Oldalságok

2024/06/05

Poti! Lábhoz!

Azért durva, hogy a potmétert is most kell megtanuljuk ennyi idősen. Hát, hogy neveltek a férfiprincípiumra, mi? Fáziskeresés helyett nők után kajtatva végigbuziskodtuk a sulis éveket? És nem tudjuk, hogy a háromlábú poti egyik végét vissza kell forrasztani a poti hátára (amit általában földelni szoktak)?

Az világos, hogy ez a csavargatós potméter egy feszültségosztó (ami jól jöhet a gitár -/+ váltóáramát a 0-9 voltos egyenáramára felfeszíteni), de hogyha hangerő szabályzónak szeretnénk használni, akkor érdemes az egyik végét leföldelni.

Próbáld ki, kösd az 1-es lábra egy 9 voltos elem pozitív sarkát, majd a 2. láb és a negatív pólus között mérjél voltmérővel. Közben csavargasd a potit. Sose fogsz 0 voltot mérni, nekünk olyan 5-9 volt között változott az 500k-s potméteren. Ha viszont a hármas lábat összekötöd a negatív pólussal, egyből 0-9volt között bármit ki tudsz csavarintani a potméterből. Na, a Volume-potik harmadik (vagy az első) lábát ezért földelik, hogy teljesen le és fel tudd tekerni a hangerőt. 

Hogy a gitár fémrészeinek földelésekor ne keletkezzenek hurkok (elvégre húros és nem hurkos hangszer - úúúbazmeg), csillag alakban szokták földelni, erre egy központi elem lehet a hangerőszabályzó potméter hátlapja. Ez megy a jack földelésébe, és ide köt be a húrláb, hangszedők és egyéb fémcuccok földelése is. 

Forrás
Mindjárt fel is tűnik, hogy nem minden poti lába van a poti hátára és a groundra forrasztva. A Tone potik harmadik lába csak lóg a semmibe. Gyakorlatilag az egyik láb mégis a földelésre megy, csak egy kondenzátoron keresztül. 


Forrás

Úgy tűnik a gitár csavargató izéi gyakorlatilag tök egyforma potméterek. 250k vagy 500k értékűek. Humbuckerekre általában 500k, single coil esetén inkább 250k szoktak használni, legalábbis a netes szakirodalom szerint, amiben természetesen nincs konszenzus, mert minek. Ezekkel valósítják meg a hangerőt és a tónusszabályozást is. 

Olyat is olvasunk, hogy a poti önmagában képes tónust szabályozni, hiszen a magas frekvenciák könnyebben leföldelődnek a potin keresztül, míg a mélyek könnyebben átjutnak rajta az erősítő felé. Éppen ezért ha 500K potit használunk akkor több magas hangunk megmarad, sőt nagyon muddy hangzásnál szoktak 1M potit is használni. 

Ezt a hatást sokkal jobban hozza a kondenzátor, ami a mélyebb frekvenciáknak jobban ellenáll, a magasabb hangokat pedig jobban levezeti a földre. Tehát ha a potmétert soba kötjük egy kondenzátorral, akkor van egy tónusszabályzónk, aszerint, hogy mekkora ellenállással engedjük a jelet a kondenzátoron át a föld felé. 


Az, hogy lineáris, vagy logaritmikus (audio) potmétert használunk, csomó mindentől függhet, de hangerő szabályozásnál azért elterjedtebb a logaritmikus, tónus-potiknál már megosztottabb a kép.  Egyelőre az sem világos a kusza internet miatt, hogy a log-potik, valóban azok e, vagy 4-5 lineáris szegmensből vannak összevarrva. 

Itt nagyon szép potit készít a kolléga. És mivel internetet lehet rekeszteni a sok házi ellenállással, mi nem is nagyon megyünk bele, csak pár dolgot ellenőriztünk le. A grafit cereuzabetét (0.35mm - 6 cm) 2-3 ohmos ellenállást jelent. Összehasonlításul: a 10 centis hamis DuPont jumperdrótok fél ohmosak. A rézszínű, de erősen mágneshez tapadó UTP kábelünk kb. 0,3mm vastagságban, 5 méteren olyan 5 ohmos. Sima ofszetpapíron HB ceruzával rajzolt ellenálláson, fél centitől 10 centiméterig, a fedettségtől függően 50k és 2M között sikerült mérni. Tehát amennyiben 10 ohm és 100k között szeretnénk ellenállásokat készíteni, akkor grafitporos festéket kell készíteni és abban a grafit mennyiségével játszva lehet elérni ezeket az értékeket. 


Az akril médium azt is elősegítené, hogy az elektródákat megbízhatóan rögzíthessük, sajnos a kísérlet során, az akrilba kevert grafit nedvesen jól viselkedett, de megkötve már egyáltalán. Másik lehetőség a vezetőképes tintával (pasztával töltött toll, csak az már nem DIY megoldás). A kollégák itt is remek munkát végeztek már az interneten. Tudjuk, hogy az egyszerű kínai tollak nagyobb ellenállással vezetik az áramot, tehát ellenállást festeni ezek jobbak lehetnek, mint márkásabb társaik. Egyéb finom fémporokat is ki lehetne próbálni. Talán majd, ha elpusztul a világ és nem lesz itthon egyetlen ellenállás sem már a kacatosban. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése