantóját. Sajnos az objektív ennyire nem jó, még a Nikkor 18-55mm VR kit is jobb nála kicsivel, meg hát a DSLR-ek szoftveresen sem támogatják a régi lencséket. Ennek ellenére a D5000-el is használható, persze csak kézi vezérléssel. Nincs vele fénymérés, sem rekeszészlelés, viszont van élesség-visszaigazolás. 
És van kúlos-sznobos lúkja, ami manapság nagy divat, tehát egyfajta érték. 

2 megjegyzés:

  1. Tényleg jól mutat az az optika a D5000-esen.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, de rávertem vagy 3-4 órát, mi ez ha nem elpocsékolt idő? Bár ennek a gépnek a kapcsán felhívtam két barátomat és egy ismeretlent, leveleztem egyet a fotólistán és megkávéztunk Csabával a G-ben. Asszem ez így már mégis megérte :)

      Törlés