2015/10/09

Alsórákosi vulkanizmus


A bazalt nem egy különösebben izgalmas kőzet. Mondhatni az úton hever. Pl. mint macskakő. De hogyha minden feltétel teljesül, elég vastag réteg hűl le pont megfelelően, akkor öt-hatszögű oszlopokra repedezhet. Na, a bazaltorgona már kicsit mutatósabb. A legközelebbi ilyen Alsórákoson van, kb. egymillió esztendős, azt írják. Isten éltesse sokáig. De nem ő a legfiatalabb vulkáni micsoda a környéken, a Csomád ennek is az ük-ük- unokaöccse (kb. 30k éves). 

De van itt még egyéb is. Mi Alsórákoson csupán három látnivalót szemeltünk ki, mert sok időnk nem volt, ugyanis kelletett sietni a brassói Mekibe bikmakkot abrakolni. Szóval a Hegyes salakbányát, amit Vulkánnak szokás nevezni, a bányatavat (ennek legalább háromféle nevét találtuk a neten, de ott Smaragd-tó volt kiírva), és a bazaltorgonákat. Ezek egy kilométeres körzetben találhatók a falu északi lejtőjén. Ezek mellett, a faluban van egy jól elhanyagolt Betmen-kastély, amiről azt olvastam, hogy az alsórákosi közbirtokosság 1903-ban becsszóra megígérte a megvásárláskor, hogy örökkétig gondozni fogja. Ráadásul érdekes a temetőjük is, a lábfának leszúrt gombosfáik miatt, de erről is utólag olvastunk. Ám az Olt áttörésének környékén még sok egyéb kirándulnivaló is lenne, úgyhogy ide feltétlenül vissza fogunk még jönni.


Alsórákos amúgy, vélhetően nem a betegségről kapta a nevét, ami a vulkanikus utóhatás miatt logikus lenne, hanem a folyami rákokról. Egyéb érdekessége a falunak, hogy Nyírő József egy alsórákosi bige miatt hagyott ott csapot papot. Van emléktáblája is, meg utca róla elnevezve. Mármint Józsefről, nem Bedő Ilonka tantónéniről. Róla írta Nyírő, nagy kedvesen, hogy Ilus három nyelven is beszél, magyarul, székelyül és perfektül. Mi irtón meglepődtünk, hogy az adjistenre fogadjisten volt a válasz a kisboltban, a falut zömmel még magyarok lakják, akik perfektül is tudnak - ofkorsz. Jó hely na, csomó történelem van itt, csakhát lenne aki el is meséli. Ráadásul az utat is megcsinálták, mostmár nincs mire fogni, hogy miért is nem voltatok még.


Fotózás szempontjából abszolút rosszkor érkeztünk, babakék ég, déli óra. Ez van, ti menjetek hajnalban, ha fel bírtok kelni.

2 megjegyzés:

  1. Mint mindig ez is tetszetős bejegyzés. "Bazaltorgona" van még a Szigethegységben (Detunata) és Máramarosban, de mindkettőt körülményesebb kicsit megközelíteni, utóbbihoz még nem jutottam el. Érdemes felkeresni ezeket a helyeket, mert a földtani kialakulása hasonló a méltán híres északír Óriások útjához, csak itt nem szólaltatja meg hullámverés a bazaltorgonák sípjait.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Detunáta nekem is megvan, az sokkal besztesebb, mint a rákosi, a másikról nem is hallottam, ez a Limpedea volna? Ez is jobban néz ki képről.

      Törlés