2019/07/05

Cianotípia telefográfia FAIL

Sikerorientált, majom világ, ahol a bukás is minél látványosabb, annál nagyobb siker (lásd ómájgádék és szúkkáék failvideóinak győzelemmenetét). Ebben a történetben viszont nincs semmiféle csattanó. Csak simán kizárunk egy technikát, amiben láttunk ugyan némi perspektívát, de mégis teljesen alkalmatlan a megvalósításra, viszont hátha inspirál majd valakit egy újabb próbálkozásra más médiumokkal. Nem is írtam volna belőle bejegyzést, de azért napló a napló, hogy naplózzunk vele.
Annak a 2-3 olvasónak még jó, hogy nem veszem elő az állványt, a DSLR-t és a fényeket :)
Tehát a laptográfia kapcsán az az elképzelésünk született, hogy mi lenne, ha egy sokkal egyszerűbb eljárással elérhetővé tennénk instant képek készítését tabletről, telefonról. Egyfajta keresztezése lehetne az afgán-kamerának és a modern okostelefonoknak A fotópapír persze nem jó médium, mert egyrészt túl érzékeny a kijelzőről való kontaktoláshoz, másrészt napvilágnál lehetetlen vele dolgozni. A cianotípia viszont egy jó alternatívának tűnt, pláne, ha nem magunk keverjük és érzékenyítjük a papírokat, hanem készen vásároljuk, mint Solar paper. Csak víz kell hozzá, fényben is kezelhető. 

Külön lehetőséget láttunk a mozgókép rögzítésében is, mivel tűző napon egy ilyen papírt 5-10 percig exponálunk, ezalatt a mozgás is megjelenhetne a képen. Ezért beszereztünk olyan android applikációt is, ami valós időben inverzben mutatja a kamera képét. Az álló képekre több alkalmazás is létezik, ami átfordítja negatívba. Ezután már csak a kijelző kikapcsolódását kell megakadályozni valahogy. A Samsungnál 30 perc a maximális képernyő-idő. 

Sajnos azonban, a tablet kijelzőjének a fénye semennyire sem elegendő a cianotípia  kiexponálására. Tökig felhúzva, 30 perc arra sem volt elég, hogy egyáltalán valamiféle elváltozást észrevegyünk a papíron. Számoljunk: egy fehér fal árnyékban (most hadd ne fénymérőzzünk ennyiért) még mindig 6 fényértékkel világosabb, mint a tablet kijelzője. Csak ezt a 6 fényértéket alapul véve is legkevesebb 10 órát kellene exponálni, és akkor még nem kizárt, hogy a cianóra is érvényes a Schwarzschild-effektus.
enné' igénytelenebbü' nem tudom már szemléltetni a dolgot :)
Kijelenthető, azt hiszem, hogy nem azért vagyunk a cianotípiás laptográfiában világelsők az interneten, mert senkinek nem jutott eszébe még, hanem mert senkinek sem működött a dolog. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése