Oldalságok

2024/09/23

Elektrosztatikus detektor

Van ez a blog, amit fotó-okosságok miatt tallóztunk végig, és találtunk rajta egy elektrosztatikusságot jelző kis semmiséget. Úgy tűnik, a fotográfia és az elektronika másnál is valamiféle relációban van. 

J201

A J201 (N-channel JFET) volt amit legelőször kipróbáltunk, viszont a 2N7000 szintén N-channel MOSFET nem csinált semmit, csak égett, mint Zetelaka. Más tranzisztorokat már nem is nagyon kísérleteztünk, P-FET-ünk meg úgy tűnik nincs itthon, pedig mókás lett volna, ha kétlövetű szerszámot készítünk, egyik led az elektronokra világítana, a másik meg az elektronhiányra, de megtették a kollégák a neten, szóval nem érzünk rá nagyobb ingerenciát. 

MPF102

A kommentekből arra következtettünk, hogy az MPF102 tranzisztort használják erre a célra, volt is itthon, na jó, ezt az egyet még felcineztük. Ezzel valóban stabilabban működött a dolog, viszont mintha sokkal kevésbé lett volna érzékeny, mint a J201. 

Az eredeti cikkhez képest mi még beszúrtunk egy ellenállást (470 ohm), mert nem szarjuk a Ledeket és kár lenne ilyen hülyeség miatt megflambírozni egy tiszta jó alkatrészt. Ezeknek a tranzisztoroknak a jobb lába a gate, vagyis a szerkezet antennája. 


A cucc világít, ha nem érzékel statikus áramot. Ez az állítás. De ha pozitív töltéseket érzékel, akkor is világít - lásd később. Tehát akkor alszik ki, ha elektronokat szimatol. 

A led folyamatos égése és villogása a számítógép közelében

Egyből feltűnt, hogyha közel viszem a számítógéphez (a munkaasztalon), akkor villog a led), 1-2 méter távolságból viszont folyamatosan ég. Tehát nemcsak a statikus elektromosságra gerjed, de az áram alatt levő gépekre is csinálnak valamit vele. Kipróbáltuk a ventilátorral is. Ha nincs bedugva a 230-ba, akkor folyamatosan ég mellette a műszerünk. Ha bedugjuk, akkor villog. De ha be is kapcsoljuk, akkor megint folyamatosabban ég. Na, ez mi ez? Ugyanez a hősugárzóval. Villog a be nem kapcsolt, de áram alatt levő erősítő közelében is. Picit villog a hosszabbító kábelénél is, viszont ha a hosszabbítót bekapcsoljuk, sokkal jobban villog. 

Nem hálózaton, hálózaton de nem bekapcsolva, bekapcsolva. 


A lakásban végiglóbálva a cuccot helyenként nem ég, vagy villog. A mikrohullámú sütő bekapcsolva nem oltotta ki, viszont találtunk olyan zónákat a lakásban, ahol elvileg nincs a falban vezeték, de mégis kialszik a cucc. Ilyenkor, ha olyan zónába visszük, ahol az előbb folyamatosan égett, ott sem mindig jön helyre, illetve nagyon lassan. Ilyenkor a szedőt kézzel megérintve újra reszetálható a cucc. 

Na, de nézzük a  statikus elektromosságot. Bármi is legyen az. Emiatt készítettük. Ha a BUFF-al (gőzünk nincs, hogy milyen szálakból tevődik össze) üveget dörzsölünk, akkor a szövet közelítésére kialszik, az üveg közelítésére felgyúl. A szakirodalom szerint az üveget megdörzsölve az üveg pozitív lesz, a szövet meg negatív. Tehát pozitív statikusságra jobban világít, míg az elektronoktól kialszik a műszerünk. 

Üveg dörzsölése BUFF-al, PVC dörzsölése BUFF-al


Ha viszont ugyanezzel a szövettel egy műanyag (talán PVC) csövet dörzsölünk, akkor a cső közelségére alszik ki és a szövet közelségére gyúl vissza. Tehát a szövet tud pozitív és negatív töltésű is lenni. 

A lakásban lófrálva és a cuccot lóbálva rengeteg anomália található. az is számít, hogy zokniban, vagy mezítláb, illetve szőnyegen, csempén, vagy műpadlón járkálunk. Vannak dolgok, például a PVC, amit két méterről is megérez, illetve már egy méterről a dörzsölés közben is villog. 

A szikráztató kutyariasztót  (kb. 1 centis szikraköz) méterekről villogással érzékeli (a J201 tranzisztorral). Ezzel csak az a baj, hogy újabb topikot nyitottunk ki, a villámlás előre (és utána) jelző szerkezetekét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése