2024/04/04

Tilos rádió

Ez nem olyan tilos rádió, mint a mostani Tilos Rádió, frekvenciával meg mindennel, vagy nem úgy tiltott, mint a Tiltott Csíki sör. Hanem igaziból. Mert valamiért az állam úgy gondolja, hogy csak neki van joga eldönteni, hogy ki szemetelheti tele a rádiósávokat reklámmal, meg tinglitangli fos-zenével. Tehát ha mégis gerillarádióznál, aminek ma a lázadáson kívül már nincs sok értelme, hiszen podcastelhetsz, meg youtubozhatsz is helyette, akkor elsősorban legyen megoldva a mobilitásod, hogy időben felszívódhass, mielőtt a bemérő autó megjelenik a környéken, másodsorban pedig ezeknél sokkal erősebb adót kellene beszerezned, hogy a hatalom kutyái felfigyeljenek és rád szálljanak.
Az imént meghivatkozott videóban látható szerkót is elég könnyen összedobhatod, de mi végül készletben vettünk egy kínait. Legalább gyakoroltuk a forrasztást. 


Állítólag 50 méterig tud adni (3,5mm jackről, illetve mikrofonról), kb. 40 méterig teszteltük, ott még tökéletes volt a vétel (úgy, hogy ráakaszkodtunk egy működő csatornára, mert untam finomhangolni a potmétert), nem kizárt, hogy nagyobb antennával, illetve adáscsendes frekvencián ez még jobban kiterjeszthető. Itt azért megnyalják vele a 800 métert is. Ami elég derék, ha megnézzük a tipikus, sok wattal támogatott FM lefedettségeket. A cucc hasonló elven működik, mint az autós FM transzmitterek, ott is nagyságrendileg hasonló a lefedettség, vagyis autópályán a melletted haladó autóba simán átüt a jel. 

Most akkor el is bizonytalanodtunk, ha az autós transzmitterek legálisak, akkor végül is milyen törvény akadályozhat meg abban, hogy a gyűlölt kereskedelmi rádiók reklámjait egy tömbháznyi zónában teljesen felül üssed valami érvényesebbel? Gyanítom, valami teljesítmény-limit van, de unok utána járni. 

Vagy például szervezhetsz flashmobot, nagy nyílt téren, ahol mindenki rádión kaphatná az utasítást, autókaravánban kommunikációs csatorna lehet. Hegyen azért még mindig a talkie-walkie a megbízhatóbb. Vagy rádión szólhatsz a gyereknek ki a kert végébe, az embernek a műhelybe, hogy jöhet vacsorázni. Csak hát erre ott a telefon. 

2 megjegyzés:

  1. Yep. Én például körberakom a lakást rádiókészülékekkel és egy Raspberry Pi-vel szóroom rájuk a jobbnál jobb zenéket, vagy kedvenc internet rádióimat. A szomszédok még nem panaszkodtak.

    Olyan is volt már többször is, hogy a távolsági buszon nyugisabb zenét hallgattattam a néppel tudtukon kívül, s a sofőrnek sem tűnt fel 😁

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. juuuu, ez nagyon rakendroll :D meghekkelni a buszon a nyomi zenet, eszembe nem jutott volna :D

      Törlés