2013/09/15

Záridő teszt

Hozzávalók
Általában egy mérési problémára szerkeszt az ember egy mérőműszert, azonban most pont fordítva járunk el, szerkesztünk egy mérőműszert és keresünk neki megfelelő mérési feladatot. Szóval kellene egy záridőt mérő szerkezet, ami megállapítaná, hogy a fényképezőgépek mennyire következetesek, illetve mennyire lustultak el a záridők az évek során. 

Házi módszerre ezt a megoldást dobta a gép.  Görgős egér híján, azzal főzünk ami van, egy fotó-ellenállást használunk, legalább grafikailag ábrázolva is látjuk, miért nem volt alkalmas az LDR a vízcsepp-csapda megépítésére. Persze a gyors záridők, az LDR lassú reakcióideje miatt (több ms) mérhetetlenül pontatlanok, de ez csak egy egyszerű házi kísérlet. Szoftvernek pedig az Audacity pont megfelel. Azt gondoltam volna, hogy 10-20 gép közül rengeteg akad, aminek mérhető lesz a zárideje, de majdnem mindegyik kimentette magát a teszt alól. 

Vilia 0,005 ms - 1/200s
Szóval egy Vilia, egy Smena és egy Zenit E volt csupán alkalmas a célra. Ezek közül a Vilia szinte tökéletesen exponált, 1-2 milliszekundum eltéréssel. 1/250s helyett (0,004ms) 1/200 másodpercet mértünk (0,005ms), 1/30s helyett (0,033ms) pedig 1/28 másodpercet (0,035ms).

A Smena 1/250-es ideje 1/29-nek felelt meg csupán (3 EV hiba), az 1/125 kb. 1/27-nek (2 EV hiba), az 1/15s felé már sokkal pontosabb volt 1/13 másodperccel. Olcsó Lomo gép lévén disznóság lett volna összehasonlítani egy ugyanolyan típusú Smenával. Akinek kedve van, tegye meg, de fogadok egy sörben, hogy a leggyorsabb (1/250s) ideje nem éri majd el az 1/60-at se, és két gép között lesz minimum 10-20 ms szórás, ami ugye nagyjából egy EV.
Harmadiknak Laci leharcolt Zenitje az 1/30s-1/500s tartományra 1/19s-1/29 másodpercet mutatott, de legalább következetesen csalt ekkorát, mert a megismételt mérések között alig pár milliszekundum eltérés volt, ami 1/30 környékén csak töredék EV. Ekkora eltérés miatt felmerült a gyanú, hogy redőnyzárnál, a nem teljesen kitakart záridőknél, valamit másképp kellene esetleg számítani. Ötlet? 

Jó lett volna egy nagyjából pontos redőnyzárassal is elvégezni a kísérletet kontrollnak de az EOS-ban pont lemerült az elem. Hát így. Ennyire bízzatok meg a harmincesztendős masinákban. Csaló majdnem az összes.

* Frissítés
Érezte Grimpix, hogy a Zenit redőnye nem a lusta záridő miatt nem bírta meghaladni az 1/30 másodpercet. Csak később jöttünk rá, hogy mi lehet a baj. Az 1/30 az a záridő, aminél még teljesen kifedi a redőny a filmkockát, és mivel a fényforrásunk nem lézer volt, az LDR a teljes felületről érzékelte a fényt, annak ellenére, hogy az ennél gyorsabb időknél a fény csak keskeny sávban szaladt végig a képmezőn. Na így. Tehát LDR-el és fotó-tranzisztorral csakis központi zárakat érdemes tesztelni. 

3 megjegyzés:

  1. Gondolom az aránylag új gépek, pl. a D80-astól errefele nem csalók. Érdekes kísérlet, de nem tudom hogyan jutott eszedbe elvégezni. Talán gyanú merült fel valamelyik géped kapcsán, vagy csak kipróbáltad a mérőműszert?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan, a következő posztban lesz egy gép, ami miatt utánanéztem, viszont pont azt a gépet nem tudtam bemérni, mert nyitott hátlappal nem működik. A digitekre valami más módszert kell kitalálni, ez csak filmesekre jó, mert át kell világítani őket.

      Törlés
  2. Frissítés történt a bejegyzésben :) A Zenitet rehabilitáltuk - egyelőre.

    VálaszTörlés