2016/01/02

Okos játék nem küklopszok részére

Mire jó egy 400 ppi felbontású telefon, ha egyszer a sasszem éleslátása valahol 300 ppi körül jár? Mégis menj be bármelyik telefonos boltba és olyan ezotérikus választ kapsz, hogy menten elhiszed, kell neked a 400 ppi. Egyszerűen szükséged van rá, mert nem fog hanem ízleni a rántotta és nem lesznek csinosak a lányok (Popper). 
Na de ki nem találnád, mégis mire jó, ha ilyen láthatatlanul apró pixeleid vannak. Hát arra, hogy amikor nagyítón keresztül nézed, akkor se legyenek recések a kerekded vonalak. 

Szóval van itt egy ilyen sztereónézőke, talán az Ermitázs kiadványa, de gondolom sok házban van ilyen, hiszen régen ez volt a polgári réteg egyik közkedvelt szórakozása, és hát annyira sokan vannak manapság a polgáriak... szóval, hogy teljes legyen az anakronizmus, ez a bolsevikek által közös piacra, dobott sztereónéző, mely a feudális világ kincseit idézi. 
- Milyen estély? - szakított félbe Grimpix
- Mondom: KGST...
Mert térben nézni képeket minden korban jó volt, mert azt mutatja meg, hogy a megszokott is lehet  bizony egy kicsiny csoda, ha új a kontextus. Sajnos a lencséi nem alkalmasak a mi jelenlegi célunkra, úgyhogy ez a bekezdés egy zsákutca volt.

Akinek nincs semmilyen sztereónézője, az valószínűleg barlangban élt, de nincs semmi sem veszve, képeslapokban is találsz ilyen lencséket. Mi végül a Magyar Nemzeti Múzeum 3D képeslapját heréltük ki a lencse végett.

Szóval kell még hozzá a google szemüveg (?), és egy csudálatos ötésfél-colos,  400 ppi felbontású telefon. De legalább ötös legyen. 

Elkészítési tanács: mielőtt letürögetitek  a dobozt, a lencse-telefon távolságot próbáljátok ki, mert nem biztos, hogy pont olyan fókuszú lencséket sikerült találni, mint amire a Google tervezte a kartonmodellt. Nekünk, kb. 2 centivel távolabbról sikerült csak fókuszálni a tervezett síktól, de ennek az is lehet az oka, hogy szemem a'sszem öregszem.

A tiétek nem lesz ilyen pöpec, főleg ha ollóval szabjátok ki,
de aki dobozgyárban dolgozik, annak megcsinálják a kollégák kösziért :)
Ezután már csak 3d képek kellenek, gondolom nem kell kiemelni, hogy ebbe a műszerbe a cross-eyed (kancsin-nézős) képek nem lesznek jók, csak a párhuzamosak. De azért azokat is érdemes kipróbálni. Mi az astroanarchy képeit használtuk (érdemes végigbogarászni az egész naplót, még anaglyph videók is vannak rajta), de a Google Play-ben is van néhány ígéretes alkalmazás erre a szemüvegre, csakhát pont kifogyott itthon a mobilnet. Küldhettek sztereó képgalériákat, mi elég nehezen találtunk. Akinek meg nincs ilyen cuccos telefonja, mint nekem, az módosíthatja a nézőkét és nyomtathat magának képeket, ha már kimaradt a gyerekkorából ez a játék. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése