Oldalságok

2024/06/21

Hangra fényvillogók

Nem tudom mikor könnyebb megtanulni az elektronikát, a 80-as, 90-es években, úgy, hogy csak szakkönyvek léteztek, vagy most, amikor minden elérhető az interneten, de a nagy hányástengerben (amazing ideas), amit a derék indiai szuperműszerészek forrasztanak össze egy kotkodácsoló tyúk társaságában a hátsó udvarban, csak néhány használható kukorica- és répadarab található. Vagyis olyan szerkezet, ami működik is. Nem állítom, hogy kellene egy bizottság, ami elbírálja, az igénytelenebbnél igénytelenebb szarokat a neten, de egy kis önmérséklet jót tenne. 

Szóval van ez a bézik szetup, a mikrofon cseszegetése elvileg a LED felvillanását kell okozza.


Este raktuk össze, nem adtunk neki mélynyomót, meg hangerőt, de nem az igazi. Ráfújásra, kopácsolásra jól reagál, de tapsolást már fél méterről nem érzékel, cserébe, ha a tranzisztor bázisára befutó drótot baszkuráljuk, arra is ráreagál. Felejtős. De értjük az elvet, a 100k és a mikrofon gyakorlatilag egy feszültségosztót képeznek, ami a tranzisztor bázisát 4V környékén birizgálja.


Ez a zenére villogó hasonlít az előzőhöz, de itt a tranzisztor bázisára a zene forró végét engedi ki. Ez viszont sokkal komolyabban néz ki

Csak 1000 uF kondijaim vannak, illetve IN4001-es diódák, de ettől még működnie kellene. És a videóban a középső két dióda fordítva van kötve, mint a rajzon. Mindegy is, a telefon nem volt képes megvillogtatni, de az LM386-os kis erősítővel már elég szépen villogott. Tehát csak oda kell neki rendesen pörkölni. Nem látjuk át, de az a gyanúm, hogy a jelhez közelebb eső ledek nagyon nagy áramot kaphatnak. Szegényember VU-métere. Csak a hozzávalók többe kerülnek, mint egy kínai lukraszerelt modul, ami maximum két gépi kávé ára. És legalább majdnem működik. 


Ez a videó dettó.  Annyi különbséggel, hogy nem a közepére megy be az audio jel, hanem a végén. 

KA2284 - történetesen volt itthon egy ilyenünk (vajon miért és honnan). Az alábbi kapcsolási rajz a VU-meter rajza, vagyis AC bemenetet  fogad és Volume Unitot jelez ki, vagyis egy rövid periódus átlag jelerősségét. A rajzot ha kibővítjük egy jumperrel, ami a 2,2uF (C2) kondit kikerüli, akkor DC jelet is lehet vele kijelölni, ekkor elemtöltöttség jelzésére is lehet használni. 

Forrás

A + feszültség a 9-es lábra megy, az audio-jelet a 8-as lábra kötjük. Gondoltuk előbb kipróbáljuk próbapanelen. Nem voltunk lenyűgözve.




Sztereó megoldás is van, nagyon hasonlít az előbbihez:

Forrás

A leírás szerint a kijelző logaritmikus (-10, -5, 0 3 6 dB), ez bármit is jelentsen most.

Ebben a videóban kicsit tovább viszik az ötletet, bár nem világos számunkra, mitől tud ebben a kötésben dot módban villogni (több IC-t is felsorol, bánat tudja éppen a videón melyiket hegesztette össze). Építse meg, aki idegeskedni akar az indiai csoda-elektronistákon. 

De vannak AN6884-es megoldások is. Például ebben a videóban. Ilyen rajzot találtunk hozzá. 

Forrás


A rajz alapján ez ugyanaz, mint a KA2284. Természetesen ki is próbáltuk, kicseréltük az előbbi kapcsolásban AN6884-re és ugyanúgy viselkedett. Elég kis áram meghajtja ezeket a kapcsolásokat, a telefon jack kimenete pont elég neki. Hátránya, hogy az audio-jelet ketté kellene osztani, hogyha hallani is szeretnénk valamit. Úgy meg már lehet, ha nem életszerű használni. 
-----------------------

Egyik legelterjedtebb VU-megoldás az LM3915-ös IC-t használja, ami 10 Ledet tud vezérelni, de két IC is sorba is köthető, így akár húsz ledet is.
Forrás

Összeraktam próbapanelen, de a Dot módot valamiért nem lehetett aktiválni. Bar módban kicsit jobban világítottak a ledek, de a 9. pint lehúzva a pozitívról halványabban ugyanazt csinálta. 


Már éppen azon voltunk, hogy veszünk egy kínait, lám az működik e, de aztán még egyszer nekifutottunk. A következő szetupot direkt szellősebbre csináltuk, hogy jobban áttekinthető legyen. Szintén nem akart működni, aztán egyszer csak valamit úgy mozdítottunk és tádám. Szóval ennyire megbízhatóak a próbapanelek. Komolyabb összeállításra nem érdemes használni, mert sok helyen megszívathat.


-----------------------------
És az utolsó a CD4017-es megoldás, ami 10 ledet képes kezelni (igazából 11 Led van bekötve). Nem világos azonban, hogy ez a hang amplitúdója szerint villog e, vagy mit csinál. 


Ha a rajzot jobban megnézzük, és összehasonlítjuk a bejegyzés első rajzával akkor az látszik, hogy ez egy sokkal kifinomultabb szerkezet. A mikrofon itt is egy feszültségosztó része, (a 20k ellenállással együtt), viszont utána következik egy kondenzátor, ami a jel DC részét levágja. Ezzel a jellel megy be a tranzisztor bázisára, és kapcsolgatja azt, amivel az IC 14-es lábát hergeli. 

Ebben a videóban nagyon hasonló kapcsolási rajzot találunk. És látszik működés közben is, hogy összevissza világít. Bár van ilyen IC-nk, de ezzel már nem töltjük az időt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése