2018/06/05

Miért van kétszer annyi zöld pixelünk?

Persze, mert a szem érzékenyebb a zöldre? Hogy is van ez? Meg aztán nem az van, hogy a demozaik úgyis egységesen interpolálja a színeket? Végül úgyis 12 megapixel zöldet, pirosat és kéket kapunk a szemünkbe. És vannak teljesen más színbontású szenzorok is, ahol a zöldnek cseppet sincs kitüntetett szerepe. Azokkal mi van?
Leginkább arra hajlunk, hogy ha már 3 színre bontott szenzort kell használni (festékek előállítása, CFA kialakítás technológiája, gyakorlatba ültethető színelmélet miatt), azt legegyszerűbb úgy elosztani, hogy egyik pixelből kétszer annyi lesz. És akkor már érdemesebb ha pont a zöldből van kétszer annyi, hiszen a szem leginkább (?) a zöld hullámhosszak által hordozott luminancia változásaira a legérzékenyebb. Azt már láttuk, hogy a kontraszt, vagy fényesség érzékelésünk jobb, mint a színérzékelésünk, és hogyha a világban is a zöldben látunk legtöbb részletet, akkor dupla zöld pixelből pontosabb és zajmentesebb luminanciaérzetet tudnak kiváltani, vagyis jobb fényesség felbontást. A színérzékelés kiváltására a pontatlanabb R illetve B interpolációja is megfelel. 
Baloldalt az egyesített piros-kék csatorna, a jobboldali pedig a full zöld. 
Teljes nagyításban nézzétek a képeket. Olyat is olvastunk, hogy a zöld luminancia-felbontása még a piros-kék csatornák összesített luminancia-felbontását is megverik. Ezt nem teljesen értjük, viszont a kísérlet alátámasztani látszik ezt is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése