2015/08/25

Álomutazás Délnyugat-Romániában

Grimpix stílus-gyakorlata követ-kezik. Na, ezért ne olvassatok klasszikusokat és romantikusokat, mer még úgy maradtok.

Midőn e sorokat írom, már beteljesült a várva várt pillanat, s így augusztus elején egy álomutazás keretében már végiglátogattuk Délnyugat-Románia nevezetességeit. Képzeletbeli szemeink előtt idézzük fel újra, peregjenek hát le megint az események. Fel, fel tehát az útra, hol oly sok csoda várt mireánk! Az utazás a méltán nevezetes Transalpina-úttal indult, hát amikor fürkésző tekintetünkkel megpillantottuk az út messzeségbe vesző és égbetörő pántlikáját, az volt maga a katarzis. Meghódítottuk még a Parangu Mare csúcsot, ezzel újabb kétezer-ötszázast könyvelhettünk el magunknak.
Innen aztán a színpompás Kazán-szoros felé vettük az irányt és szerencsésen meg is érkeztünk Dubovába, ebbe a gyönyörű dunai falucskába, ami a Nagy-Kazán-szoros ékköveként húzódik meg a Ciucaru csúcsa alatt. Miután melegtől elgyötört testünket felfrissítettük egy kis csónakázással a lélegzetelállító szorosban, bebarangolhattuk a környéket és sorra fedeztük fel magunknak a Duna mentére felfűzött történelmi emlékeket. Honismereti túránk érdekességeivel eltelve a Néra völgye felé irányítottuk utunkat, ahol a vadon friss illatát szívhattuk magunkba a benzingőzös városi levegő után. A vadregényes Néra oly méltatlanul mellőzött, de páratlan szépségű szorosa megannyi titkot rejt a kíváncsi felfedező számára.
Megtiszteltetés, hogy mi is bepillanthattunk ebbe az elvarázsolt mesevilágba, hol a patakok játszi könnyedséggel bújnak a föld alá és ássák évszázados munkával a barlangokat. Innen a méltán világhírű Herkulesfürdőt látogattuk meg, ami építészeti kincsével oly csodálatos, hogy minden erre utazót bámulatba ejt. Ó de minő gyalázat, építészeti remekeit méltatlan kezek átadták az enyészetnek, s a pusztulás martalékává romosodnak. És nem utolsó sorban itt talál helyet ó, a Cserna völgye, ami millió hévízforrásnak és számos endémikus fajnak ad otthont. Csevegő patakaival, impozáns, szédítő ormaival, további páratlan természeti szépségeket tartogatott még a számunkra.

- Hello, ez mi, Grimpix?
- Hát az élménybeszámoló, természetesen. Te úgysem írtál egyet sem két év óta.
- Hallod, ez egy ökölcsapás a hasnyálmirigyre, inzulin van hozzá?
-  Ezt most miért? Pont ilyenekkel van tele az internet.
- És ugye nem lett zárlatos a billentyűzetem?
- Nem tetszik? Pedig így szokták írni az élménybeszámolókat. 
- Mások írhatnak így, de nem mi, és pláne nem az Utazásokban!
- Miért?
- Mert nekünk van önkritikánk, azért.
- Na jól van, akkor írd meg te, nagyokos!
- Meg is írom, ne félj!

Ezek lesznek ni: Transalpina és a Nagy-Páring - Kazán-szoros és környéke - Néra völgye - Herkulesfürdő - Cserna völgye - Zsílvásár és Brâncuşi hagyatéka

1 megjegyzés:

  1. Biza szép hely én bringaval voltam ott :P
    Kis videó https://www.youtube.com/watch?v=_xMUXHGE3-M

    VálaszTörlés