2017/10/12

Ringasd el magad - hánytató képek

Bár az internet nagyobb hájpjai nem kímélnek minket sem, azért számunkra is létezik újdonság, a fejrázogatós optikai illúzió például eddig elkerült. Elkészíteni viszont egyszerű, egy fekete-fehér (függőleges) rács alá kell behelyezni a megjelenítendő fekete-fehér ábrát, de csak 10-20% átlátszósággal, éppen csak, hogy ne lehessen észrevenni fejrázogatás nélkül. 

A fekete-fehér vonalak fejrázogatás közben aztán szépen szürkévé olvadnak és felsejlik az alárejtett ábra is. Kipróbáltuk a fekete vonalakba rejtve is, de úgy nem működött. Viszont fehér-szürke rácsokkal is jó. És nem feltétlenül kell rázogatni a fejet, kellő nagy távolságból szemlélve, szintén felsejlik a rejtett kép. De működik például piros-cián párosban is. 
Érdemes már az elején eldönteni a végleges méretet, mert rosszul viseli a skálázást, ugyanis az élek kontrasztosak kell legyenek, a közök meg egyformák. Érdemes figyelembe venni a megjelenítő monitor felbontását/méretét is, mert pl. egy sűrűbb felbontású monitoron anélkül is összeolvadnak a komplementer vonalak, hogy rázogatnánk a fejünket. Például a félhádés monitoron szerkesztett képek a kétkás monitoron teljesen használhatatlanok. Ha tehát már fejrázogatás nélkül is látsz valamit a csíkokban, akkor érdemes egészen közel menni a monitorhoz.
Pulsz egy másik érdekesség, ha 30 másodpercig bámulod a csíkokat mereven, majd lenézel a billentyűzetre, az is jó tud lenni :)
Na, ezzel is el lehet cseszni egy délutánt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése