2018/03/08

Bözödújfalu a székely Atlantisz?


Nem szándékozunk összevissza másolni az internetről mindenféle adatokat az elárasztott faluról, úgyis az az alapelv, hogy ne elvegyünk az internettől, hanem adjunk hozzá. Sőt a Székely Atlantisz elnevezést is elég erősnek tartjuk, ugyanis nyomát sem láttuk semmiféle űrkikötőnek, ahova a szíriuszi helyi járatok érkezhettek annak idején a csillagösvényről, vagy honnét. Ejsze az Aranykor itt sem az antik-, hanem az ide közelebb eső ántivilágra esett, még a nyolcvanas években. Az meg annyira volt arany, amennyire az Aranyember neje volt doktormérnök.
Nincs is semmiféle kapcsolódási pontunk az itteni eseményekhez, csupán három fotósalkalom, ami három évtizedet fog át, ugyanis egy irtó jól testreszabható bringacélpont a hely. Persze horgászcélpont is, de mint tudjuk a horgászat gyakorlatilag meditáció, szóval egy kifejezett nemtevékenység. Hogy úgy mondjam, az ezót lenézők tájcsija. A keleti filozófiát megvetők sörszagú jógája. Vagy az asszony-nem-kúrja-el-a-hétvégémet Zenje. Na mindegy haladjunk. 


A tornyos kép a kilencvenes évek második felében készült, a jobboldali pedig kétezer első évtizede végén. Nem sokkal ezután (2014.) a torony össze is omlott, így amikor a tavaly (2017.) leeresztették a tó vizét, már csak egy kupac kő volt a helyén. Megmutatnám, de nem fotogén.

A templomtól Észak-keletre, nem messze a még álló falrészletből is beomlottak a boltívek az elmúlt 8-9 év alatt.


Nem kifejezetten értem, mitől a meglőtt hibája a falu elárasztása, persze az a rendszer brainstormingolta, de '90 után nem lehetett volna mondani, hogy püpü-nemjátszok, vigyétek a buldózert a picsába a kertem alól? Mondjuk a kert tulajdonjoga ez idő tájt (én ezt egybe írnám, de mivel ez a gugli blogja, ezért úgy írom, ahogy a gugli helyesnek látja) lehet még nem volt visszaadva. Mindenesetre az elárasztás már jócskán a kilencvenes évekre esik, a horgászok nagy örömére. Ami azért már nem kifejezetten az aranykor, ugye, hanem a susogós szabadidőruhák és a zöld-lila zakók kora. Meg a szálára vett cigaretták kora is. Meg a nők nyakába sóhajtozások kora is (labamba), de ez ugye személyes élmény már és lazán se kapcsolódik az elárasztott falu történetéhez.


A tavalyi vízleeresztés után előkerült maradványokat rengeteg fotós kolléga megmutatta már. Ezért is nem siettünk a képekkel, ezért is keverjük a régi képeket is ide.


Ha imádod a katasztrófaturizmust, gyönyörködtet a bomlás és elmúlás, ideális hely ez. Nem kell például Namíbiába utazni, hogy ilyet lássunk.


Ez sem Afganisztán, vagy Irak sivatag gyötörte palotáiból való.


Ez meg nem Japán cunami sújtotta területe. De ha Bözödújfalu a székely Atlantisz, úgy ez simán a horgászok Titanikja. Vagy ahogy Mr. 4 Oktáv a magyarok Celine Dionja. Na, elég a hülyeségből, képek:















Ja és stop elárasztás, meg izé, falurombolás. Üzentünk a Küsmöd-pataknak, hogy ő is megértse. 

4 megjegyzés:

  1. Azt az íves lépcsőt már sokszor láttam. de nem is a lényeg, hanem az jutott eszembe hogy jó mesterember keze munkája lehetett. A víz alatt eltűnt az egész falu, de az a lépcső örökre marad. Nem spórolták ki belőle a cementet ...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes bejegyzés jó képekkel és tartalommal.

    VálaszTörlés
  3. Aszta, meg van, akik szerint a facebook nem olyan idotallo, h csak oda kommenteljenek :) ide is azt tudom irni, mint facebookon, h a betonlepcso bizti a szep barna lanynak volt a haza, ezert nem lepte be az iszap, Katalinnak pedig azt, h sokaig erleltem a cuccot, bar kicsit ecetes lett igy :) Tartsa meg a jo szokasotokat a Joisten :)

    VálaszTörlés
  4. Az ecetesség ellenére én is nagyon élveztem, bár az ecetet ki nem állhatom. :) A téma is kedvemre való, a stílus, írásaid "bukéja" pedig mindig lenyűgöz. :) Ezt is tartsa meg a Jóisten! ;)

    VálaszTörlés