2015/09/01

Herkules

Talán ez a Ferenc József híd
Herkulesfürdő gyógyerejét mi nem ítélhetjük meg, de mindenkinek van a családjában egy-egy nagyapa, vagy nagybácsi, aki ide járt minden egyes évben kúráltatni magát, és mindenkinek a családjában van olyan nagymama, nagynéni, akit csodával határos módon termékennyé tett ez a fürdőhely. Szóval te se vigyorogj, mert lehet ha pont te magad is egy herkulesi csodabak ivadéka vagy. Mindenesetre nagy swinger-hely volt, na, mint általában az ilyen fürdőhelyek.

Gyógyvizei büntetnek. Már jó távolról a szagukkal, közelről a forróságukkal is. Meginni már végképp nem mertük. Konkrétan olyan telibefosott közvéce szagát is megszégyenítő aura lengi körül a források környékét, hogy a görények is zokogva járnak ide továbbképzésre.
Herkules aquapark
Mondjuk, a kénköves pokolból egy kis ízelítő, s akkor még földrajzilag is elég korrekt voltam.
Egyik legenda szerint Herkules is ezeket a vizeket fogyasztotta, mielőtt a Hidrával keménykedett volna. Rosszul tette, mert csak orvosi felügyelet mellett javasolt. Szerintem ettől inkább az agybaját kapta, nem az erejét, mert a források fehérjeprofilja szegényes, kén viszont annál több van bennük... Mégis megveszitek jó drágán és magatokra kenitek egy csomó kozmetikum alapanyagaként. Ennyike az eszetek.

Herkulesfürdő legendáit a helyi wannabe idegenvezetőtől hallgattuk meg. Egyik szerint Herkules itt küzdött meg a Medúzával (most mit csináljak, ezt mondta, ez biztos egy másik Herkules)  és amint lecsapta annak kígyózó micsodáit, hévizek fakadtanak a helyén. Másik legenda szerint Iorgován, küzdött a hétfejű sárkánnyal, de elég kancsi vitéz lehetett, vagy nem mert a sárkány szemébe nézni (megint egy Medúza - képzavar), mert ahogy odacsapott pallosával, elvétette és a majd száz kilométerre fekvő Retyezát csúcsát tarolta le vele. Na de azért a sárkányt is megdádálta végül, s a hét fej helyén a Hétvezér-források buzogtanak fel íziben. Legalább ennek a mesének érthető a szimbolikája, vagyishogy Iorgovan úr, az oláh levente, a phalloszával veri el a magyarokat erről a helyről (is), ami ugye igaz, minek szépítsük - asszem már Iorga is megmondta volt, hogy csakazértis ez lesz, lesz lesz. 

Nem bírtam megállni, hogy lefotózzam
ezt a klisét
Ez a beállítás sokkal jobban
visszaadja Herkulesfürdő hangulatát
A város főterén a szobor Herkules uraságot formázza a kinyírt oroszlános-bundiban parádézni, vállán híres kőrisfa sétapálcájával. Ez volt az első próbatétele bűnei miatt, melyet Héra által rábocsátott agyiszintjében követett el. Ennek a Szimba-kalandnak emlékére lett az Oroszlán-csillagkép is, amit lévén augusztus, nem volt hogy megnézzünk, majd télen ígérem bepótolom.
Az internet nem az információk igaz forrása, még olyat is találtam, hogy ágyúvasból sőt ágyúacélból öntötték a szobrot, ami már tényleg nagy marhaság. Mágnes nem volt nálam, de ez nem bronz? Herkules Bronson - érted. Sehol nem találom, hogy kitől is zsákmányolt ágyúk anyagából készült (az idegenvezető olyasmit mondott, tán a románoktól, de a Medúza óta nem hiszek neki). Aki tudja írja meg, legalább itt legyen meg rendesen.
Na, a településről szóló száraz adatokat, császárokat, Sziszit s társait nézzetek meg máshol, Csernát lehet vele rekeszteni, annyi van a neten. A következő bejegyzésben majd lesz sok fotó is Herkules építészetéről. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése