2019/05/22

A kínai hülyeség! Vámosok ki a partra! (vamos a la playa)

"A vámos megállt hátul, 
szemét sem merte fölemelni az égre, 
inkább a mellét verte és könyörgött: 
Isten, irgalmazz nekem, bűnösnek!"
Luk. 18/13

Még jó, hogy inkább a mellét verte a "jámbor". Jézus valószínűleg sohasem rendelt kínai hülyeségeket, mert csak így tudom elképzelni azt a megengedő viszonyt, amit a vámossal szemben tanúsított.

Emlékeztek, amikor még kétévente utazhattál külföldre, de akkor is csak a vasfüggönyön ide? Emlékszel, hogyan kellett eldugdosni a vonatfülkében kávét, aranyat, pénzt, bármit? És jött a vámos és mindenki be volt tojva, mert ezt a macskajancsit az állam felhatalmazta, hogy az emberi jogokat sárba tiporja. Most is ez megy. Persze nincs sorfalba állítás a vasúti töltés mentén, nincs motozás, de van csomagröntgenezés, csomagkibontatás, valagászódás. Emiatt az állampolgárok is eleve dühösek, és ott cseszegetik a vámosokat, ahol érik. Már haraggal szívünkben megyünk a vámhoz, és ott be is teljesedik a karma, a szívatás. Akár csak azzal, hogy nem rögtön adják ki a csomagot, hanem visszahívnak máskor. Esetleg máshová. Ez már nem a rendszer hibája, ez már emberi tényezővel terhelt. A vámos-faktorral. Azzal a rosszindulattal, amit a vámosok sugároznak a civilekre és azok viszont sugározzák az idők végezetéig körbe és körbe, mint két szembefordított tükör szamszarája.

Jézusnál a szimpatikus farizeus mindig szív, a gazember vámos felmagasztalódik. Ilyen ez a mostani világ is. De én akkor is hálát adok a Jóistennek, hogy nem vagyok olyan szarrágó, mint a vámosok. Rendes, normakövető farizeus vagyok. Bár fenntartásaim vannak az állami adókkal, illetékekkel kapcsolatban, normakövető is vagyok valamennyire. Cserébe elvárom, hogy ne csak az én 11 dolláros mütyürkém áfája éltesse az államkasszát, hanem az óriáscégek se vigyék ki a jövedelmeiket adóparadicsomokba. Az viszont fáraszt, hogy nekem kell utánajárni a dolgoknak, munkaidőben sorban állni, illetve elviselni a vámosok sületlenségeit.

Hollandiából kínai csomag, ami 12 euró de ajándék. 
A csomagot nevezzük, a kedvenc postai alkalmazottam által használt terminus technicussal: kínai hülyeségnek. Biztos feltűnt már, hogy a kínai hülyeség, hol a postaládába kerül, hol a postára kell utána menni, de néha a vámnál landol.
A jelenlegi rendszer nagyjából így működik (azért  ennél sokszor véletlenszerűbben):
Az Unióba beérkező kínai hülyeséget osztályozzák. Nem világos, hogy hol történik ez, a holland kikötőben, vagy már Romániában. Ha például nagyobb összeg van rajta feltüntetve a 10 eurós áfa-limitnél, vagy valamiért úgy gondolják vámolni kell, akkor kap egy sárga címkét és már nem fog magától a postaládáig eljutni. Érdekesség, hogy más országokban más limitek léteznek (Magyarországon pl. 22 Euró), tehát gyanítjuk, hogy ez az osztályozás már belföldön zajlik. Kapsz egy kiértesítőt, hogy van egy napod elhozni a vámtól a cuccodat (persze munkaidődben), különben fizetned kell a tárolási költségeket. De annyit, mintha a csomagod a Ritzben lenne elszállásolva, nem egy ócska penészes szobában lehányva mindenhová.
Régebb még az EORI-val is fárasztottak, végigkergettek az egész procedúrán (sikerült is Brassóig lefagyasztani a rendszerüket a regisztrációval), hogy aztán sose kérjék többet.
Ekkor kiállod szépen a sorodat (most nincsenek akkora sorok, mint 3-4 éve), és a vámos széttúratja veled a cuccodat. Tolmácsi feladatokkal is fáraszt, például, hogy mondják románul annak, aminek csak angol neve van. Ezt beírja kézzel egy nagy füzetbe. Na erre nincsenek szavaim! De megnyugtató tudni, hogyha valami egyszer túlélne egy elektromos armageddont, azok a vámolási tételek lennének. Ha valamiből kettőt vettél, már cseszeget, hogy az kereskedelmi mennyiség. Meg morális áldilemmákat állít, hogy miért is nem itthonról vásárolsz. Persze közben csupa olyan holmit vettél, amit csak Kínában állítanak elő.
Jó esetben elfogadják a Pay-Pal screencapturet, bár egy kifejezetten rosszindulatú vámosnő egyszer hitelesített bankszámla-kivonatért szívatott egy 15 eurós rendelésen. Végül fizetsz áfát a cuccra (10 euró fölötti összeg esetén), illetve vámot is, hogyha 150 eurót is meghaladja. És akkor most fogózz, a Free Shippinges cuccra, a posta is felszámol 8 RON-t, nem világos, hogy milyen címen. Úgy értem, számukra nem világos, mert nem tudták megmondani, hogy ez most postaköltség, vagy valami kezelési illeték, esetleg borravaló.

A posta javaslata a procedúra egyszerűsítésére:
Na, szóval van ez a szolgáltatás, hogy felhatalmazod a postát hogy, a nevedben eljárjon. Ezt ezzel az űrlappal teszed meg, és erre a címre küldöd el. Ezután, mikor csomagod jön, értesítést fogsz kapni, valami ilyesmit, aztán felkeresnek (20 napon belül), hogy beszolgáltasd a PayPal képernyőképet, vagy amivel igazolod, hogy tényleg csak egy 11 eurós cuccról van szó. Ha ezt 5 napig hanyagolod, akkor a szokásos módon fog folytatódni, vagyis el kell menned a vámhoz, lásd fenn. Ha viszont elküldöd a kért iratokat, akkor a posta helyetted elvámoltatja a csomagot (kérdés, hogy van e joguk így kinyitni), és már a lakónegyedi postafiókba mehetsz a kínai hülyeségedért, ahol kifizeted az áfát, a 8 RONt, és most fogózz, 20 RONt ezért az egész felhajtásért, hogy nem pár nappal, hanem akár pár héttel is sikerült kitolni a kézbesítés idejét, illetve, hogy nem ide, hanem oda kell menned fizetni.

Gondoltam rákérdezek a postán, de a csajok azt állították, hogy ilyen nincs is. Mármint nincs ilyen szolgáltatásuk. Mondtam neki, de, fogadjunk! Viszont örültem, hogy nem jártam úgy, mint a bankban, mikor PayPalhoz alkalmas kártyát akartam, és visszakérdeztek, hogy milyen Pálnak is hívnak? Simán visszakérdezhettek volna itt is, hogy Vámos micsoda is a nevem? De ennél felvilágosultabbak voltak, na. Ekkor Bukarestbe telefonáltam, hogy mit gondolnak, ez az eljárás gyorsítja, vagy lassítja a folyamatot, de kitérő választ kaptam, egész egyszerűen nem volt hajlandó beleállni a kérdésbe a fickó. De legalább már hallotta a dologról. Csak sorolta a lépéseket, amiket már ugye a neten megtaláltunk. Én bármibe fogadok, hogy így sokkal több idő. A plusz a 20 RON illeték eleve nevetségessé teszi az egészet. Aki eztet kitalálta... mi volt a fejében?

Szóval, próbálja ki ezt a módszert az, akinek két anyja van, majd számoljon be róla én már így is elcsesztem ezzel a kutakodással egy csomó időt. Ha meg kíváncsi vagy, pontosan mi is az útja egy ilyen csomagnak, akkor érdemes megnézni egy blogger-kolléga projektjét.

Ha meg borzadni akartok, látogassatok el a posta, illetve a vám weboldalára. Aki már látta az ANAF weboldalát, annak nem lehetnek illúziói arra nézve, hogy hogyan működhet bármelyik állami internetes felület. A képlet egyszerű, a fejlesztési pénzt lenyúlják, aztán valamelyik rokon informatikus kisfiával (értsd: néha szokott minecraftolni) összedobatják a weboldalt. Nincs ez másképp itt sem. Akinek magánemberként sikerül kitöltenie a cuccot, annak van egy igazi tiltott csíki söre. Vörös csillagos.  Segítségül: Link 1 magyarulLink 2 románul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése