2018/05/29

Szinesztézia - szonifikáljunk képeket

Azt mondtuk, hogy nem fogjuk megmutatni a szonifikációt, mert minek, ha úgyis tele van vele az internet. De hazudtunk, mert annyira élveztük, hogy az csuda. Progresszív tartalomra ne nagyon számítsatok, talán csak annyiban, hogy magyarul nem találtunk erről semmit. De mi se leszünk szájbarágósak, inkább csak a tapasztalatainkról néhány gondolat.


A BMP népszerűsége audacity szonifikációra pontosan a felépítéséből fakad. Ugyanis a kétdimenziós képet egydimenziósra bontva tárolja, és pontosan így jeleníti meg az Audacity is. Csupán arra kell figyelni, hogy egy átlagos BMP a végétől visszafele van elmentve, tehát az Audacityben a timeline eleje a kép aljának felel meg. Hajszálpontosan mutatja a szonifikált kép, hogy a timeline kijelölése mettől meddig tart, de kis szerencsével a timelineon egyes képi elemek is beazonosíthatóak, így például a villanyoszlop középső vízszintes merevítője, a szegeccsel a közepén.


Jellegzetes BMP vonás az is, hogy az effektus mindig vízszintesen jelentkezik, ez a file struktúrájából adódik, elforgatással-visszaforgatással ez persze valamennyire pozicionálható.


Érdekesség, hogy az Audacity high illetve lowpass filterei eléggé ugyanazt művelik, mint a képszerkesztők megfelelő szűrői. 
A BMP tehát ideális a szonifikációra, viszont ez a formátum sem bírja a fejléc csorbítását, a filehossz változására is érzékeny, bár nem kizárt, hogy hexeditorban a filehossz értékkel ez javítható. A manipulált képek stabilak, nem igényelnek fixálást, hiszen a pixelek értékeit konkrétan módosítja az eljárás. A tömörített formátumokkal viszont nem sikerült ezt a módszert használni, JPG és PNG esetén megnyithatatlan képet eredményezett több próbálkozás is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése