2013/08/23

Árvizek

Nyolc esztendeje készült felvételek az augusztus 18. illetve 23. napján megesett árvizekről.


2013/08/21

Medvetámadás Székelyudvarhelyen

Méghogy a medve nem játék... De!
Integess a medvének, tuttira visszainteget :)
...ugyanitt a fogkrém csak 1,99...

2013/08/19

Rozsnyói ferráta vs hargitai vasalt út

Fotók: Csilla, Vasi, Grimpix vegyesen
Az idén a Rozsnyói-szoros ferrátája került kipróbálásra, amit a Jump Adventure működtet. A vasalt út nincs elkerítve, elvileg bárki szabadon hozzáférhet, láttunk is már ilyet a youtubon (hrrr... grrrr... mi vagyunk a legjobbak - nézzétek meg, mert jóféle). 
Azonban találtunk egy olyan leírást, amelynek rossz szájízét az adta, hogy a szabadmászás után az üzemeltetők megvárták a társaságot a szorosban és barátságtalan hangnemben fizetésre szólították fel őket. 

Velünk nagyon rendesek voltak, viszont mi, felszerelésünk és elszántságunk nem lévén, a vezetett túrát választottuk, ami felszereléssel együtt 100 RON-ba kerül fejenként. A mászási idő egyénenként változik, néhány lehetőség van kiszállni a falból, de nagyjából 1-1,5 óra alatt teljesíthető az egész. Ezzel szemben a Kecskevészen (Hargitán) nincs vezető, és a felszerelés bérlése 4 órára 25 RON (igaz, hogy a bérelt cuccal 30-40 perc alatt lehet megközelíteni a falat). 

Rozsnyói-ferráta beszállás
Hargita-ferráta beszállás
A mászófal a Rozsnyói-szoros bejáratától (belépődíjas, autóval járható) alig pár száz méterre van. Itt kőomlástól védett parkoló is található. A vasalt szakasz hossza 450 méter, szintkülönbsége pedig 250 méter. Nincs besorolva, de a vezetőnk szerint olyan közepesen nehéz lehet a Dolomitokhoz viszonyítva (ez bármit is jelentsen). Van egy kis-ferráta is, azt azonban nem próbáltuk. Telefonon kell egyeztetni, hogy a vezető kijöjjön a szorosba, mert bár van ott egy bungee-jumping is kiépítve, nincs akkora tolongás, hogy megérje állandóan ott tartózkodniuk. 

Nincs tapasztalatunk a ferráták dolgában, viszont ha összehasonlítjuk a két útvonalat, mindenképpen a hargitai a biztonságosabb. A Hargitán lekerekítettek vasak, Rozsnyón meg inkább nyársak, elképzelhető, milyen lehet egy ilyen fal mentén végigzuhanni. 
 A Rozsnyói-ferráta kiépítésénél próbáltak olyan elemeket behelyezni, amelyek a vezető jelenlétét indokolják, például volt olyan szakasz, ami nincs biztosítva kábellel, a vezető fentről engedi le az önvisszahúzódó sodronyt, amibe biztosítani lehet. Anélkül is fel lehet menni (ahogyan a vezető is teszi) de némi magabiztosságot igényel. Ez a fajta megoldás véleményem szerint nem etikus, és veszélyes, mivel a vakmerő mászó csak a fal közepén szembesül azzal, hogy biztosítás nélkül maradt. Volt még egy lengőkötél-elem, amibe beülve át kell hintázni egy kitett szakaszon. Ez is megoldható vezető nélkül. 
 Nem nagylátószögű felvételek. Tényleg ekkora a szintkülönbség, és ekkor még csak a felénél tartunk.
 A Kecskevészen csupán 60 méteres a szintkülönbség, kb. 200 méteres biztosított hosszal.
A Hargitán a vietnámi híd, Rozsnyóban pedig ez a repedés a legizgalmasabb. Ennek a végén van a lengőkötél, azonban ott nem volt kedvünk fotózni. 
A szakasz kétharmadánál elérjük azokat a köteleket, amelyek a szomszéd fallal állnak összeköttetésben. Ezeken talicskázzák be a szoros fölé a bungee-jumping-áldozatokat egy kis kosárban, amiből aztán a mélybe vetik őket. 

Az idő sajnos nem volt jó, de kibírta újabb eső nélkül, amíg elértük a fal tetejét. Úgy tűnik, volt még egy rövid szakasz hátra, amiről azonban azt mondták, még nincs teljesen kész. Az sem piskóta, 20-30 méteres kötéllétra egy teljesen függőleges falon... A via ferráta nem jó ómen villámlásban, de az égiháború szerencsére a Keresztény-havast csapkodta meg, minket csak az eső vert el.

Összességében jó buli volt, egyszer mindenképpen megéri a 100 RON-t. Tapasztalatlanoknak karból elég fárasztó, erőfeszítésben vetekedik a Balu parkban a piros pályával.

Egy hétre rá ismét kimentünk a Hargitára. Hát a rozsnyói után volna az a pénz/tulajdonság/képesség, amiért a Kecskevészt Y nélkül is dalolva végigfutnánk  :)

2013/08/18

Megváltózás

Krisztus urunk megszokhatta már földi pályafutása alatt, hogy a gyarló emberek előbb leköpdösik, aztán végül mégiscsak ő lesz a nagy király. Így járt még saját egyházával is, hogy végül mégiscsak felszentelték a Gordon hegyi pléhszobrát, nehogymár itt álljon a Görgényi lábujjkáján egy pogány Krisztus világnak csúfjára, mert az mégis, hogy nézne ki.

A szentbeszéd üzenete, hogy változzunk meg. Na hiszen pont fix jó, mert mi is azért mentünk, hogy Megváltózzunk. 










2013/08/16

D5100 VS D5000

A Bucsecs lábánál, amíg tartott a sör, készítettünk pár felvételt ugyanarról a csillagos égbolt alatt terpeszkedő fáról. Íme a D5100 illetve a D5000 hogyan birkóznak meg a sötétséggel. Mindkettőn bekapcsoltuk a hosszú expozíciós zajszűrést. Az 5100-at Szisze úr működtette. 
Melyik kép melyik géppel készült?
A két gép között 2 év a korkülönbség. A D5000 12 , míg a D5100 már 14 bites. Emellett 14 millió pixel áll szemben a 16 millióval. Várható volt, hogy a D5100 zajmentesebb képet készít. Az LCD-n a különbség hatalmas, ami azonban csak a megjelenítő eszközök fejlődését mutatja (pl. négyszeres felbontásnövekedés), ugyanis megnyitva a fileokat a számítógép nem mutat nagy különbséget (színekben, tónusgazdagságban - felső képen). Felnagyítva azonban láthatóvá válik mit csináltak a Nikonnál két év alatt.
100 százalékban nézd
Jól látszik, hogy azonos ISO-ban (ISO1250 - gain control 2) nem versenytársak, de a D5000 még 800-as ISO-ban (gain control 1) is alatta marad a D5100-nak. Ehhez ha hozzávesszük a + 2 millió pixelt, ami tovább finomítja a képet azonos nagyításban, a különbség jelentős. Sajnos úgy tűnik, hogy az újabb D5200 már nem ennyivel jobb a D5100-nál. Talán érdemes várni a D5300-ra.



2013/08/09

A székelyek szent hegye és egyéb blablák

a kedvencem
Vörösdegradé a nyeregben.
Giccs? Nézd meg ami ezután jön...
Miért kellene Grimpixnek bármiféle véleményt kinyilv-ánítania a Madarasi-Hargita csúcsán tapasztalható álla-potokról? Miért kell a fenébe kívánnia a traktorral a csúcsra feltalicskázott táposokat, az ösvényt széttúró kvadosokat és dzsippeseket. Miért kellene az ízlését fikáznia a sok idétlen kopjafának és a mindenhová leszurkált, fellobogózott látszathazafias karónak, mire lenne jó a zöldaktivista rinyálás a széterodált hegycsúcs miatt? Egyáltalán mihez képest lett ilyen lelakott ez a csúcs? Ahhoz, amilyennek annak idején Grimpix megismerte ezt a szelíd földcsakrát, amin akkoriban csak egyetlen kereszt állott? Mert az mitől egy kitüntetett kezdőállapot, és mióta Grimpix a világban az origó? És miért kellene kezdeni valamit azzal az ambivalens érzéssel, hogy mégis van valami bizarr szépség ebben a giccsel telibevert székely szent csúcsban?  Nos, nem kell állást foglalnunk. Hál'istennek. És azt a felemás érzést a csúcson csak megélni kell és nem elemezni. És ahogyan erre rájöttem, egyből elmúlott ebbéli szorongásom. Így mutatom ezeket a képeket, ítélet helyett:
Ööö, a gyémántot csak a gyémánt vágja,
s nem porlik mint a szikla...
Értem én... fogságba esett székely vitézek,
nem szívni kell a végét, 'sze tudjátok mire való. 

A kő a helyén marad. Értem?

Naprakészen.


Európa örüljön, hogy nem kell nyögjön s őrüljön. 
Abus slavery art
Ruhafogasos oroszlános dísz.

Kőkárda. 
Made in Hungary
Made in China

Méghogy a kő marad... 
El fog jönni az az idő is, amikor annyi lesz a
háromszínű szalag, amennyi elérne a Pilisig. 
Ültess fát, hogyha mást nem, lombot ád...

A jelenlegi sokszáz kereszt legrégebbike a háttérben. Itt is látható.

Ősmagyar cukiság. Nem póni.
Csodaszarvasos cukiság


...feleseltél a másvilággal.
Karóval jöttél, nem virággal...






Kereszt-palánták. 
Csak bot és vászon,
de nem bot és vászon.

És szerinted?